Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Dinosaures' del rock

Ses Satàniques Majestats

Més noms

El retorn dels vells 'rockers'


dimarts, 19 de juny de 2007
El rock, o rock-and-roll, és una música apareguda als EUA la dècada dels 1950, que aviat traspassà fronteres i aconseguí una popularitat enorme. Els anys 1960 van proliferar molts cantants i grups, alguns dels quals encara actius. Són els veterans, els 'dinosaures', del rock, entre els quals ocupen una posició privilegiada els Rolling Stones, que dijous ompliran l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona.

La parada del llegendari grup anglès a Barcelona forma part de la ronda mundial 'A Bigger Bang', títol de l'últim disc, que, inaugurada el 2005, terminarà el 26 d'agost vinent a Londres. Recordem que l'etapa europea d'aquesta ronda va suspendre's parcialment l'any passat, de primer per l'accident del guitarrista Keith Richards, que va caure d'un cocoter a les illes Fiji, i, després, per la laringitis que va afectar el cantant Mick Jagger.

Jagger i Richards són les figures més carismàtiques dels Stones, grup que es completa amb el bateria Charlie Watts i el guitarrista i baixista Ron Wood (substitut de Mick Taylor, que al seu torn havia pres el relleu del membre fundador Brian Jones; el baixista Bill Wyman en va formar part els anys 1962-1993).

Quaranta-cinc anys després d'haver-se fundat, els Rolling Stones continuen aplegant admiradors joves i grans de tot el món en uns concerts multitudinaris. Pensem que l'any passat van fer més diners que no cap altre grup i que 'A Bigger Bang' ja és la ronda més taquillera de la història.

A més de les cançons de l'últim disc, als concerts de 'A Bigger Bang', s'hi poden sentir peces de gran celebritat, himnes del rock com 'Start Me Up', 'Satisfaction', 'Jumpin' Jack Flash', 'Brown Sugar', 'Rough Justice', 'It's Only Rock 'n' Roll'...
  • ! Actualització el 22/06/2007 a les 07:45
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Música.

Ses Satàniques Majestats


+ Els Rolling Stones, en un concert de la ronda 'A Bigger Bang'.
Sorgits el 1962 a Londres, i provocadorament autoproclamats no gaires anys després el més gran grup de rock-and-roll del món, els Rolling Stones són també anomenats Ses Satàniques Majestats (referència al disc 'Their Satanic Majesties Request', 1967), títol que escau a un estil desafiador, agressiu, polèmic. Deixats, amb cabells llargs i cançons que no defugien temes considerats tabú, aviat foren identificats com els dolents del rock, per contraposició a un altre grup mític: els Beatles (Liverpool, Anglaterra), més arreglats, ben vestits i formals. Els Beatles es van dissoldre el 1970, quan la 'beatlemania' ja era un fenomen mundial.

Més noms


+ El cantant d'U2 Bono, amb el president del Brasil Lula da Silva.
Paul McCartney, compositor principal dels Beatles, ensems amb el desaparegut John Lennon, va prosseguir la carrera musical, al començament amb els Wings i, després, en solitari, i aquest mes de juny ha editat un nou disc: 'Memory Almost Full'. L'any passat també en va editar un altre ('Modern Times') Bob Dylan, herald del moviment contestatari dels 1960. La dècada següent van començar a prendre volada noms que encara avui tenen molt de predicament, com Bruce Springsteen, veu de la classe obrera nord-americana, i els irlandesos U2, molt compromesos amb la justícia social i els drets humans.

El retorn dels vells 'rockers'


+ The Police actuarà a Barcelona el 27 de setembre.
Un altre grup format els anys 1970, The Police, ha tornat als escenaris després de més vint anys d'haver-se dissolt. Capdavantejat per Sting, The Police acaba d'inaugurar una ronda mundial, amb escala a Barcelona el 27 de setembre. També fan llur ronda dos noms llegendaris més: Genesis, amb Phil Collins i sense Peter Gabriel, novament aplegats després de quinze anys; i The Who, que presenten disc nou: 'Endless Wire', el primer en vint-i-quatre anys. Ja ho diuen, que els vells 'rockers' no moren mai.

MATERIALS

  • Rolling Stones
    Format:Web
    Pàgina oficial. Concerts, notícies, cançons...
  • Rolling Stone
    Format:Web
    Revista nord-americana de música, cultura popular i política.
  • The Moments
    Format:Web
    Cinquanta moments que van canviar la història del rock. De la mateixa revista.
  • Rock and Roll
    Format:Web
    Saló de la fama i museu. A Cleveland (Ohio, EUA).
  • The History of Rock 'n' Roll
    Format:Web
    Del període 1954-1963.

QUE HO SABIES?

  • L'any passat els Rolling Stones va congregar dos milions d'admiradors a la platja de Copacabana (Rio de Janeiro, Brasil). Fou el concert més multitudinari de la història del rock.
  • El mes de setembre s'estrenarà el film documental sobre els Stones 'Shine a Light', dirigit pel cineasta Martin Scorsese, guardonat als Oscar d'enguany per 'The Departed'.
  • El 2004, en ocasió del cinquantè aniversari del rock, la revista nord-americana Rolling Stone va publicar una llista de les cinc-centes millors cançons de tots els temps, primerejada per 'Like a Rolling Stone' de Bob Dylan, i seguida de 'Satisfaction' dels Stones i 'Imagine' de John Lennon.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Eric Clapton, 'Mà Lenta', guitarrista excepcional.
Perfil de la combativa Patti Smith.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua