Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Laïcisme i islam a Turquia

El govern islàmic

Les arrels del laïcisme

Turquia i la Unió Europea


dilluns, 7 de maig de 2007
Turquia, país laic de majoria islàmica, és de fa setmanes protagonista de l'actualitat. Causa: la crisi oberta per la possibilitat que un islamista n'esdevingui president, crisi que ha menat a la convocatòria anticipada d'eleccions legislatives.

Recordem, succintament, els fets. El 24 d'abril el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va designar candidat a la presidència el ministre d'Afers Estrangers, Abdul·là Gul, un islamista moderat del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), al govern des del 2002.

Tres dies després, el 27 d'abril, l'exèrcit turc va amenaçar amb una intervenció en defensa del secularisme, quan feia poques hores que l'oposició laica havia boicotat al parlament turc l'elecció d' Abdul·là Gul, anul·lada l'1 de maig pel Tribunal Constitucional (cosa interpretada com una cessió a la pressió de les forces armades, que s'erigeixen en garants del laïcisme).

En aquestes, el primer ministre Erdogan, que va qualificar la decisió del Tribunal Constitucional de tret contra la democràcia, va mirar d'aturar la crisi proposant d'anticipar les eleccions legislatives, que finalment es faran el 22 de juliol. Erdogan pretén, endemés, que l'elecció del càrrec de president es faci per sufragi universal, i no pas per via parlamentària, com fins ara.

D'una altra banda, la Unió Europea (Turquia fa molt anys que malda per entrar-hi) ha demanat a l'exèrcit turc que es mantingui al marge dels afers polítics. De manera més general, Occident vol que, a Turquia, hi prevalgui la laïcitat, però no s'ha estat de criticar el comunicat de l'estament militar.
  • ! Actualització el 10/05/2007 a les 17:10

El govern islàmic


+ Recep Tayyip Erdogan, primer ministre de Turquia.
El novembre del 2002 l'islamisme moderat del Partit de la Justícia i el Desenvolupament va guanyar folgadament les eleccions legislatives. D'aleshores ençà aquest partit ha impulsat una seguida de reformes amb la vista posada en la integració de Turquia a la Unió Europa: equiparació de drets home-dona, abolició de la tortura i de la pena de mort, progressos en el reconeixement de la minoria kurda..., tot plegat acompanyat d'un notable creixement econòmic. A despit d'això, i del respecte governamental pel laïcisme de l'estat, hi ha una part de la població que es malfia d'Erdogan i de Gul, i fa observar que llurs mullers duen el vel islàmic, prohibit als edificis públics.

Les arrels del laïcisme


+ 1923: Mustafà Kemal, a la portada de la revista Time.
El laïcisme turc, emparat per la constitució, té arrels pregones: es remunta a l'origen mateix de la Turquia moderna, edificada damunt les restes de l'antic Imperi Otomà. Revestit de poders absoluts, el 1923 Mustafà Kemal, dit Atatürk ('pare dels turcs'), va fundar la República de Turquia sobre les bases del laïcisme i de l'occidentalització. Autoproclamat hereu del llegat de Kemal, l'exèrcit ha interferit més d'una vegada en els afers polítics, per mitjà de cops d'estat o de pressions: anys 1960, 1971, 1980 i 1997.

Turquia i la Unió Europea


+ Turquia aspira a formar part de la UE des de fa una quarantena d'anys.
País escamarlat entre l'Àsia i Europa, Turquia aspira a formar part de la Unió Europea des de fa una quarantena d'anys. Candidat oficial des del 1999, les negociacions sobre l'ingrés no van començar fins el 2005 i, ara mateix molt alentides, podrien allargar-se una quinzena d'anys o més. Hi ha qui sosté que els recels, dubtes i marrades de la Unió a l'hora d'incorporar Turquia han acrescut el desencís de la població, menys europeista que no fa uns quants anys.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 1991 l'organització Front Islàmic de Salvació (FIS) va guanyar la primera tanda de les eleccions d'Algèria, cosa que va portar l'exèrcit a anul·lar-les i a prendre el poder. Resultat: una guerra civil que va fer més de cent cinquanta mil morts.
  • El 14 d'abril tres-cents mil manifestants es van aplegar a Ankarà, la capital turca, en favor del laïcisme; quinze dies després hi va haver una altra manifestació del mateix signe a Istanbul, encara més multitudinària.
  • A Turquia el president, càrrec amb poders efectius, és cap suprem de les forces armades.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dades bàsiques de Turquia.
Imatges de la manifestació laïcista del 29 d'abril a Istanbul.
Mustafà Kemal, cappare de la Turquia moderna.
Galeria fotogràfica d'Istanbul, centre cultural i econòmic de Turquia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua