Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La fita de la Viquipèdia

Creixement sostingut i rànquing

Més enllà de l'enciclopèdia

Un cercador 'wiki'


dilluns, 28 de gener de 2008
Amb l'edició de l'article 'Arrel cúbica', el 18 de gener a les 21.38, l'enciclopèdia lliure Viquipèdia va arribar als 100.000 articles publicats, xifra que fins aleshores sols havien atès setze versions lingüístiques de la Wikipedia, entre més de dues-centes cinquanta.

La Viquipèdia (i totes i cadascuna de les versions) és un projecte col·lectiu, possible gràcies a la participació dels internautes, que hi escriuen articles, els amplien, els esmenen, els completen amb fotografies i vincles...

La fita aconseguida, doncs, és deguda a les aportacions dels voluntaris i, en bona part, a la Marató Viquipèdia, proposada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya als centres docents de primària i de secundària, el 17 de maig de 2007, coincidint amb el Dia Internacional de la Societat de la Informació. La Marató Viquipèdia va néixer per fer conèixer la Viquipèdia als alumnes, animar-los a participar-hi, promoure l'ús d'internet a les escoles i, més concretament, contribuir a superar els 100.000 articles publicats.

Les dades deixen entreveure la implicació de les escoles: del maig passat ençà, la Viquipèdia ha passat de tenir 60.000 articles a tenir-ne més de 100.000, i de la vint-i-dosena posició, en nombre d'articles, a la dissetena.

Creixement sostingut i rànquing


+ La Marató Viquipèdia ha contribuït a superar els 100.000 articles publicats.
Aquests dos últims anys la Viquipèdia ha doblat el nombre d'articles. El febrer del 2006 en tenia 25.000; el gener del 2007, 50.000; i ara, més de 100.000. De llarg, l'edició que en té més és l'anglesa: el setembre de l'any passat va atènyer els dos milions. Seguidament figuren les versions alemanya, francesa, polonesa, japonesa, neerlandesa, italiana, portuguesa, espanyola i sueca.., lluny, totes, del milió d'entrades.

Més enllà de l'enciclopèdia


+ La fundació Wikimedia desenvolupa distints serveis participatius i de codi lliure.
L'enciclopèdia Wikipedia és impulsada per la fundació sense afany de lucre Wikimedia, que també desenvolupa alguns altres serveis inspirats en la mateixa filosofia participativa i de codi lliure (els continguts es poden modificar, copiar i distribuir lliurement): Wiktionary (diccionari), Wikiquote (dites), Wikisource (biblioteca), Wikibooks (manuals i llibres de text), Wikimedia Commons (arxius multimèdia), Wikispecies (éssers vivents), Wikinews (notícies) i Wikiversity (propostes d'aprenentatge); llevat d'aquest últim, tots els que són multilingüe tenen versió en català: Viccionari, Viquidites, Viquitexts, Viquillibres, Viquiespècies i Viquinotícies.

Un cercador 'wiki'


+ Wikia Search vol esdevenir una alternativa sòlida a Google.
La Wikipedia fou fundada el 2001 pels nord-americans Larry Sanger i Jimmy Wales, cofundador, així mateix, de la companyia Wikia, consagrada al desenvolupament de comunitats 'wiki'. Doncs bé, Wales acaba de llançar, amb Wikia, la primera versió (alfa) del cercador Wikia Search, que haurà de comptar amb la implicació activa dels usuaris per a esdevenir una alternativa sòlida a Google, el principal cercador de la xarxa. Wikia Search es basa en quatre principis bàsics: transparència, comunitat, qualitat i privacitat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Oberta el 16 de març de 2001, la Viquipèdia fou durant els primers dos mesos l'única en actiu en llengua no anglesa.
  • Aquesta enciclopèdia té més d'11.000 usuaris registrats, que són els que la fan funcionar.
  • El desembre del 2007, les 253 versions de la Wikipedia sumaven devers 9,25 milions d'articles.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Deu coses que tal vegada no sabies de la Viquipèdia.
Com fer servir la Viquipèdia a l'aula.
Wikimedia Commons: dos milions llargs d'arxius multimèdia lliures.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua