Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Perpinyà, Capital de la Cultura Catalana 2008

La pau, motiu central

Perpinyà...

...la catalana


dilluns, 7 de gener de 2008
Amb l'entrada del 2008 Perpinyà (Rosselló) ha pres el relleu de Lleida (Segrià) com a Capital de la Cultura Catalana. L'acte d'obertura de l'esdeveniment, que inclou una centena llarga d'activitats, serà dissabte, 12 de gener.

Perpinyà fou elegida Capital de la Cultura Catalana per un jurat constituït pels rectors de set universitats de l'àmbit lingüístic català. La capitalitat té, per a la ciutat, una gran significació. Reprenent les paraules del tinent de batlle, Jaume Roure, significa de veure reconegut de bell nou per tots els Països Catalans l'estatut de Fidelíssima Vila, que li atorgà el 1475 el rei Joan II per haver resistit heroicament els assalts de França.

El 2004 la Capital de la Cultura Catalana, iniciativa de l'organització del mateix nom, va rebre el suport unànime del Parlament de Catalunya. D'aleshores ençà han estat capitals de la cultura catalana Banyoles (Pla de l'Estany), Esparreguera (Baix Llobregat), Amposta (Montsià) i Lleida (Segrià). L'any vinent ho serà Figueres (Alt Empordà).

A banda, l'organització Capital de la Cultura Catalana prepara la candidatura de Tarragona a Capital Europea de la Cultura 2016, a més d'impulsar (per mitjà del Bureau Internacional de Capitals Culturals) les capitals culturals d'Amèrica, del Brasil i dels Estats Units.

La pau, motiu central


+ La signatura de l'abat Oliba figura dues vegades a l'emblema de Perpinyà 2008.
La capitalitat de Perpinyà es defineix entorn de la pau, motiu encarnat per l'abat Oliba (segles X-XI), impulsor de la Pau i Treva de Déu, instituïda pel sínode de Toluges (Rosselló) amb el propòsit de limitar la violència de la societat feudal. També ressaltarà la petja pacificadora de personatges lligats a Catalunya Nord, o que en són originaris, com el franciscà Francesc Eiximenis, bisbe d'Elna i autor de 'Lo Crestià'; el promotor del diàleg religiós Al Meiri; el fundador de les cases de misericòrdia Miquel de Giginta; el violoncel·lista Pau Casals, exiliat a Prada (Conflent) i portador d'un missatge de pau, fraternitat i llibertat... Destaquem, també, que entre els actes previstos hi ha més de seixanta exposicions de pintura, escultura, fotografia, historieta il·lustrada...

Perpinyà...


+ El Castellet fou bastit el 1368.
Amb una població d'uns 115.000 habitants, Perpinyà s'aixeca a la vall baixa de la Tet, al centre de la plana rossellonesa. La vila és senyorejada pel castell, també anomenat Palau dels Reis de Mallorca, d'estil gòtic i símbol del període de màxima florida, quan fou capital del Regne de Mallorca (1276-1344). Poc temps després (1368) fou bastit el cèlebre Castellet, portal principal de l'antiga muralla, avui convertit en Museu d'Arts i Tradicions Populars del Rosselló.

...la catalana


+ La vila és senyorejada pel Palau dels Reis de Mallorca.
Pel tractat dels Pirineus (1659), que clogué definitivament la guerra dels Segadors, Perpinyà passà a sobirania francesa, igual que la resta del comtat de Rosselló i de la meitat septentrional del de Cerdanya. El feroç centralisme francès s'abraonà damunt el territori per assimilar-lo del tot. A despit d'això, Perpinyà i tot Catalunya Nord han servat la voluntat de mantenir els lligams amb la resta del país. El fet s'ha vist afavorit políticament, a banda i banda del Pirineu, per la recuperació, després de la dictadura franquista, de les institucions catalanes d'autogovern, i per la tasca menada pel batlle de Perpinyà, Joan Pau Alduy, que el 1993 guanyà les eleccions amb el lema 'Perpinyà, la catalana', esdevingut marca oficial de la ciutat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perpinyà 2008: arts visuals.
La vitalitat cultural perpinyanesa, en imatges.
La USAP, exponent esportiu de la catalanitat de Perpinyà.
Auca de Catalunya Nord.
I també...
  • Auca del Palau dels Reis de Mallorca.
  • El joc de les comarques dels Països Catalans.
  • Euroculture 50, iniciativa de la Capital de la Cultura Catalana per a triar els cinquanta personatges que més han influït la cultura europea.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua