Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'The Milà Horror Story'

Intenció didàctica

Del 'Garrot' de Ramon Casas a la Vampira del carrer de Ponent

El passat de l'IES Milà i Fontanals


dilluns, 12 de novembre de 2007
El Milà i Fontanals és un institut situat al barri del Raval de Barcelona, a tocar la Ronda de Sant Pau. Exactament on es dreça aquest institut (abans del 1962 era situat al carrer de la Canuda) hi havia hagut la presó d'Amàlia, activa del 1839 al 1936. Davant per davant hi ha la plaça de Folch i Torres, lloc de les últimes execucions públiques fetes a Barcelona. Totes dues coses són rememorades a l'exposició 'The Milà Horror Story', situada a la planta baixa de l'institut, que es mantindrà fins a les darreries de desembre.

L'exposició és una iniciativa de Josep Camprubí, professor de ciències naturals de l'IES Milà i Fontanals, que l'ha confegida amb l'ajut dels alumnes. A Camprubí, la idea de muntar-la se li acudí arran de l'edició, el passat mes de juny, de 'L'espectacle de la pena de mort' (Edicions la Campana), obra de Joan de Déu Domènech Gasull, assaig de to divulgador i d'un gran ressò mediàtic sobre l'espectacle més tràgic que hagi inventat la humanitat, segons paraules de l'autor. Antic alumne del Milà i Fontanals, Joan de Déu Domènech prengué part en la inauguració de la mostra, feta el 17 d'octubre.

Segons que explica Josep Camprubí, 'The Milà Horror Story' vol fer reflexionar sobre la pena de mort i identificar elements de cohesió entre els alumnes, un 90% dels quals són immigrants i, una part d'aquests, provinents de països on la pena de mort encara és vigent.
  • ! Actualització el 14/11/2007 a les 08:00

Intenció didàctica


+ Josep Camprubí ha confegit l'exposició amb l'ajut dels alumnes.
Il·lustrada amb objectes, fotografies, retalls de diari..., 'The Milà Horror Story' és clarament didàctica. També ho és la projecció, a les classes, de films com 'Pena de mort' de Tim Robbins, 'El botxí' de Lluís Garcia Berlanga i 'Salvador' de Manuel Huerga (sobre Salvador Puig Antich, jove anarquista executat a garrot al final de la dictadura franquista, 1974). El designi és d'inculcar que l'abolició de la pena de mort i, d'una manera més general, la conquesta dels drets humans i socials són el resultat de molts anys de combat; que no han sorgit del no-res, sinó de la voluntat d'edificar societats més lliures i justes.

Del 'Garrot' de Ramon Casas a la Vampira del carrer de Ponent


+ Reproducció de 'Garrot' de Ramon Casas.
Entres moltes més coses, 'The Milà Horror Story' ensenya una reproducció del quadre 'Garrot' (1894), del pintor modernista Ramon Casas, que té per motiu l'execució pública d'Aniceto Peinador (s'hi endevina prou que l'indret de l'execució correspon a la plaça de Folch i Torres, antic pati dels Corders de la presó d'Amàlia); també ens parla d'una de les detingudes en aquella presó, l'Enriqueta Martí, criminal sanguinària i espaordidora, que els barcelonins dels primers anys del segle XX anomenaven la Vampira del carrer de Ponent (actual carrer de Joaquín Costa).

El passat de l'IES Milà i Fontanals


+ La presó d'Amàlia funcionà del 1839 al 1936.
Dèiem suara que la presó d'Amàlia funcionà gairebé cent anys, del 1839 al 1936, que és quan fou enderrocada. Una trentena d'anys abans, el 1904, els homes foren traslladats a un nou centre penitenciari: la Model, i la presó d'Amàlia passà a ésser la presó de dones. Sobre les execucions, cal dir que movien molta expectació, i durant el trajecte fins al patíbul els confrares de la Puríssima Sang demanaven almoina per a pagar les despeses de l'enterrament del condemnat. Les execucions a l'antic pati dels Corders duraren cinc anys: 1892-1897.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tal com consta en un panell de 'The Milà Horror Story', quatre germans d'Oriol Solé Sugranyes foren alumnes de l'IES Milà i Fontanals. Antic militant del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL), del qual també formà part Salvador Puig Antic, Solé Sugranyes fou mort per la guàrdia civil el 1976. El fet portà els estudiants del Milà, en aquell temps molt polititzats, a mobilitzar-se.
  • Segons dades d'Amnistia Internacional, la pena de mort ha estat abolida, de fet o de dret, a cent trenta-tres països, i la mantenen seixanta-quatre, cinquanta menys que no l'any 1990.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Presentació de 'The Milà Horror Story'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua