Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rutes artístiques

La Ruta...

...del Císter

La Ruta del Modernisme


dilluns, 20 d'agost de 2007
El romànic fou el primer moviment artístic medieval de l'occident europeu, aparegut pel volts de l'any 1000, en temps de consolidació de la nació catalana i a redós del sistema feudal. En terres catalanes, amb vocació europea des de dos segles abans, el nou art prengué molta volada, de manera que se n'han conservat multitud d'obres arquitectòniques, escultòriques pictòriques.

Moltes d'aquestes obres són de gran valor artístic. En tenim un exponent magnífic en el conjunt d'esglésies romàniques de la vall de Boí (Alta Ribagorça), tancada per cims de tres mil metres d'altitud i integrada per bells poblets d'aire medieval.

Total, són nou esglésies, declarades patrimoni mundial de la UNESCO el 2001: Sant Climent i Santa Maria, a Taüll; la Nativitat i Sant Quirc, a Durro; i Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, Santa Maria de Cardet i l'Assumpció de Cóll.

Bastides sota la influència de l'estil llombard, són construccions funcionals, senzilles, amb campanars que es destaquen, esvelts, igual ara que fa mil anys, quan feien, també, de torres de vigilància. La reproducció de les pintures murals, avui conservades al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), ens donen una idea de l'excepcional i rica decoració interior que atresoraven.

Naturalment, hom pot combinar aquesta ruta artística amb unes altres pel parc nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici, l'únic de Catalunya, amb gairebé dos-cents estanys, objectiu d'excursionistes d'ací i d'allà.

La Ruta...


+ Poblet, joia arquitectònica i panteó reial.
Cent anys després del primer romànic, al tombant dels segle XI-XII, aparegué a Europa el moviment de reforma monàstica del Císter, que preconitzava un retorn a l'austeritat primigènia de l'orde de Sant Benet, reflectida en l'art, despullat d'elements superflus. A Catalunya la tríada del Císter és formada pels monestirs de Poblet, el complex cistercenc habitat més extens d'Europa, patrimoni mundial de la UNESCO des del 1991; Santes Creus, exponent fidel de l'art proposat per Sant Bernat de Claravall, gran impulsor de l'orde; i Vallbona de les Monges, amb vuit segles llargs de vida monàstica femenina, recés espiritual situat en terra de secà i contrapunt ideal del brogit urbà.

...del Císter


+ La Ruta del Císter es completa amb itineraris per l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell.
Aquests tres monestirs són l'eix central de l'anomenada Ruta del Císter, instituïda el 1989, pol d'atracció turística de les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell. Aquesta ruta ajuda a descobrir-ne el patrimoni cultural, monumental, paisatgístic i gastronòmic, amb vins de primera i olis excel·lents, avalats per les denominacions d'origen Garrigues i Siurana. A tal fi, la pàgina oficial inclou un seguit d'itineraris que completen el dels cenobis: pels castells del riu Gaià, pels cellers modernistes, per les muntanyes de Prades, per la vall del Corb, per la Conca medieval, presidida per l'emmurallada vila de Montblanc...

La Ruta del Modernisme


+ Can Terrades o Casa de les Punxes, de Josep Puig Cadafalch.
Moviment cultural d'abast literari i artístic, el modernisme va desenvolupar-se a l'Occident a cavall dels segles XIX i XX. Molt arrelat a les nostres terres, ha deixat una petja de primera magnitud a la ciutat de Barcelona, de la mà d'arquitectes com Antoni Gaudí (temple de la Sagrada Família, parc Güell, la Pedrera...), Lluís Domènech Montaner (Hospital de Sant Pau, Palau de la Música Catalana, Can Fuster...) i Josep Puig Cadafalch (ca n'Ametller, Casa de les Punxes, els Quatre Gats...). La Ruta del Modernisme de la capital catalana comprèn cent quinze obres, entre cases, palaus, mercats, antigues fàbriques, mobiliari urbà (fanals, bancs)...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Conegut internacionalment per 'Art Nouveau', el modernisme té noms diferents, segons el país d'adopció: 'Jugendstil' a Alemanya, 'Sezessionstil' a Àustria, 'Stile Floreale' a Itàlia...
  • Berlín, Brussel·les, Glasgow, Munic, Nancy, París, Riga i Viena foren algunes de les ciutats on florí aquest moviment, caracteritzat per les línies corbes, la riquesa ornamental, l'asimetria, els motius vegetals i el dinamisme de les formes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull al pantocràtor, o representació de Crist triomfant, de Sant Climent de Taüll.
Mapa de la vall de Boí.
Apunt històric del monestir cistercenc de la Valldigna (Safor).
El modernisme, més enllà de Barcelona.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua