Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Camí i les vies verdes

L'itinerari dels Països Catalans

Vies verdes: per antics traçats ferroviaris

Del Pirineu a mar


dilluns, 27 d'agost de 2007
El Camí és un projecte consistent en definir i senyalar un itinerari que ajudi el caminant a redescobrir el país i a afermar-lo en la seva identitat, bo i fomentant un turisme cultural respectuós del medi i apte per a totes les èpoques de l'any. Esbossat l'estiu del 2003, gràcies a l'empenta del col·lectiu PAS, amb seu a Cardedeu (Vallès Or.), té el propòsit de traçar un recorregut espiritual, històrico-cultural, econòmic i paisatgístic.

Els Amics del Camí, que ja sumen més de tres mil, són els encarregats de fer les rutes de reconeixement, de recollir informació vària, de situar indrets d'interès i allotjaments, d'establir contactes locals (esplais, ajuntaments, institucions culturals...) amb vista a acordar i definir l'itinerari.

El Camí, amb una traça en forma de '8', símbol d'infinit i de renaixença, passarà pels 88 caps de comarca. Però aquest itinerari, diguem-ne axial, es completarà amb ramificacions menors que constituiran una malla ben travada, gràcies a les aportacions locals.

El Camí ja té l'adhesió de centenars d'associacions i d'entitats i el suport institucional d'ajuntaments, de consells comarcals i insulars, de diputacions, de governs autonòmics, de partits polítics...

L'itinerari dels Països Catalans


+ La traça del Camí té forma de '8'.
Una vegada completat, i senyalat amb unes quatre barres inclinades, el Camí farà uns quatre mil quilòmetres i es podrà seguir, tot sencer, en 6-8 mesos, a raó de 15-20 quilòmetres el dia. A banda, un carnet facilitarà al caminant serveis i allotjament de cap a cap del Camí. També li servirà per entrar en alguns museus i centres culturals, i podrà fer-hi constar, segellades, les etapes recorregudes.

Vies verdes: per antics traçats ferroviaris


+ Les vies verdes són planeres o de pendent poc rost.
Les anomenades vies verdes són camins vetats als vehicles motoritzats i que a les nostres terres transcorren per antigues vies de tren, convenientment acondiciades per a vianants i ciclistes. Planeres, o de pendent poc rost, convenen a gent de totes les edats (també discapacitada). Entre les vies verdes agençades hi ha les de la Terra Alta, del Baix Ebre, del Maigmó, de la Safor, de Xurra (València-Puçol) i Ojos Negros I (Torres Torres-Barraques).

Del Pirineu a mar


+ Tres rutes que uneixen mar i muntanya.
Destaquem també la tríada de vies verdes gestionada pel Consorci de les Vies Verdes de Girona, un recorregut de contrasts paisatgístics que uneix mar i muntanya, Costa Brava i Pirineu. Total, 115 km de via verda dividits en la Ruta del Ferro i del Carbó, que va de Ripoll a Ogassa passant per Sant Joan de les Abadesses; la Ruta del Carrilet Olot-Girona; i la Ruta del Carrilet Girona-Sant Feliu de Guíxols. Com que el tram de via verda entre la primera ruta i la segona, entre Sant Joan de les Abadesses i Olot, és inacabat, el consorci gironí ha proposat dos traçats alternatius.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les vies verdes del Consorci de les Vies Verdes de Girona abasten cinc comarques: Baix Empordà, Gironès, Selva, Garrotxa i Ripollès.
  • Aquesta entitat ha estat capdavantera, al país i a tot Europa, a oferir bicicletes adaptades a usuaris amb alguna discapacitat o altra.
  • EuroVelo és una iniciativa de la Federació Europea de Ciclistes que vol establir una xarxa de carrils bici que travessi tot Europa, de tramuntana a migjorn i de llevant a ponent. Dels 65.000 km prevists, ja n'hi ha 30.000 de fets.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo introductori del Camí.
El Camí, al programa 'La nit al dia' de TV3.
'De via fèrria a via verda': documental sobre els carrilets de les comarques nord-orientals.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua