Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Finlàndia: excel·lència educativa

Igualtat d'oportunitats

Professors de primera

Implicació social i hàbit lector


dimarts, 11 de desembre de 2007
L'estat de l'educació és indicatiu del nivell cultural i de les possibilitats de desenvolupament de les societats, i és per això que és objecte de debat permanent; un debat revifat aquests últims dies per la publicació de l'últim informe PISA, a càrrec de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Aquest informe avalua la formació dels alumnes de quinze anys, quan són en vigílies d'acabar l'ensenyament obligatori.

L'informe PISA, recordem-ho, puntua el rendiment dels estudiants en tres àrees: comprensió lectora, matemàtiques i ciències. A l'últim informe, basat en el curs 2006, hi han pres part cinquanta-set països i una trentena de territoris sense estat. És el cas de Catalunya (no de les Illes ni del País Valencià), amb una mostra de 1.527 alumnes i 51 centres, 29 de públics i 22 de privats.

L'informe PISA 2006 se centra en les ciències, que ocupen el 70% del qüestionari. En aquest àmbit, Catalunya ha obtingut 488 punts, més que no pas països com els Estats Units, Espanya, Noruega, el Luxemburg i Itàlia, però menys que no la mitjana de l'OCDE, que és de 500; en matemàtiques, s'ha situat a deu punts de la mitjana, i en comprensió lectora, a quinze.

A nivell general, l'informe remarca, una vegada més, els excel·lents resultats de Finlàndia. Aquest país primereja, de llarg, el rànquing en ciències, i ocupa la segona posició en comprensió lectora i matemàtiques, al darrere de Corea del Sud i de Taiwan, respectivament.

Igualtat d'oportunitats


+ L'informe PISA remarca, una vegada més, els excel·lents resultats de Finlàndia.
A parer dels finlandesos, aquests resultats obeeixen a factors diversos. De primer, a la igualtat d'oportunitats, independent del nivell econòmic familiar, de l'indret de residència i de la llengua materna. A Finlàndia l'educació és tota de franc, incloent-hi els llibres de text, el transport i els àpats escolars. Això garanteix el dret bàsic d'educació gratuïta, avalat per la constitució finlandesa. A més, el nivell dels centres docents és força homogeni i la incidència del nivell econòmic familiar en el rendiment de l'alumne és poc remarcable.

Professors de primera


+ L'educació obligatòria finlandesa va dels set anys al setze.
Els finlandesos també subratllen l'elevada qualificació dels professors, que abans d'exercir han d'haver seguit un procés de selecció molt exigent. Pensem, per exemple, que la carrera de magisteri demana una nota de batxillerat superior a 9, i que sols el 13% dels candidats aconsegueix d'entrar-hi. A sobre, mestres i professors han d'haver fet una tesina; això sí, a les aules gaudeixen d'una gran autonomia pedagògica i són molt apreciats pel conjunt de la societat. Els ensenyants tenen, a Finlàndia, molt de prestigi.

Implicació social i hàbit lector


+ Finlàndia disposa d'una potent xarxa de biblioteques.
L'educació d'infants i joves no és pas exclusiva de les escoles, ans ateny tota la societat, començant per les famílies. Pels finlandesos, l'educació de qualitat és garantia de competitivitat econòmica (Nokia, per exemple, és capdavantera mundial de la telefonia mòbil) i de pervivència i vitalitat cultural (Finlàndia té poc més de cinc milions d'habitants, entre els quals minories com la sueca, la sami i la gitana). A banda, és notable l'interès per la lectura dels estudiants, afavorida per una potent xarxa de biblioteques, sempre amatents a col·laborar amb les escoles.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A Finlàndia tots els programes televisius s'emeten en versió original i subtitulats, cosa que facilita l'habilitat lectora.
  • L'educació obligatòria finlandesa va dels set anys al setze. Si els pares no volen dur el fill a l'escola bressol, l'un d'ells té el dret de fer-se'n càrrec fins als tres anys, amb remuneració garantida.
  • Gairebé tres finlandesos de cada quatre de 25-64 anys té estudis secundaris; un de cada tres en té de superiors.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Unes quantes raons dels òptims resultats de Finlàndia a l'informe PISA 2006.
Qüestionaris de PISA en ciències, comprensió lectora i matemàtiques.
Dades bàsiques de Finlàndia.
Finlàndia: galeria fotogràfica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua