Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El debat sobre l'ús de material pirotècnic

Directiva europea

Revolta fallera

Consells


dilluns, 25 de juny de 2007
Acabem de deixar enrere la revetlla de Sant Joan, la més popular dels Països Catalans, i enfilem la de Sant Pere, que es farà la nit del 29 de juny. Totes dues, marcades pel foc, element ancestralment emprat per donar la benvinguda al solstici d'estiu.

Pensem que la importància del foc, símbol renovador i purificador, ja apareix testimoniada a la mitologia antiga; és el cas, per exemple, del mite de Prometeu, el tità que va furtar-lo als déus olímpics per donar-lo als homes, cosa que mogué l'ira de Zeus.

Revetlles, fogueres, correfocs, falles (valencianes i pirinenques)... donen fe de la presència festiva d'aquest element natural, acompanyat de focs artificials, petards, piules, trons, coets...

Naturalment, hi ha disposicions legals que classifiquen aquest material pirotècnic i en regulen l'ús. La finalitat és clara: prevenir accidents, fer compatible la festa i la seguretat. Ara, la Unió Europea ha aprovat una nova directiva sobre la qüestió que s'entrelluca molt polèmica. Vegem-la.

Directiva europea


+ La nova directiva europea va aparèixer publicada a mitjan juny.
La directiva, aprovada pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea, classifica els productes pirotècnics en quatre categories, segons ús, fi i grau de perillositat, alhora que posa molt d'èmfasi en la seguretat. Entre més coses, prohibeix als menors de dotze anys d'adquirir i fer ús de cap mena de material pirotècnic. D'obligat compliment i en vigor a partir de la primeria de juliol, els estats membres tindran, a tot estirar, tres anys per a aplicar-la, sis en el cas dels materials pirotècnics de la categoria 4, els més perillosos.

Revolta fallera


+ Les falles culminen la nit de Sant Josep.
En la mateixa línia, el passat mes de febrer el govern espanyol va aprovar una modificació del reglament d'explosius, que també establia a dotze anys l'edat mínima per al maneig de petards. Al País Valencià, que era a les envistes de les falles, el fet va desfermar molta controvèrsia, barrejada amb qüestions polítiques: la iniciativa partia del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), essent així que l'Ajuntament de València era governat per la Rita Barberà, del Partit Popular, que durant la 'cridà' (acte inaugural de les falles) no va estar-se de demanar pólvora per a tothom, també per a la xicalla. Finalment, el govern espanyol va avenir-se aplicar una moratòria del nou reglament, de conformitat amb la directiva europea.

Consells


+ El ble s'ha d'encendre sempre per l'extrem.
Directives i reglaments a banda, l'ús de material pirotècnic demana d'anar amb compte, de seguir un conjunt de pràctiques dictades pel sentit comú: no guardar petards a les butxaques, allunyar-los de la cara i del cos, i encendre sempre el ble per l'extrem; no encendre ni atiar fogueres amb líquids inflamables, i arranjar-les a fi que no obstaculitzin el pas de vehicles d'emergència; en els correfocs, seguir les instruccions dels organitzadors, i anar-hi amb vestit adequat (pantalons i màniga llarga)...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons la Comissió Europea, cada any hi ha a la Unió uns quaranta-cinc mil accidents relacionats amb l'ús de material pirotècnic, sobretot per maneig incorrecte del jovent.
  • La nova directiva europea defineix els articles pirotècnics de categoria 1 com els de molt baixa perillositat i de grau sonor insignificant, destinats a ésser utilitzats en àrees delimitades.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les colles de diables es veuen amenaçades per la nova directiva europea.
Crema de la Bóta: la revetlla de Sant Pere a Arenys de Mar.
Dossier sobre pirotècnica recreativa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua