Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Observant ocells per internet

Àligues cuabarrades en directe

Dins el niu del trencalòs

Projecte Orenetes


dimarts, 8 de maig de 2007
L'ornitologia és la branca de la zoologia que estudia els ocells, i els ornitòlegs qui els estudien i en fan el seguiment, qui esbrinen si el nombre d'exemplars d'una espècie determinada ha augmentat o ha disminuït i qui adopten, en conseqüència, les mesures adequades per a assegurar-ne la preservació.

Aquesta tasca permet, doncs, de conèixer i de preservar la biodiversitat aviària d'un hàbitat concret, i, a més a més, proporciona dades sobre l'estat de conservació d'aquest mateix hàbitat, atès que la població d'ocells n'és un indicador molt important.

L'estudi dels ocells silvestres va prendre molta força a partir del darrer quart del segle XIX, de primer a la Gran Bretanya, igualment capdavantera a fer-ne el seguiment amb la institució, l'any 1962, del Common Birds Census (CBC). Naturalment, amb el pas dels anys aquest seguiment s'ha especialitzat molt, amb l'adopció de programes més exhaustius, que també s'apliquen al nostre país. Per exemple, aprofitant tota l'experiència acumulada, l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) ha impulsat el programa de Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOCC).

Més encara, els nous mitjans i tecnologies, sobretot internet, han permès de divulgar les recerques i d'obrir-les a la participació d'ornitòlegs i de profans en la matèria; fins i tot hi ha pàgines que permeten de seguir en directe l'evolució dels ocells.

Àligues cuabarrades en directe


+ Instantània de la preparació del niu.
Per exemple, la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona té una 'webcam' col·locada en un niu del parc natural del Garraf. És així que hom pot seguir en directe i via internet el procés de nidificació i creixement de dos polls d'àliga cuabarrada, també dita àliga perdiguera: la preparació del niu, la posta, la relació de la parella, l'alimentació, el canvi de plomatge i de fesomia... Aquests dos exemplars, nats a la primeria del mes de març, s'estaran al niu fins al juny, quan emprendran el vol amb els progenitors.

Dins el niu del trencalòs


+ El trencalòs té al Pirineu la colònia més nombrosa de tot Europa.
Semblantment, durant dos mesos llargs, de les darreries de febrer a les d'abril, el portal Recerca en Acció ha seguit el trencalòs, un ocell carronyaire de grans dimensions (de 2,6 a 2,8 m i de 5-7 kg), que té al Pirineu la colònia més nombrosa de tot Europa: a la banda catalana de la serralada, hi ha trenta-tres parelles, concentrades a ponent. Amb càmeres de vídeo instal·lades als nius, l'equip científic de Recerca en Acció ha observat la reproducció d'aquest singular voltor, enguany una de les pitjors des de mitjan anys 1990. Vídeos a banda, la pàgina web comprèn també un bloc del seguiment, fotografies i propostes d'experiments.

Projecte Orenetes


+ Oreneta cuablanca en ple vol.
Així mateix, la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya i l'Institut Català d'Ornitologia han organitzat el projecte Orenetes, que es presentarà el 18 de maig, consistent a fer un seguiment dels nius d'oreneta cuablanca de viles i ciutats de Catalunya. El projecte, obert a la participació ciutadana (escoles, esplais, associacions escolta...) pretén confegir un cens i aplegar dades d'interès per a la conservació de l'espècie, però també conscienciar del valor del patrimoni natural més proper i del respecte al medi en general. L'elecció de l'oreneta de cuablanca s'ha fet perquè aquest moixó és molt estès i fàcilment identificable, car nia en indrets arrecerats d'edificis i construccions humanes.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El trencalòs s'alimenta, sobretot, de restes òssies, que tira des de gran altura a les tarteres, a fi de menjar-se'n els trossos i el moll. D'ací li ve el nom.
  • L'oreneta cuablanca és monògama: viu en parella, igual que el trencalòs.
  • Hom estima que a Catalunya hi ha de 137.000 a 205.000 parelles d'orenetes cuablanca.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els ocells, didàcticament explicats.
L'observació d'ocells: material, consells i actitud.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua