Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La sequera

'...la pluja no sap ploure...'

Combatre...

...la sequera


dimarts, 18 de desembre de 2007
A l'abril el govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar el decret de sequera, que comprèn mesures excepcionals i d'emergència de gestió dels recursos hídrics. La intenció del decret, de caràcter preventiu i similar al del 2005 (any de secada històrica), era d'assegurar la provisió d'aigua a la població, en vist de la sequera que s'entrellucava.

La previsió s'ha demostrat encertada. Tot i les precipitacions recents (algunes en forma de neu), aquesta tardor no ha plogut pas gaire. La sequera s'ha rabejat en boscs i conreus, i ja fa dies que els pagesos van llançar el crit d'alerta: si la pluja no deixa un parell de pams de saó, la collita de cereals se'n pot a anar en orris.

Els pantans buidegen, i n'hi ha que amb prou feines si tenen la meitat de l'aigua que la que tenien l'any passat per aquest temps. Per exemple, el pantà de Boadella ha passat del 42,52% de la capacitat total al 25,79%; el de Sau, del 57,28% al 19,41%; el de la Baells, del 45,44% al 28,97%; i el de Susqueda, del 58,53% al 32,30%.

Per tot plegat, a mitjan novembre la Generalitat perllongà fins el 31 de desembre de 2008 el decret de sequera, completat amb una sèrie d'actuacions (començades aquest estiu) destinades a intensificar l'aprofitament dels recursos hídrics, bo i cridant la població a fer un ús eficient de l'aigua.
  • ! Actualització el 18/12/2007 a les 15:00
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Aigua.

'...la pluja no sap ploure...'


+ Mapa indicatiu de les regions de clima mediterrani.
'Al meu país la pluja no sap ploure: o plou poc, o plou massa; si plou poc és la sequera, si plou massa és el desastre...'Aquestes paraules, cantades pel valencià Raimon, testimonien l'ancestral percepció col·lectiva de les arbitrarietats de la natura i ens serveixen per introduir el clima del país, típicament mediterrani, on els anys de sequera no són, ni de bon tros, excepcionals (tampoc les inundacions, que no la pal·lien pas). Als països de clima mediterrani els estius són calorosos i secs; els hiverns, humits i moderadament freds; i les pluges, irregulars, si bé més freqüents a la tardor i a la primavera.

Combatre...


+ Als aqüífers hi circula, i s'hi emmagatzema, aigua subterrània.
Ateses aquestes condicions climàtiques, amb secades cícliques, es fan indispensables les mesures previsores, començant per la gestió òptima dels recursos disponibles i, en particular, dels aqüífers, val a dir: les formacions geològiques per on circula, i s'hi emmagatzema, aigua subterrània. Pensem que l'aigua continguda als aqüífers supera la que hi ha a rius i llacs.

...la sequera


+ És molt important la presa de consciència col·lectiva sobre la necessitat d'estalviar aigua.
Naturalment, també és molt important la presa de consciència col·lectiva sobre la necessitat d'estalviar aigua en els àmbits domèstic, agrícola i industrial. Quant a les dessalinitzadores, són vistes com una opció complementària, però no global, car demanen molta despesa energètica. Molt polèmics són els transvasaments (entre més coses, per l'impacte ambiental). Recordem les mobilitzacions contra la proposta de transvasament de l'Ebre inclosa al Pla Hidrològic, al capdavall derogat (tampoc no es va concretar la idea, anterior, de portar aigua del Roine).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons la Unió Europea, la sequera i l'escassetat d'aigua són com més va més habituals, i ja afecten, pel cap baix, trenta-tres conques hidrogràfiques: el 12% del territori i el 19% de la població de la UE.
  • A Catalunya funciona la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes (Selva), que hom ha previst d'ampliar; se'n fa una altra al Prat de Llobregat (Baix Llobregat) i se n'ha de fer una tercera entre Barcelona i Tarragona, en un indret del litoral encara per decidir.
  • El clima mediterrani, de fet una variant del clima subtropical, no és pas exclusiu dels països banyats per la Mediterrània. També és propi de la costa de Califòrnia (EUA), del centre de Xile, del migdia de l'Àfrica i d'Austràlia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Miniunitat didàctica sobre el cicle de l'aigua.
Clima mediterrani: característiques i mapa.
Multimèdia sobre l'estalvi d'aigua.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua