Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La importància política del Paquistan

Els Bhutto

Paquistan, els Estats Units...

...i l'Índia


dimarts, 8 de gener de 2008
Fronterer amb l'Iran, l'Afganistan, l'Índia i la Xina, el Paquistan és un país de gran importància geopolítica. El 8 de gener s'hi havien de fer eleccions parlamentàries, finalment ajornades per l'assassinat de la cap de l'oposició, Benazir Bhutto, el 27 de desembre proppassat, assassinat que ha estat molt seguit pels mitjans de comunicació internacionals.

Bhutto, recordem-ho, havia tornat de l'exili voluntari el 18 d'octubre i, al davant del Partit del Poble del Paquistan (PPP), era favorita a guanyar les eleccions. El seu assassinat, encara no aclarit (un equip de Scotland Yard, el prestigiós cos policíac de Londres, pren part en la investigació), ha causat gran commoció al país.

La Comissió Electoral del Paquistan va al·legar la setmana passada que la violència desfermada després de l'assassinat i les destrosses causades als col·legis electorals feien impossibles les eleccions en la data inicialment prevista, i les va ajornar al 18 de febrer.

Molts analistes, emperò, opinen que l'ajornament té a veure amb el temor que el PPP no tragués profit de la commoció suscitada i passés al davant del PML-Q, el partit que dóna suport al president paquistanès, Pervez Musharraf. Això creuen els caps dels dos partits principals de l'oposició: el PPP i el PML-N de l'ex-primer ministre Nawaz Sharif. Sigui com sigui, tots dos han anunciat que concorrerien a les eleccions.

Primera dona a dirigir un país de majoria islàmica, Benazir Bhutto fou primera ministressa del Paquistan els anys 1988-1990 i 1993-1996, i en tots dos mandats fou destituïda per acusació de corrupció, que també esquitxà el marit, Asif Ali Zardari. Això no obstant, Bhutto era vista com l'esperança democràtica i modernitzadora d'un país encaixonat entre l'autoritarisme del president Musharraf i el radicalisme d'arrel islàmica.
  • ! Actualització el 10/01/2008 a les 12:30

Els Bhutto


+ Benazir Bhutto era vista com l'esperança democràtica del Paquistan.
La figura de Benazir Bhutto presenta no poques similituds amb la de son pare, Zulfikar Ali Bhutto, president i primer ministre democràtic als anys 1970, executat el 1979 a Rawalpindi (la mateixa ciutat on fou morta Benazir), després d'haver estat deposat per un cop militar. Zulfikar Ali Bhutto havia fundat el Partit del Poble del Paquistan, que acaba d'elegir president Bilawal Bhutto, fill de Benazir. Bilawal, que tot just té dinou anys, assumirà la presidència del partit quan acabarà els estudis a la Universitat d'Oxford; mentrestant, n'assumirà la direcció son pare, Asif Ali Zardari.

Paquistan, els Estats Units...


+ El president paquistanès Pervez Musharraf.
Pervez Musharraf es proclamà president del Paquistan el 2001, dos anys després d'haver dirigit un cop d'estat. Aquell 2001 mateix Musharraf passà a convertir-se en aliat dels Estats Units, i donà suport a la lluita contra l'anomenat terrorisme internacional menada pel govern nord-americà després dels atemptats de Washington i Nova York. Ara, el fet no ha pas evitat que, al Paquistan, hi creixin els talibans i els membres de la xarxa al-Qaida, que tenen el refugi a les muntanyes frontereres amb l'Afganistan (qui sap si no s'hi amaga Ossama Bin Laden mateix). Els Estats Units, i, en general, l'Occident sencer, avalaven la tornada de Benazir Bhutto, amb l'esperança que estabilitzés la situació, ara mateix explosiva.

...i l'Índia


+ El Paquistan frontereja amb l'Iran, l'Afganistan, l'Índia i la Xina.
El 1947, amb la fi de la colonització britànica, el subcontinent indi es dividí en dos estats: l'Índia, de majoria hindú, i el Paquistan, majoritàriament musulmà i amb dos territoris separats per més de mil sis-cents quilòmetres: el Paquistan Occidental i el Paquistan Oriental. D'aleshores ençà tots dos estats s'han combatut tres vegades, dues (anys 1948 i 1965) pel conflicte del Caixmir, territori a septentrió del subcontinent indi, de majoria musulmana, però en una bona part controlat per l'Índia. L'altra guerra data del 1971, quan l'Índia donà suport a la independència del Paquistan Oriental, que passà a dir-se Bangla Desh. El 2004 el Paquistan i l'Índia emprengueren converses de pau sobre el Caixmir, però el conflicte encara perdura.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Igual que el seu fill Bilawal, Benazir Bhutto estudià a Oxford (i a Harvard, EUA). El fet és força freqüent: aquest últim mig segle molts caps de països en vies de desenvolupament s'han format a les millors universitats occidentals.
  • Tant el Paquistan com l'Índia disposen d'armes nuclears.
  • El pacifista Mohandas Gandhi, figura principal del moviment d'alliberament de l'Índia, defensava que musulmans i hindús havien de compartir un sol estat. Gandhi fou assassinat el 1948 per un extremista hindú.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Biografia de Benazir Bhutto.
Perfil del fill i successor de Benazir, Bilawal Bhutto.
Musharraf nega tota possible relació amb l'assassinat de Bhutto.
Mapes del Paquistan: actuals, històrics i temàtics.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua