Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Educació sobre ciutadania, ací i a la resta d'Europa

Llibres de text: diversitat d'enfocaments

Propòsits i continguts

Educació sobre ciutadania a Europa


dilluns, 17 de setembre de 2007
La tornada a escola ha estat, en part, marcada pel debat sobre la nova assignatura curricular, dita educació sobre ciutadania i drets humans, implantada enguany a Catalunya (l'any vinent s'implantarà al País Valencià i a les Illes).

La implantació d'aquesta assignatura és una de les novetats de la llei orgànica d'educació (LOE), aprovada el maig del 2006 per iniciativa del govern socialista espanyol.

A Catalunya, on la cursen, durant una hora la setmana, els alumnes de tercer d'ESO, no ha mogut polèmiques político-socials dignes d'esment.

En canvi, sí que ha fet rebombori i ha desfermat controvèrsia a Espanya, on ha estat debel·lada pel Partit Popular (PP) i, sobretot, pels sectors més conservadors de la jerarquia catòlica, que hi veuen una eina d'adoctrinament polític i d'imposició del laïcisme, fins al punt que han fet crides a boicotar-la i fer-hi objecció de consciència. D'aquesta actitud bel·ligerant, se n'ha desmarcat la Federació Espanyola de Religiosos de l'Ensenyament (FERE), que farà l'assignatura, si bé adaptada a l'ideari catòlic.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Ensenyament.
  • + USTEC: pàgina oficial d'aquest sindicat de l'ensenyament. Ofereix un ampli recull, diàriament actualitzat, de notes de premsa.

Llibres de text: diversitat d'enfocaments


+ Coberta d'un llibre de text d'educació sobre ciutadania i drets humans.
Els llibres de text d'educació sobre ciutadania no segueixen pas un model únic, sinó uns quants de ben diversos. Pensem que el contingut toca qüestions debatudes com la família, la sexualitat i el model autonòmic espanyol. Si aquesta diversitat de punts de vista pot fer pensar en una neutralitat de l'assignatura, n'hi ha molts que l'atribueixen a la pressió exercida des de posicions catòliques, que ha aigualit la proposta laica inicial.

Propòsits i continguts


+ La mundialització és un dels temes abordats pels manuals de l'assignatura.
Si ens guiem pel decret d'ensenyaments mínims de l'ESO, l'educació sobre ciutadania i drets humans es proposa d'afavorir el desenvolupament d'individus lliures i íntegres a base d'afermar l'autoestima, la dignitat, la llibertat i la responsabilitat, i de formar ciutadans amb bon criteri, respectuosos, participatius i solidaris, que sàpiguen els drets que els emparen i que assumeixin els deures que tenen. Els manuals de l'assignatura aborden una gran varietat de temes, a més dels ja esmentats: el concepte de ciutadania, la identitat, la lluita per la democràcia i per la igualtat de drets home-dona, els drets humans, la convivència, la diversitat cultural, les migracions, la mundialització, l'educació viària...

Educació sobre ciutadania a Europa


+ El Consell d'Europa va proclamar el 2005 Any Europeu de la Ciutadania a través de l'Educació.
L'educació per la ciutadania s'ensenya en una bona part d'Europa. Si ens cenyim a l'educació secundària, i segons dades de la xarxa Eurydice (curs 2004-2005, amb notes addicionals posteriors), és matèria independent a països com Anglaterra, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, Grècia, el Luxemburg, Polònia, Suècia i Xipre, tant al nivell inferior com al superior (ESO i batxillerat); a Eslovàquia, Irlanda, Letònia, Lituània, Portugal, Romania i Txèquia és matèria independent al nivell inferior; i a Àustria, Bulgària, França i Noruega, al superior.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Temes de reflexió.
La Declaració Universal dels Drets Humans, una fita de mitjan segle XX.
'Educació per la ciutadania i educació en la responsabilitat', apunt de l'ex-president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua