Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Celíacs i celiaquia

La celiaquia

Alimentació sense gluten

Una dieta que resulta molt cara


dilluns, 26 de novembre de 2007
La celiaquia és una malaltia crònica intestinal, caracteritzada per la intolerància al gluten (una proteïna que es troba al blat, la civada, l'ordi i el sègol). Aquesta malaltia afecta l'1% de la gent de casa nostra (és a dir, que una persona de cada cent és celíaca) i, en canvi, té poc reconeixement social.

Els celíacs malden de fa temps perquè l'administració els atengui degudament. És així que l'Associació de Celíacs de Catalunya, amb trenta anys d'història, ha pres part activa, juntament amb l'Associació de Diabètics de Catalunya, en l'anomenat pacte pel celíac i el diabètic (sumats, celíacs i diabètics són més de 340.000). Aquest pacte fou proposat l'any 2004 per la Generalitat de Catalunya amb vista a millorar l'etiquetatge dels productes alimentaris.

El mes de juliol d'enguany una vintena llarga d'empreses del sector alimentari va afegir-se al pacte, i actualment ja n'hi ha una seixantena que etiqueten els productes amb la informació que diabètics i celíacs reclamen. I els productes de les empreses adherides (més de set-cents) porten un logotip que indica si contenen gluten.

Ara el Ministeri de Sanitat i Consum espanyol prepara un decret perquè tots els aliments comercialitzats especifiquin si porten gluten. La mesura, anunciada l'11 de novembre proppassat, hauria d'entrar en vigor durant aquesta legislatura, val a dir: abans del març del 2008.

La celiaquia


+ Logotip que porten els productes de les empreses adherides al pacte pel celíac i el diabètic.
Com apuntàvem, els celíacs tenen intolerància al gluten. La ingesta d'aquesta proteïna els causa lesions al budell prim, lesions que afecten la capacitat d'absorció dels nutrients. Entre els símptomes de la malaltia hi ha pèrdua de gana i de pes, distensió abdominal i diarrea. Naturalment, la solució de la malaltia, de base genètica i de més incidència femenina (sense que se'n sàpiga, del cert, la causa), consisteix a excloure el gluten de l'alimentació. El mateix tractament s'aplica a la dermatitis herpetiforme, més coneguda per malaltia celíaca de la pell, afecció cutània que causa una pruïja intensa.

Alimentació sense gluten


+ Els celíacs no poden menjar res que contingui blat, ordi, sègol o civada.
Els celíacs han d'abstenir-se d'ingerir gluten tota la vida. No poden menjar, doncs, res que contingui blat, ordi, sègol o civada (pa, pasta, galetes, farines, pastissos...). Sí que poden menjar carn, peix, ous, verdura, fruita, hortalisses, llet, tubercles, oli, sucre, cereals sense gluten (arròs i blat de moro)... Cal parar compte, de totes maneres, amb els productes pre-cuinats i envasats, que contenen farines emprades per a espessir conserves i congelats.

Una dieta que resulta molt cara


+ Enguany l'Associació de Celíacs de Catalunya fa trenta anys.
El Ministeri de Sanitat i Consum espanyol sosté que el decret relatiu a l'etiquetatge del gluten alleugerirà la despesa alimentària de les famílies amb afectats de celiaquia. Matilde Torralba, presidenta de l'Associació de Celíacs de Catalunya, fa una valoració molt positiva del decret, però no s'està d'observar que resta molta feina a fer. Segons que diu, els estudis indiquen que les famílies amb un celíac despenen uns mil cinc-cents euros més l'any i, en canvi, no reben gens d'ajut econòmic, a diferència d'allò que fan alguns països europeus.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Entre els països capdavanters en el reconeixement dels drets dels celíacs, es destaquen Finlàndia, entre els nòrdics, i Itàlia, entre els mediterranis.
  • Matilde Torralba constata el dèficit a les universitats catalanes, atesa l'absència de dietes específiques. La situació és diferent a les escoles: els celíacs tenen prioritat (deu punts en cas d'empat entre els sol·licitants) en l'elecció del centre docent.
  • Deslligada de la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya, l'Associació de Celíacs de Catalunya és cofundadora de l'Associació de Societats Celíaques Europees, aplegada per primera vegada a Barcelona el 1988.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Receptes de cuina sense gluten.
Descripció detallada de la dieta sense gluten.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua