Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Trastorns alimentaris

Factors determinants

L'anorèxia...

...i la bulímia


dimarts, 2 d'octubre de 2007
Els trastorns alimentaris, també anomenats trastorns del comportament alimentari, són unes alteracions d'ordre psicològic que amenacen la salut i, àdhuc, la vida. Els símptomes d'aquests trastorns es relacionen amb un grau d'insatisfacció notable i amb l'existència d'idees distortes sobre el menjar, el pes i el cos.

Els trastorns alimentaris comprenen l'anorèxia i la bulímia nervioses, tipificades de trastorns mentals i de comportament per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). La bulímia nerviosa té moltes similituds amb el trastorn per sobreassaciament (ingesta compulsiva), com més va més diagnosticat, tradicionalment inclòs entre els trastorns alimentaris no especificats.

Si bé menys freqüent que no la bulímia, l'anorèxia és el trastorn més conegut, o, si més no, el que té més repercussió social. Sobretot amb la campanya publicitària contra la malaltia que mostrava una noia nua, patològicament seca. La campanya, llançada a Itàlia i patrocinada per una firma de roba, ha rebut dures crítiques d'associacions de malalts d'anorèxia, que la troben banalitzadora i contraproduent, per tal com pot induir els pacients a emular la noia exhibida.

Aquesta crítica lliga amb el fet que entre els factors determinants de l'anorèxia i la bulímia n'hi ha d'ordre sociocultural, a més d'ordre personal i familiar.
  • ! Actualització el 02/10/2007 a les 14:00

Factors determinants


+ La influència de la moda figura entre els factors que predisposen als trastorns alimentaris.
Els experts distingeixen entre factors que predisposen als trastorns alimentaris (manca d'autonomia, poca autoestima, actituds perfeccionistes, por de madurar i de créixer, comunicació familiar migrada, sobreprotecció, exigència excessiva, influència de la publicitat i de la moda); factors que n'afavoreixen el desencadenament (dietes d'aprimament, comentaris sobre el cos fetes per amics i familiars, experiències personals que acreixen la vulnerabilitat i l'estrès); i factors que contribueixen a perpetuar-los (malnutrició, pressió dels patrons de bellesa dominants, reducció de les relacions socials).

L'anorèxia...


+ L'OMS tipifica l'anorèxia i la bulímia nervioses de trastorns mentals i de comportament.
Entre les característiques principals de l'anorèxia nerviosa hi ha la negativa a mantenir el pes igual al valor mínim normal o superior a aquest valor (menys del 15% del pes mínim normal, per exemple); molta por d'engreixar-se; alteració de la percepció de la imatge corporal (l'anorèctic es troba gras); i amenorrea, val a dir: manca de fluix menstrual, amb la pèrdua, pel cap baix, de tres cicles menstruals consecutius (aquest trastorn és, sobretot, femení). Segons l'Associació contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB), el 90-95% dels malalts d'anorèxia són noies d'edats compreses entre els dotze anys i els vint-i-cinc, particularment dels dotze als disset.

...i la bulímia


+ El CAC acaba d'elaborar unes recomanacions sobre l'anorèxia i la bulímia nervioses.
És propi de la bulímia nerviosa la ingesta excessiva i voraç d'aliments, seguida de conductes inapropiades orientades a no guanyar pes: provocació de vòmits, abús de laxants i diürètics, dejuni, excés d'exercici... Igual que l'anorèxia, la bulímia afecta més les dones, però sol aparèixer més tard, entre els divuit anys i els vint. Als bulímics, no els costa tant d'acceptar la gravetat del trastorn com als anorèctics.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els bulímics poden presentar una aparença normal, cosa que fa el trastorn més difícil de percebre per l'entorn familiar i social.
  • L'índex de mortalitat dels anorèctics oscil·la entre el 5% i el 10% (segons les estimacions), superior al de la bulímia, que, a sobre, no és tan definit.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Avaluació de la conducta alimentària.
Guia didàctica sobre alimentació.
Piràmide de l'alimentació sana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua