Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
EUA: famílies al poder

Els Bush...

...i els Clinton

Mite i tragèdia dels Kennedy


dijous, 3 de gener de 2008
Avui, 3 de gener, es fan els anomenats 'caucus' (assembles locals) d'Iowa, punt de partença del peculiar procés electoral nord-americà, que culminarà el 4 de novembre, el primer dimarts després del primer dilluns de novembre, com és tradicional. Aquell dia se sabrà el nom del quaranta-quatrè president dels Estats Units.

Els 'caucus' i, més freqüentment, les primàries que faran els estats nord-americans serviran per a elegir el candidat dels dos grans partits: el Republicà i el Demòcrata.

Enguany, la cosa es presenta força oberta. En el camp demòcrata, sembla, d'entrada, que els aspirants amb més possibilitats d'atènyer la candidatura són Hillary Clinton, muller de l'ex-president Bill Clinton, i Barack Obama, jove senador afro-americà per Illinois, per bé que cal no menystenir les opcions de John Edwards.

Entre els aspirants republicans hi ha Rudy Giuliani (batlle de Nova York durant els atemptats de l'11 de setembre de 2001), Mike Huckabee, Mitt Romney, John McCain i Fred Thompson. No hi figuren ni el president George Bush ni el vice-president Dick Cheney, ço que trenca una tradició de vuitanta anys: des del 1928, a les eleccions hi han concorregut sempre el president o el vice-president sortints.

Si guanyava, cosa possible, Hillary Clinton seria la primera presidenta dels Estats Units. I si fos reelegida, ens trobaríem que la política nord-americana hauria estat dominada, gairebé trenta anys (1989-2016), per dues famílies: els Bush i els Clinton, republicans i demòcrates, respectivament.
  • ! Actualització el 04/01/2008 a les 06:45

Els Bush...


+ George H.W. Bush, president dels Estats Units els anys 1989-1993.
Els Bush són una de les famílies més influents dels Estats Units, amb interessos polítics i econòmics. George H.W. Bush fou president dels Estats Units, pel Partit Republicà, els anys 1989-1993, després d'haver estat ambaixador dels Estats Units a l'ONU, director de la CIA (l'agència d'espionatge i contraespionatge dels EUA) i vice-president en temps de Ronald Reagan. El seu fill George W. Bush, l'actual president, entrà en política després d'haver-se dedicat al negoci petrolier (igual que son pare) i d'haver pres part en la compra del Texas Rangers, de beisbol, una de les seves grans passions. Un germà seu, Jeb, ha estat governador de Florida durant vuit anys: 1999-2007.

...i els Clinton


+ La família Clinton el 1993.
La dinastia política dels Clinton es forjà rivalitzant amb els Bush: el 1992 el demòcrata Bill Clinton derrotà el republicà George H.W. Bush, en unes eleccions marcades per la recessió econòmica (és cèlebre la frase 'És l'economia, estúpid', pronunciada per Clinton durant al campanya electoral). Amb el carismàtic Clinton, els Estats Units conegueren el període de prosperitat econòmica més llarg de la història i l'índex de desocupació més baix dels temps moderns. El seu segon mandat, emperò, fou marcat per les conseqüències de la negativa a admetre l'afer amb la becaria de la Casa Blanca, Monica Lewinsky, fins al punt que hom li incoà un procés de destitució ('impeachment'), que no prosperà. Hillary Clinton féu costat al marit i el 2000 esdevingué la primera senadora dels Estats Units per l'estat de Nova York. Ara aspira a una fita encara major.

Mite i tragèdia dels Kennedy


+ John, Robert i Edward Kennedy.
Demòcrates, de religió catòlica, origen irlandès i arrels a Massachusetts, els Kennedy han estat la família amb més projecció política d'aquests últims cent anys. Fill de Joseph P. Kennedy, un home de negocis que arribà a ésser ambaixador dels Estats Units a la Gran Bretanya, John F. Kennedy es convertí el 1960 en el primer president catòlic dels EUA, i, amb la seva elegant muller, Jacqueline Kennedy, formaren una de les parelles més cèlebres del segle XX. L'assassinat del president el 1963, mai no aclarit, elevà la seva figura a la categoria de mite. Cinc anys més tard, el 1968, en plena campanya per la presidència, moria assassinat el seu germà Robert. Una altre germà, Edward, és senador des del 1962 i figura prominent del sector més progressista del Partit Demòcrata.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Preguntes i respostes sobre les eleccions presidencials nord-americanes d'enguany.
Any 2000: victòria electoral sota sospita de George W. Bush.
Informació oficial de Hillary Clinton.
Els Kennedy, a la llista de personalitats més remarcables del segle XX de la revista Time.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua