Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'energia solar

Energies solars: tèrmica...

...i fotovoltaica

Rànquing europeu


dijous, 20 de setembre de 2007
Els dies 22-24 de setembre, dins el programa de les festes de la Mercè, es farà al parc de la Ciutadella de Barcelona el Festival Solar, de to popular, cultural i lúdic per a divulgar la sostenibilitat en tots els àmbits.

Organitzat per la Fundació Terra i l'Associació per la Difusió de Tecnologies Sostenibles (ADTS), el Festival Solar té tres eixos: la cultura del medi, la mobilitat sostenible i l'energia solar.

Hi ha programades un fum d'activitats. N'hi ha que es faran tots tres dies, permanentment: 'Jo sóc la solució', centrada en el canvi climàtic; l'exposició 'Els colors del sol', que acostarà les energies renovables a la xicalla; l'espai 'Conducció eficient', en què professionals de la conducció explicaran els trucs més útils per a reduir el consum de combustible... També hi haurà un circuit on es podran provar bicicletes elèctriques i cotxes solars.

Consignem, a banda, tres activitats més, aquestes a horari fix: 'Solar Xef', una exhibició culinària a base de tecnologies solars; la 'xocolatada solar' (xocolata desfeta amb energia solar); i la 'Marxa X', un ral·li de vehicles elèctrics i solars pels carrers de Barcelona.

El Festival Solar ens dóna peu a ocupar-nos de l'energia solar, una de les anomenades energies renovables, obtingudes de matèries en principi inexhauribles, no contaminants i no generadores de residus.

Energies solars: tèrmica...


+ Per a atènyer el màxim rendiment, els captadors solars tèrmics s'han d'orientar a migjorn.
La radiació solar és la principal font d'energia renovable. Podem dir que hi ha dues menes d'energia solar: la tèrmica i la fotovoltaica. La tèrmica transforma la radiació solar en energia calorífica per mitja d'un captador que actua d'efecte hivernacle i que la transmet a un fluid. El sistema més emprat és el de baixa temperatura, inferior als 100 °C, destinat a produir aigua calenta sanitària (dutxes, cuines...), calefacció, refrigeració i a climatitzar piscines.

...i fotovoltaica


+ Panell fotovoltaic.
Aquesta energia s'obté de transformar la radiació solar en energia elèctrica. Els ginys que fan possible aquesta transformació són les 'cèl·lules solars', disposades en panells i fetes de materials semiconductors, com el silici. La producció pot anar destinada a la xarxa elèctrica pública o a l'indret de la instal·lació fotovoltaica mateix (per exemple, cases allunyades de la xarxa elèctrica).

Rànquing europeu


+ Mapa indicatiu del potencial fotovoltaic a Europa.
A la Unió Europea els col·lectors d'energia solar tèrmica ocupen més de tres milions de metres quadrats (creixement durant el 2006: 44,3%), la meitat a Alemanya, seguida, a molta distància, de França, Àustria, Grècia, Itàlia, Espanya i Xipre. Aquesta illa és el primer país en metres quadrats instal·lats per habitant: 730,9 m, per sobre d'Àustria, Grècia i Alemanya, país que també domina, i de molt, el mercat fotovoltaic mundial, al davant del Japó i dels Estats Units.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per a atènyer el màxim rendiment, els captadors solars tèrmics s'han d'orientar a migjorn, amb una inclinació equivalent a la latitud de l'indret que ocupen.
  • El Pla de l'Energia de Catalunya preveu que devers el 2015 els captadors d'energia solar tèrmica ocuparan 1.250.000 metres quadrats.
  • Segons el pla energètic de la Unió Europea (2007), d'aquí al 2020 s'hauria de reduir un 20% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i hauria d'augmentar fins al 20% el consum d'energies renovables.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Atles de la radiació solar a Catalunya.
L'energia del Sol: unitat didàctica.
Vídeos d'energies renovables.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua