Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Moure's amb bicicleta per ciutat

El 'bicing'

Iniciatives semblants

Ciutats que pedalen


dilluns, 23 de juliol de 2007
A ciutat la bicicleta s'empra cada vegada més com a mitjà de transport, gràcies als anomenats carrils bici i a iniciatives diverses preses per les institucions públiques. I és que anar amb bicicleta presenta força avantatges.

Per exemple, la bicicleta no fa soroll i no contamina, cosa que satisfà la consciència de preservar el medi; permet d'alleugerir i d'eludir els embussos i, consegüentment, de desplaçar-se amb una certa rapidesa (naturalment, sempre que hi hagi una bona xarxa de carrils bici); i té efectes beneficiosos sobre la salut: anar amb bicicleta és un contrapunt ideal a la manera de viure de les societats desenvolupades, com més va, més sedentàries.

Aquests avantatges, i més que n'hi ha, ajuden a entendre la demanda creixent del 'bicing', un servei de transport públic de bicicletes impulsat per l'Ajuntament de Barcelona el mes de març. El 'bicing' consisteix en una xarxa d'estacions de bicicleta repartides per la ciutat, de manera que l'usuari pot desplaçar-se de l'una estació a l'altra, o tornar a la de partença. Els trajectes que no ultrapassen la mitja hora són coberts per l'abonament (24 euros l'any). Els abonaments setmanal i mensual no són operatius, segons l'ajuntament barceloní, per manca de demanda i per no perjudicar les empreses de lloguer de bicicletes (veus del sector han criticat el nou servei municipal per això i més coses).

El 'bicing'


+ El 'bicing' ofereix ara unes 1.500 bicicletes i té un centenar d'estacions.
El 'bicing' ofereix ara unes 1.500 bicicletes i té un centenar d'estacions, repartides pels districtes de la Ciutat Vella, l'Eixample i Sant Martí. La intenció és d'haver doblat l'oferta a final d'any: 3.000 bicicletes i 200 estacions. Pensem que a principi de juliol ja hi havia més de 80.000 abonats, xifra que ha desbordat les previsions més optimistes. El fet pot explicar algunes de les crítiques de què és objecte: una oferta molt inferior a la demanda, amb cues per a agafar bicicleta i deixar-la; servei de manteniment insuficient i entrebancs informàtics que demoren les diligències.

Iniciatives semblants


+ A Viena el lloguer de bicicletes és actiu tot l'any les 24 hores del dia.
Iniciatives similars al 'bicing' funcionen a ciutats europees com Copenhaguen, Lió i la veïna Villeurbanne, Oslo i Viena; també a les grans ciutats alemanyes Berlín, Colònia, Frankfurt, Munic i Stuttgart, aquestes a través del sistema 'Call a Bike'. A Lió i Viena, per exemple, el lloguer de bicicletes és actiu tot l'any les 24 hores del dia (no així el 'bicing' barceloní). També funciona tot el sant dia a París, on el servei s'acaba d'inaugurar amb una flota de més de 10.000 bicicletes, que haurien d'ésser el doble el 31 de desembre de 2007.

Ciutats que pedalen


+ Aparcament de bicicletes a Amsterdam.
Aquest servei a banda, a Europa l'ús habitual de la bicicleta de cap manera no es limita a Amsterdam i Copenhaguen (ni, més en general a Dinamarca o als Països Baixos), que són indrets sense pujades ni baixades. Sia per tradició, sia per iniciatives dutes a terme aquests últims anys, també s'han apuntat al ciclisme Bilbao, Dublín, Estrasburg, Ferrara, Sant Sebastià, i ciutats universitàries com Cambridge i Friburg de Brisgòvia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, el 30,6% d'abonats del 'bicing' tenen estudis de grau superior; el 22,3%, de grau mitjà; el 21,2% són administratius; i el 16,5%, estudiants.
  • L'ús que en fan homes i dones és similar (51% per 49%); per districtes, es destaquen els residents de l'Eixample (26,48%).
  • Entre les ciutats nord-americanes de més cultura ciclista hi ha Austin (Texas), Chicago (Illinois), Portland (Oregon) i San Francisco (Califòrnia).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa d'estacions del 'bicing'.
La xarxa de carrils bici de Barcelona.
Serveis de lloguer de bicicletes europeus.
La bicicleta parisenca.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua