Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sistemes operatius: d'Ubuntu a Leopard

Arrels africanes

El Leopard d'Apple...

...i el mercat dels sistemes operatius


dimarts, 30 d'octubre de 2007
Aquest mes d'octubre ha sortit la nova versió (7.10) del sistema de distribució de Linux Ubuntu. Com que és de codi lliure, aquest sistema pot ésser utilitzat, copiat, modificat i distribuït lliurement (i es descarrega de franc, és clar).

Ubuntu es considera una alternativa, com més va més sòlida, als sistemes Windows i Mac OS X, propietat de Microsoft i Apple, respectivament. Aquest sistema es pot aconseguir en català, és compatible amb Windows i incorpora per defecte el navegador Firefox de Mozilla, també de codi lliure.

Ara, el renom d'Ubuntu ve, sobretot, de la facilitat d'ús que el caracteritza. De fet, ha estat pensat per a tota mena d'usuaris, avesats a Linux o no, cosa ben remarcable, si pensem en les crítiques que solen fer-se als sistemes operatius de Linux, relatives a la dificultat de configurar-los i de fer-los servir.

La nova versió 7.10, que actualitza la 7.04, aprofundeix en aquesta facilitat d'ús i incorpora millores visuals, amb un escriptori d'efectes tridimensionals i tot.

Arrels africanes


+ El renom d'Ubuntu ve, sobretot, de la facilitat d'ús que el caracteritza.
'Ubuntu', mot propi de les llengües africanes zulu i xosa, significa que una persona es defineix per la seva relació amb les altres. Aquesta significació posa l'accent en els lligams que uneixen els homes, en la necessitat que tenen els uns dels altres. Doncs bé, és aquest esperit que anima el sistema de distribució Ubuntu i, per extensió, els sistemes de codi lliure. Llançat per primera vegada l'octubre del 2004, Ubuntu és finançat per la companyia Canonical, sostinguda per l'empresari sud-africà Mark Shuttleworth, que el 2002 es va convertir en el segon turista especial de la història.

El Leopard d'Apple...


+ Leopard incorpora més de tres-centes novetats.
Divendres va sortir al mercat la nova versió de Mac OS X, sistema operatiu dels ordinadors Apple, de disseny elegant i interactiu. Leopard, que és com s'anomena, incorpora més de tres-centes novetats respecte de Tiger, la versió precedent. N'és una de les més destacades la 'Time Machine' (màquina del temps'), una aplicació de còpia de seguretat automàtica.

...i el mercat dels sistemes operatius


+ Windows Vista té el 7,38% de quota de mercat.
La reeixida recepció del reproductor d'MP3 iPod sembla que hagi contribuït a l'augment de vendes d'ordinadors d'Apple. Tot i amb això, el mercat dels sistemes operatius és encara folgadament dominat per Microsoft, que a la primeria d'aquest 2007 va estrenar Windows Vista. Segons dades de la companyia Net Applications, Windows Vista té el 7,38% de quota de mercat, en canvi el Windows XP, la versió anterior, raneja el 80%.

MATERIALS

  • Ubuntu
    Format:Web
    Pàgina oficial.
  • Ubuntu.cat
    Format:Web
    Comunitat Catalana d'Usuaris d'Ubuntu.
  • Linkat
    Format:Web
    Distribució de Linux, oferta pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya per a facilitat l'accés a un sistema de codi lliure.
  • Leopard
    Format:Web
    Pàgina oficial. En espanyol.

QUE HO SABIES?

  • El maig passat Dell va començar a vendre ordinadors que duien el sistema Ubuntu instal·lat. Era el primer gran fabricant del sector que oferia una distribució del sistema operatiu Linux.
  • El mercat dels navegadors també és àmpliament dominat per Microsoft (Internet Explorer), si bé Firefox ja ateny una quota de mercat que voreja el 15%.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull a Ubuntu.
Ubuntu, un sistema operatiu diferent: vídeo de VilaWeb TV (15/05/2007).
La filosofia ubuntu, explicada per l'ex-president sud-africà Nelson Mandela.
Tomb virtual per Leopard.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua