Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Naomi Klein denuncia el 'capitalisme del desastre'

La doctrina...

...del xoc

De John Maynard Keynes a Milton Friedman


dilluns, 5 de novembre de 2007
La periodista i escriptora Naomi Klein acaba de publicar el llibre 'La doctrina del xoc' (Editorial Empúries), que duu un subtítol prou eloqüent: 'L'ascens del capitalisme del desastre'. Quebequesa, de trenta-set anys, Klein és tinguda per una de les veus principals del moviment antimundialista (antiglobalitzador), molt crític amb la direcció empresa pel sistema capitalista aquests últims trenta anys.

Elegant, d'aspecte distingit i maneres suaus, Naomi Klein, antiga titular d'una càtedra de la London School of Economics (institució universitària de gran prestigi internacional), col·labora en publicacions com The Nation, The Guardian i The New York Times, totes tres de tendència progressista.

Ara, el renom de Klein es deu, sobretot, al llibre 'No Logo', publicat l'any 2000, quan el moviment antimundialista anava prenent forma. En aquest llibre, venudíssim a tot el món, l'autora censura el poder de les grans marques i la influència que tenen en les penoses condicions laborals als països en vies de desenvolupament.

A 'La doctrina del xoc' Klein denuncia els mètodes d'expansió del dit neoliberalisme, la versió, diguem-ne, més extrema del capitalisme, sostinguda per l'anomenada Escola de Chicago, que tingué en Milton Friedman, mort ara fa un any, el màxim exponent.

La tesi del llibre sosté que aquest capitalisme s'aprofita de moments de xoc, de gran convulsió i atordiment col·lectius, per arrelar, en benefici de les grans empreses i a costa del benestar del conjunt de la població.

La doctrina...


+ Agost del 2005: Nova Orleans, negada per l'huracà Katrina.
Klein il·lustra aquesta polèmica tesi amb alguns exemples: el llibre té més de sis-centes pàgines. Parla de com l'huracà Katrina arranà el sistema educatiu públic de Nova Orleans, substituït des d'aleshores per les escoles 'charter', de gestió privada; dels efectes del devastador tsunami del 2004 a Sri Lanka, amb l'edificació de grans complexos hotelers que han impedit a centenars de milers de pescadors de reconstruir els pobles llurs; i de la teràpia de xoc aplicada a l'Irac, país assolat, amb un estat mínim i empreses que s'hi han fet d'or.

...del xoc


+ Margaret Thatcher i Ronald Reagan aplicaren, poc o molt, les idees neoliberals.
També es refereix a episodis menys recents. Diu, per exemple, que el cop d'estat de Pinochet (1973) portà a Xile la imposició accelerada del neoliberalisme (segons Klein, molts economistes del dictador xilè havien estat alumnes de Friedman a la Universitat de Chicago); que la victòria de la Gran Bretanya a la guerra de les Malvines permeté a Margaret Thatcher (coneguda amb el sobrenom de Dama de Ferro) d'aixafar les vagues dels minaires i de privatitzar a lloure; i que l'hecatombe de la plaça de Tiananmen (1989) espaordí la població i deixà via lliure a les reformes radicals de signe capitalista a la Xina, país que venia del comunisme.

De John Maynard Keynes a Milton Friedman


+ Milton Friedman (1912-2006).
Naomi Klein contraposa les doctrines econòmiques de Milton Friedman (1912-2006) i John Maynard Keynes (1883-1946). Les idees de Keynes foren el fonament de l'anomenat estat del benestar: educació i sanitat universals, pensions de jubilació, subsidi de desocupació..., i es generalitzaren a l'Occident després del daltabaix de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). Ben altrament, a partir de mitjan anys 1970 augmentà la influència del neoliberalisme, corrent que obvia a la intervenció de l'estat en l'economia i que, poc o molt, començaren a aplicar als anys 1980 els governs de Margaret Thatcher a la Gran Bretanya i de Ronald Reagan als Estats Units.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les idees econòmiques de John Maynard Keynes s'aplicaren per primera vegada als Estats Units el 1933, en temps del New Deal del president Franklin D. Roosevelt, un programa de reformes per a posar fi als efectes del crac del 1929, considerat el daltabaix més greu del sistema capitalista.
  • El moviment antimundialista prengué volada a partir del novembre del 1999, quan uns cinquanta mil manifestants s'aplegaren a Seattle (Washington, EUA) contra una reunió de l'Organització Mundial del Comerç.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Biografia oficial de Naomi Klein.
Valoració de 'La doctrina del xoc' , pel premi Nobel d'Economia Joseph E. Stiglitz.
Què en pensava, Josep Pla, de John Maynard Keynes?
'Per què Naomi Klein ha de fer-se gran': article crític de The Economist (novembre 2002).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua