Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
En record del periodisme valent d'Anna Politkòvskaia

Compromís indefugible...

...amb la veritat

El deure d'informar


dilluns, 1 d'octubre de 2007
'Anna Politkòvskaia. La consciència moral de Rússia', aplec d'articles d'aquesta periodista russa que pagà amb la vida la defensa de la llibertat d'expressió i dels drets humans, es presenta avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, i demà a les 19.30 es presentarà a Girona, al Centre Cultural la Mercè.

Organitzades pel PEN Català, la Lliga dels Drets dels Pobles, la Federació Catalana d'Organitzacions No Governamentals pels Drets Humans i l'editorial Aresta, aquestes dues presentacions tindran per conferenciants Llibert Ferri, ex-corresponsal de TV3 a Rússia i a l'Europa oriental, i Oleg Panfílov, director del Centre de Periodisme en Situacions Extremes de Moscou.

'Anna Politkòvskaia. La consciència moral de Rússia' (Aresta, Bellcaire d'Empordà), comprèn una desena d'articles que exposen moments remarcables del conflicte txetxè. Originàriament es publicaren, gairebé tots, a Nòvaia Gazeta, el bisetmanari en què treballava la periodista. Un d'aquests articles és pòstum i fins ara sols havia aparegut en anglès.

L'editorial Ara Llibres va editar no fa gaires dies 'Diari rus', que l'Anna Politkòvskaia havia enllestit poc abans d'ésser assassinada. Aquest dietari abasta el període comprès entre les eleccions legislatives russes del desembre del 2003 i el tràgic desenllaç del segrest a l'escola de Beslan (Ossètia del Nord), el setembre del 2004.

Compromís indefugible...


+ Anna Politkòvskaia denuncià les atrocitats comeses a la guerra de Txetxènia.
Nascuda el 1958 a Nova York, filla de diplomàtics ucraïnesos, Anna Politkòvskaia es graduà en periodisme a la Universitat Estatal de Moscou (1980). Durant deu anys llargs treballà al diari Izvèstia, fins que el 1999 passà a la publicació bisetmanal Nòvaia Gazeta, per a la qual seguí sobre el terreny la guerra de Txetxènia. (Aquell mateix any, Vladímir Putin accedí a la presidència de Rússia, després d'una operació militar a gran escala sobre aquell país del Caucas.) Politkòvskaia denuncià sense pèls a la llengua les atrocitats comeses pels bàndols en conflicte i la corrupció, la brutalitat i els abusos de poder del govern de Putin. Escriví llibres de títol prou significatiu: 'Una guerra bruta: una periodista russa a Txetxènia' i 'La Rússia de Putin: la vida en una democràcia fracassada'.

...amb la veritat


+ L'ofici de periodista a Rússia, segons Politkòvskaia.
La veu calmosa de Politkòvskaia amagava un determini excepcional, un compromís ferm amb la veritat. Les persecucions i les amenaces de mort mai no feren recular la seva ploma, mancada de sentimentalismes. El setembre del 2004, quan s'adreçava a Beslan per fer-hi de mitjancera, fou enverinada. Se'n sortí i prosseguí la feina de reportera compromesa, valenta i lúcida fins que fou assassinada, el 7 d'octubre de 2006. El crim, de motivacions polítiques, encara no s'ha aclarit.

El deure d'informar


+ La periodista sentia la necessitat imperiosa d'explicar la realitat que veia.
El cas d'Anna Politkòvskaia demostra que hi ha països on la llibertat d'expressió no és un dret garantit. Ella era plenament conscient del perill que corria, però sentia la necessitat imperiosa d'explicar la realitat que veia. Deia que els periodistes tenen el deure d'informar, igual que els cantants tenen el de cantar, i els metges, el de curar i, si és possible, de guarir.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Article enciclopèdic sobre Anna Politkòvskaia.
'Anna Politkòvskaia. Ni oblit ni silenci': manifest promogut per entitats pro drets humans.
Perfils de Rússia i de Txetxènia.
Nòvaia Gazeta, una de les poques veus crítiques envers el Kremlin (govern de Rússia).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua