Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El portàtil de 100 dòlars: projecte ambiciós i polèmic

XO: el portàtil

Polèmica

Competència


dimarts, 4 de desembre de 2007
Ara fa cinc anys el científic nord-americà Nicholas Negroponte, fundador del laboratori Media de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (EUA), va llançar el projecte One Laptop per Child (Un portàtil per infant), destinat a minyons i joves dels països en vies de desenvolupament, amb el propòsit de reduir l'anomenada fractura digital. És un projecte sense afany de lucre, filantròpic, ambiciós (utòpic, diuen alguns) i, això no obstant, no ha pogut evitar la polèmica.

El passat mes de novembre la companyia taiwanesa Quanta Computer va començar la producció en sèrie dels ordinadors portàtils XO, també anomenats portàtils de cent dòlars (encara no setanta euros), car el pla és que acabin tenint aquest preu, si bé ara surten a cent vuitanta-vuit dòlars.

Contra les previsions inicials, la demanda d'aquests ordinadors pels països en vies de desenvolupament no ha estat pas tan elevada com s'esperava. Negroponte mateix, en una entrevista amb The New York Times, va admetre que una cosa era encaixar la mà amb un cap d'estat i una altra de ben diferent aconseguir un xec signat.

Així les coses, l'OLPC, sigla del projecte One Laptop per Child, ha llançat el programa Give One Get One, que permet de fer donació d'un portàtil XO a un infant d'un país pobre i de rebre'n un d'idèntic, tot pel preu de 399 dòlars. Aquesta promoció, circumscrita als Estats Units i al Canadà, havia de durar dues setmanes, però ha tingut tal requesta que ha calgut perllongar-la fins a final d'any.
  • ! Actualització el 04/12/2007 a les 14:30

XO: el portàtil


+ El XO funciona amb el sistema operatiu Linux.
De colors verd i blanc, aspecte galà i poc pes (menys d'1,5 kg), el portàtil XO ha estat dissenyat per suportar temperatures i humitats molt elevades. Consumeix, a més, molt poca energia, i la bateria, de llarga durada, pot ésser carregada per mitjans mecànics (corda o manovella) o acoblant-hi un petit panell d'energia solar. L'ordinador funciona amb el sistema operatiu Linux, de codi obert, i disposa d'una pantalla dual: una de convencional de color, i una altra en blanc i negre, amb el text llegible ni que hi toqui directament la llum solar. Aquesta prestació s'explica pel fet que als països en vies de desenvolupament és freqüent que les classes es facin a cel ras.

Polèmica


+ Logotip del portàtil XO.
El projecte One Laptop per Child ha rebut tant elogis com crítiques. Les crítiques assenyalen que els països als quals s'adreça tenen necessitats més peremptòries (d'infrastructures, sanitàries...); també hi han trobat pegues els gegants de la informàtica Microsoft i Intel (en aquest punt, convé de dir que el portàtil XO no porta Windows, ni cap xip d'Intel, sinó d'AMD, sigla d'Advanced Micro Devices). Nicholas Negroponte ha respost a totes dues companyies, i ha insistit a remarcar que el seu projecte no era tecnològic, sinó educatiu.

Competència


+ El Classmate PC, d'Intel.
De fet, la competència a la iniciativa de Negroponte ve, entre més empreses, d'Intel. Aquesta companyia, amb seu a Califòrnia (EUA), ha desenvolupat un altre portàtil de baix cost, el Classmate PC, igualment destinat als països en vies de desenvolupament. El Classmate PC és rival directe del XO, per més que l'estiu passat Intel s'afegís a la fundació One Laptop per Child, i funciona amb els sistemes operatius Windows i Linux.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Girant-lo noranta graus en el sentit invers de les busques del rellotge, 'XO' es converteix en l'esquematització d'una figura humana, convertida en un dels logotips de One Laptop per Child.
  • Entre els membres de la fundació d'aquest projecte figuren el cercador Google i la companyia de subhastes en línia eBay.
  • La primera compra a l'engròs de portàtils XO ha vingut del govern de l'Uruguai, que n'ha adquirits 100.000.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Explora el XO.
Cop d'ull a la interfície d'aquest ordinador.
Nicholas Negroponte: visionari digital.
Preguntes freqüents sobre One Laptop per Child.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua