Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els vols de baix cost

La idea

Companyies

Aviació comercial i medi


dilluns, 16 de juliol de 2007
Arriben les vacances i molts ciutadans se'n van amb avió a destinacions més o menys llunyanes. N'hi ha, i com més va, més, que ho fan amb línies aèries dites de baix cost, que permeten de volar per pocs diners.

En efecte, segons dades d'Eurocontrol, Organització Europea per la Seguretat a la Navegació Aèria, l’any 2006 la quota de mercat europea de les companyies de baix cost era del 16%, dos punts més que no el 2005, i hi havia vint-i-tres operadores amb més de cinquanta vols el dia, nou més. Per països, la quota de mercat era primerejada per la Gran Bretanya (24,65%), seguida d'Irlanda (19,5%), Espanya (18,5%), els Països Baixos (16,9%), França (16,8%), Suïssa (16,3%), Alemanya (16%)...

A despit d'aquest creixement i d'haver contribuït a popularitzar les comunicacions aèries, aquestes companyies també són objecte de crítiques (per publicitat enganyosa en matèria de preus, per exemple). En relació amb això, el Parlament Europeu acaba d'aprovar un document que urgeix les companyies aèries (de baix cost o no) a fer més transparents les tarifes, amb inclusió de taxes, imposts i recàrrecs, que, no cal dir-ho, encareixen el bitllet.

La idea


+ Les 'low cost' fan ús d'aeroports secundaris.
El negoci de les 'low cost', expressió anglesa que ha saltat fronteres, es basa en l'abaratiment de costs: ús d'aeroports secundaris, amb imposts més baixos; venda de bitllets sense intermediaris, sobretot a través d'internet; reducció de les despeses de personal, amb treballadors que fan tasques diverses; adquisició de grans quantitats de combustible, a fi de no notar tant les puges del preu del petroli; oferta de lleure limitada; desaparició del 'catering' i de la premsa de franc; seients sense numerar; vols curts i freqüents... Preses globalment (no totes les línies de baix cost les adopten), aquestes mesures permeten d'oferir preus molt competitius, més que no els de les companyies tradicionals.

Companyies


+ Airbus 320 de Vueling, companyia amb seu a Barcelona.
La idea dels vols de baix cost té l'origen als Estat Units: a mitjan segle XX l'aplicà Pacific Southwest Airlines i, a partir del 1971, Southwest Airlines, avui una de les companyies capdavanteres en nombre de passatgers. A Europa, aquest model hi penetrà els anys 1990, de la mà de la companyia irlandesa Ryanair i de l'anglesa easyJet, que operen en terres catalanes, com també hi operen Air Berlin, Vueling, Clickair (filial d'Iberia)... Aquests dues últimes, constituïdes el 2004 i el 2006, respectivament, tenen la seu a Barcelona.

Aviació comercial i medi


+ Segons Boeing, el 787 Dreamliner consumeix un 20% menys que no qualsevol altre giny de mida similar.
El combat contra el canvi climàtic abasta també l'aviació comercial, que paga les dites taxes ambientals (hom diu que el fet pot amenaçar la supervivència d'algunes línies de baix cost). La Unió Europea, endemés, és partidària de limitar les emissions de gasos amb efecte hivernacle del sector, que, segons que diu, han augmentat molt. L'Associació Internacional del Transport Aeri (IATA), que aplega 250 companyies aèries, sosté que l'aviació sols és responsable del 2% del total de les emissions de diòxid de carboni (CO2) i del 3,5% del canvi climàtic atribuït a l'activitat humana. De totes maneres, el passat mes de juny va acceptar l'envit de desenvolupar un avió no contaminant en el termini de cinquanta anys.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 8 de juliol Boeing va presentar el model 787 Dreamliner, que, segons aquest fabricant nord-americà d'avions, consumeix un 20% menys que no qualsevol altre giny de mida similar.
  • Aquest avió és la rèplica de Boeing a l'Airbus 380, l'avió comercial més gros del món, que té previst d'entrar en funcionament a final d'aquest 2007. Airbus, màxim rival de Boeing, és un fabricant europeu amb seu a Tolosa de Llenguadoc (Occitània).
  • El segon semestre del 2006 hi havia tres aeroports del país entre els quinze amb més trànsit d'avions de baix cost: Ciutat de Mallorca, Barcelona i Alacant.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Companyies tradicionals i de baix cost: dos models en definició constant.
Vols de baix cost: consells.
Airbus 320 i Boeing 737, els models predilectes de les companyies de baix cost.
Vídeo de la presentació del Boeing 787 Dreamliner.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua