Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El combat contra el treball infantil

Definició

Legislació

Dades i tendències


dilluns, 11 de juny de 2007
Demà, 12 de juny, serà el Dia Mundial contra el Treball Infantil, instituït amb l'objecte d'estendre i afinar la sensibilització respecte d'una xacra que afecta més de 200 milions d'infants, sobretot (per bé que no únicament) als països en vies de desenvolupament.

Enguany la jornada es fixarà en l'agricultura, que abassega el 70% dels infants que treballen: més de 132 milions, de cinc anys a catorze, s'esderneguen de sol a sol per conrear els aliments i les begudes que consumim i les fibres tèxtils i les matèries primeres agrícoles que fem servir.

Però aquesta trista realitat, més greu entre les nenes, carregades a sobre amb les feines de la llar, no ha estat prou atesa, no se n'ha fet prou cas, i això que l'agricultura és el sector laboral més perillós (ensems amb la mineria i la construcció) i la xicalla que hi treballa ha d'endurar jornades inacabables i esgotadores, temperatures extremes, afeccions cutànies..., a banda el risc d'accidents i de contraure malalties.

Definició


+ El treball infantil és el que perjudica o danya l'infant des dels punts de vista físic, mental, social o moral.
Si prenem la definició que en fa l'Organització Internacional del Treball (OIT), agència especialitzada de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), el treball infantil és el que perjudica o danya l'infant des dels punts de vista físic, mental, social o moral, i interfereix l'escolarització, sia privant l'infant d'anar a escola, sia fent-la-hi abandonar abans d'hora, sia obligant-lo a combinar l'assistència a l'aula amb llargues jornades de feina. Ara, les organitzacions que vetllen pels drets de la infància, com la UNICEF i l'OIT mateix, consideren positivament que menuts i joves participin en tasques com la d'ajudar els pares a la llar i en qualsevol labor que no afecti negativament la salut, el desenvolupament personal i l'escolarització llurs.

Legislació


+ L'OIT ha impulsat un seguit de convenis per a eradicar el treball infantil.
Durant el segle XX va augmentar progressivament la consciència social de la gravetat del treball infantil (recordem que infants i adolescents havien pres part en condicions pèssimes en el procés d'industrialització del segle XIX). El fet va portar l'Organització Internacional del Treball (1919) a impulsar un seguit de convenis, entre els quals dos de destacats: el 138, del 1973, sobre l'edat mínima d'admissió a la feina; i el 182, en vigor des del 2000, sobre les pitjors feines infantils: esclavatge, servitud, venda i tràfic de criatures, reclutament per a guerres, prostitució i producció de pornografia...

Dades i tendències


+ Els estudis indiquen que hi ha 211 milions de criatures de 5-14 anys que treballen.
Les dades relatives al treball infantil no són gens falagueres: actualment treballen 211 milions de criatures de 5-14 anys. Tot i aquesta xifra esborronadora, la comparança entre els estudis dels anys 2000 i 2004 projecta avenços significatius. Per exemple, en aquests quatre anys el nombre d'infants i joves (5-17 anys) que treballaven va passar de 246 milions a 218, una reducció de més de l'11%. Més notable encara va ésser la disminució (superior al 26%) dels que feien feines perilloses: de 171 milions a 126. Els resultats de l'estudi del 2004 han fet concebre renovades esperances d'eradicar les pitjors feines infantils devers el 2016.

MATERIALS

  • IPEC
    Format:Web
    Programa Internacional per a l'Eliminació del Treball Infantil (en anglès, francès i espanyol).
  • No és un joc
    Format:Web
    Relació de les condicions de vida i de feina dels infant de l'Amèrica Llatina. De Comissions Obreres de Catalunya.
  • Els drets dels infants
    Format:Web
    Propostes didàctiques d'Amnistia Internacional Catalunya. Per als cicles inicial i mitjà de primària.
  • Jo no vaig a l'escola
    Format:Web
    Unitat didàctica de l'edu365.cat., que té per fil conductor el treball infantil.
  • La eliminación del trabajo infantil: un objectivo a nuestro alcance
    Format:Web
    Informe de l'Organització Internacional del Treball relatiu al 2006.

QUE HO SABIES?

  • La protecció contra el treball infantil figura a l'article 32 de la Convenció sobre els Drets de l'Infant (1989), de l'ONU, disposició jurídica vinculant que abasta tota mena de drets humans: civils, culturals, econòmics, polítics i socials.
  • Segons dades del 2004, a la regió d'Àsia-Pacífic és on hi ha més treballadors infantils: 122 milions, seguida de la de l'Àfrica Sub-sahariana, amb 49,3 milions, i la de Llatinoamèrica i el Carib, amb 5,7 milions, una terç menys que no fa quatre anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els drets dels infants, en animacions.
Testimoni de treball infantil en una colònia tèxtil catalana dels anys 1910.
Treball infantil: característiques, causes i conseqüències.
Presentació gràfica d'una realitat infame.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua