Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El dret d'autodeterminació

El president nord-americà Wilson i Catalunya

L'ONU i el dret d'autodeterminació

Obstacles


dilluns, 21 de maig de 2007
Anomenem 'autodeterminació' la capacitat d'un poble de decidir lliurement el seu futur polític. El dret d'autodeterminació s'ha aplicat històricament moltes vegades, i actualment és reivindicat per nacions que no veuen prou reconeguda llur identitat.

Per bé que hi ha qui els confon, els termes 'autodeterminació' i 'independència' són conceptes distints. Certament, l'exercici del dret d'autodeterminació pot menar a la independència, però tot depèn de la mena de consulta sotmesa a referèndum i, naturalment, de la voluntat dels ciutadans.

A la Declaració d'Independència dels Estats Units (1776) hi ha una primera al·lusió al dret d'autodeterminació. De fet, va ésser amb les revolucions americana i francesa, totes dues del darrer quart del segle XVIII, que va començar a prendre cos l'anomenat principi de nacionalitat, segons el qual les nacions tenen dret de constituir-se en estats.

Al segle XIX aquest principi va servir a la independència política de Grècia (1830) i de les colònies europees de l'Amèrica del Sud, i a la unificació d'Itàlia (1870) i d'Alemanya (1871).
  • ! Actualització el 21/05/2007 a les 06:00

El president nord-americà Wilson i Catalunya


+ Retrat de Thomas Woodrow Wilson.
El 8 de gener de 1918, el mateix any de la fi de la Primera Guerra Mundial, que havia començat el 1914, el president dels Estats Units, Thomas Woodrow Wilson, va fer el cèlebre discurs dels Catorze Punts, amb què pretenia establir una pau justa i duradora. El discurs recollia el dret d'autodeterminació de les minories nacionals. El fet va tenir molt de ressò a Catalunya, on començà una campanya per l'autogovern i s'elaborà un projecte d'estatut d'autonomia, que topà amb la negativa del govern i del parlament espanyols.

L'ONU i el dret d'autodeterminació


+ La carta fundacional de l'ONU consigna el dret d'autodeterminació.
El president Wilson va impulsar la Societat de Nacions (1919), precedent de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), instituïda el 1945 amb el designi de promoure la pau mundial i la cooperació social, econòmica i cultural. L'ONU, organisme que té cent noranta-dos estats membres, consigna el dret d'autodeterminació a la carta fundacional. Ho fa a l'article 1, quan parla dels propòsits que la guien: 'Fomentar entre les nacions relacions d'amistat basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de l'autodeterminació dels pobles, i prendre tot de mesures encaminades a enfortir la pau mundial.' El dret d'autodeterminació també figura als articles 55 i 76.

Obstacles


+ 'Decideixo decidir' es proposa d'aconseguir el dret dels parlaments del país de convocar referèndums.
Tot i amb això, hom lamenta que aquest dret no tingui una definició jurídica més precisa, cosa que aprofiten els estats per impedir que es dugui a terme. Per exemple, la constitució espanyola, que no diu res del dret d'autodeterminació (si no en diu res, es fa difícil d'entendre que hi hagi qui el qualifiqui d'anticonstitucional), atorga a Espanya la competència exclusiva de convocar referèndums. Així les coses, les plataformes Pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés han organitzat una recollida de signatures, 'Decideixo decidir', amb el propòsit d'aconseguir el dret dels parlaments del país de convocar-ne.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per bé que aquest 2007 Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) no van reeixir a pactar una resolució en favor de l'autodeterminació, el 1998 el Parlament de Catalunya ja en va aprovar una, amb setanta-cinc vots favorables, quinze de contraris i trenta-nou abstencions.
  • El 1966 l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides va adoptar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. En vigor des del 1976, l'article 1 d'aquest document diu que tots els pobles tenen el dret d'autodeterminació i que, en virtut d'aquest dret, estableixen lliurement llur condició política i procuren llur desenvolupament econòmic, social i cultural.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Perfil de Montenegro, que l'any passat va atènyer la independència via referèndum.
Mapa de les nacions europees.
Pel Dret de Decidir: manifest fundacional.
Imatges de la multitudinària manifestació del 18 de febrer de 2006 a Barcelona en pro del dret d'autodeterminació del poble català.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua