Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La seguretat de les joguines

Unes quantes dades

Guia de la joguina...

...segura


dijous, 22 de novembre de 2007
S'acosta Nadal, temps en què les joguines tenen molt de protagonisme, sobretot entre els infants, que se n'han de poder servir amb seguretat. Però resulta que, aquests últims mesos, han proliferat als mitjans de comunicació les notícies sobre retirada de joguines que, o bé no satisfeien els requisits de seguretat establerts, o bé no era segur que els satisfessin.

Per exemple, aquest mes de novembre l'empresa Giochi Preziosi ha retirat voluntàriament la venda de la joguina de boletes 'Bindeez', sota supervisió de l'Agència Catalana del Consum (ACC), que recomana de tenir-la fora de l'abast dels infants fins que no s'hagi aclarit si conté elements tòxics. Abans durant l'estiu, la companyia Mattel ja havia retirat models de joguines per perill d'ingestió accidental d'imants, o pel d'intoxicació (contenien nivells de plom superiors als permesos, igual que els accessoris de la nina 'Barbie' i del camió 'Geotrax').

Més encara: durant els primers vuit mesos de l'any en curs, el sistema europeu d'alerta ràpida RAPEX, de productes perillosos, va rebre 1.314 notificacions: més del 37% tenien a veure amb joguines i calgué retirar-ne 58.304.

Si aquestes xifres abonen el sistema d'alerta, aconseguit gràcies a la coordinació de la Comissió Europea, dels estats membres de la Unió Europea i dels governs autònoms, també clamen perquè s'imposin controls més severs. És per això que, fa dos mesos llargs, la comissària europea de Protecció del Consumidor, Meglena Kuneva, va proposar de reexaminar els mecanismes de seguretat, i els resultats es faran públics avui mateix.
  • ! Actualització el 23/11/2007 a les 07:00

Unes quantes dades


+ Dels 924 productes perillosos notificats a RAPEX el 2006, el 24% eren joguines.
Segons l'informe RAPEX 2006, l'any passat es van descobrir 924 productes seriosament perillosos per a la salut i la seguretat dels consumidors, un 32% més que no pas el 2005. El 24% d'aquests productes eren joguines, un 19% aparells elèctrics i un 14% vehicles de motor. El perill principal de les joguines era d'asfíxia, pels components petits que contenien. L'informe insistia en la intensificació de la col·laboració amb la Xina, inclosa la signatura d'un full de ruta amb vista a fer més segures les joguines: gairebé la meitat (48%) dels articles perillosos (joguines o no) venia d'aquell país, actualment un gran exportador.

Guia de la joguina...


+ Segell 'CE'.
La seguretat de les joguines depèn tant del fabricant i de l'administració pública, com de distribuïdors i comerciants, segons que disposa la normativa vigent (la directiva europea, en vigor des del 1990, fou actualitzada el 1995). D'entrada, les joguines han d'anar etiquetades amb el segell 'CE', que acredita que compleixen les exigències essencials de seguretat de la Unió Europea, i que ha de figurar a l'embalatge, a la joguina o en algun document adjunt.

...segura


+ Les joguines han d'anar acompanyades de l'adreça del fabricant i de les instruccions d'ús.
També hi han de constar la raó social (denominació oficial), amb l'adreça del fabricant (o del seu representant a la UE), i les instruccions d'ús. Si la joguina és perillosa per a infants menors de trenta-sis mesos, hi ha de figurar una advertència com aquesta: 'No apta per a infants menors de tres anys', amb una indicació que n'expliqui el perquè. Tota aquesta informació ha d'anar escrita en una de les llengües oficials del país de destinació de la joguina, val a dir: del país on serà comercialitzat.

MATERIALS

  • Joguines
    Format:Web
    Informació general, legislació, preguntes amb resposta. Agència Catalana del Consum.
  • Avisos
    Format:Web
    Sobre productes, joguines o no. També a l'Agència Catalana del Consum.
  • Joguina Segura
    Format:Web
    Programa europeu per a informar consumidors, pares, educadors i mainada.
  • RAPEX
    Format:Web
    Sistema europeu d'alerta ràpida tocant a productes perillosos (que no siguin alimentaris, farmacèutics o mèdics).
  • Reports
    Format:Web
    Informes d'aquest mateix sistema, del 2006 i d'anys precedents.

QUE HO SABIES?

  • La directiva europea entén per 'joguina' qualsevol producte manifestament destinat a infants i joves menors de catorze anys perquè puguin jugar-hi o entretenir-s'hi.
  • El segell 'CE' significa 'Conformitat Europea'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Seguretat i joguines: qüestionari.
Consum responsable per Nadal: recomanacions de l'ACC.
Sobre el concurs escolar Consumópolis.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua