Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Josep Renau: centenari d'un artista compromès

Començaments

Art i política

Exili


dimarts, 25 de setembre de 2007
Aquest 2007 fa cent anys del naixement del valencià Josep Renau Berenguer, artista prolífic que excel·lí en el cartellisme, el fotomuntatge i el muralisme. L'obra de Renau, indestriable del seu compromís polític, es podrà contemplar, d'avui a l'11 de novembre, en l'exposició antològica 'Josep Renau (1907-1982): compromís i cultura'.

Organitzada per la Universitat de València (a través de la Fundació General de la Universitat de València) i per la Societat Estatal de Commemoracions Culturals, adscrita al Ministeri de Cultura espanyol, l'exposició aspira a projectar llum sobre la figura de Josep Renau en els aspectes ideològic, intel·lectual i estètic.

Inclou devers dues-centes cinquanta peces, entre cartells, fotomuntatges, dibuixos, quadres, esbossos de murals..., a més de materials audiovisuals, entre els quals el documental de Joan Dolç 'Josep Renau: art en guerra'.

Tot plegat s'organitza en quatre àmbits: 'Temps de República. Entre la formació i el compromís (1926-1936)'; 'Espanya en guerra (1936-1939)'; 'Creuant l'oceà. L'exili a Mèxic (1939-1958)'; i 'Imatges més enllà del mur. A la República Democràtica Alemanya (1958-1982)'. Les tres primeres, a la Nau de la Universitat de València; l'última, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània.
  • ! Actualització el 29/09/2007 a les 08:00

Començaments


+ Un dels cartells més cèlebres de l'autor.
Nat a València el 7 maig de 1907, Josep Renau Berenguer cursà estudis de belles arts, que acabà el 1927. Son pare, professor de l'Escola de Belles Arts de Sant Carles de València, li havia inculcat l'amor a l'art. Dedicat al disseny gràfic, el 1931, amb la proclamació de la Segona República, s'afilià al Partit Comunista Espanyol (PCE); l'any següent, el 1932, prengué part en la fundació de la Unió d'Escriptors i Artistes Proletaris, associació valenciana que compartia objectius amb l'Associació d'Escriptors i Artistes Revolucionaris, fundada feia poc a París. Renau desplegà una fecunda tasca de grafista i de redactor en revistes de to esquerrà com 'Estudios', 'Cuadernos de Cultura', 'Orto', 'La República de les Lletres', 'Octubre', 'Nueva Cultura'...

Art i política


+ 'Capitalisme popular', fotomuntatge de la sèrie 'The American Way of Life'.
Després de l'esclat de la guerra del 1936-1939, Renau fou designat director general de Belles Arts del Ministeri d'Instrucció Pública i Belles Arts espanyol. Com a tal, participà en l'organització del pavelló espanyol de l'Exposició d'Arts i Tècniques de París (1937) i animà a participar-hi artistes com Salvador Dalí i Pablo Picasso. De fet, hi figurà la pintura més cèlebre del pintor malaguès, el 'Guernica', inspirat en el bombardeig feixista de Gernika (País Basc). També féu cartells favorables a la causa republicana, que es compten entre els millors de la seva producció: 'El comissari, nervi del nostre exèrcit popular', 'Avui més que mai, victòria'...

Exili


+ Josep Renau, acompanyat de l'escriptor Joan Fuster.
La derrota republicana forçà Renau a prendre el camí de l'exili. Establert a Mèxic, emprengué la pintura mural i col·laborà amb el pintor mexicà David Alfaro Siqueiros, com ell, d'idees revolucionàries. També a Mèxic començà la famosa sèrie de fotomuntatges 'The American Way of Life', crítica punyent de la societat nord-americana. Prosseguí aquesta sèrie a la República Democràtica Alemanya (part d'Alemanya sota control comunista durant la Guerra Freda), on residí del 1958 al 1982, any de la seva mort.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Dels divuit anys als vint-i-dos, Josep Renau adoptà el pseudònim, afrancesat, de Renau Beger.
  • L'artista valencià fou una figura destacada del cartellisme cinematogràfic.
  • Després de la mort del dictador Franco, Renau féu uns quants viatges al País Valencià, però morí a Berlín, amb nacionalitat mexicana: Mèxic no reconegué mai el règim franquista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de Josep Renau.
'Josep Renau. Història d'un fotomuntador', llibre d'Albert Forment.
Setze fotomuntatges de 'The American Way of Life'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua