Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'estatut aragonès i el català a la Franja

L'article 7

La Franja

Un poc d'història


dimarts, 17 d'abril de 2007
Demà, 18 d'abril, el Senat espanyol aprovarà definitivament el nou estatut d'autonomia de l'Aragó, que entrarà en vigor al cap de cinc dies, el 23 d'abril. Un dels punts més controvertits del nou text estatutari té a veure amb les llengües minoritzades: l'aragonès i el català, parlat a la Franja.

Recordem que, dijous de la setmana passada, aquesta cambra espanyola va rebutjar les esmenes que, sobre aquest punt, havien presentat Convergència i Unió (CiU) i l'Entesa Catalana de Progrés (Partit dels Socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya-Verds), que demanaven l'oficialitat del català (i de l'aragonès). Abans, el 15 de març, el projecte d'estatut havia passat pel Congrés dels Diputats espanyol, on tirà endavant amb dos-cents noranta-sis vots favorables, tretze abstencions i un vot contrari, el de la Chunta Aragonesista, formació aragonesa progressista i nacionalista.

L'article 7 de l'estatut, que és el que fa referència a les llengües, tampoc no agrada a la Institució Cultural de la Franja de Ponent, instituïda el 2003, que aplega entitats diverses compromeses amb els Països Catalans.
  • ! Actualització el 19/04/2007 a les 09:00

L'article 7


+ L'aprovació definitiva del nou estatut anirà a càrrec del Senat espanyol.
Per què no agrada, l'article 7? Perquè, si parla de llengües i modalitats lingüístiques pròpies de l'Aragó, no les concreta, no anomena l'aragonès ni el català. A més, no atorga a aquestes dues llengües l'oficialitat, i això que, segons la llei del patrimoni cultural aragonès, una nova llei de llengües n'hauria de regular l'oficialitat. L'article 7 ja s'hi refereix, a aquesta llei de llengües, però, de l'oficialitat, no en diu res.

La Franja


+ Logotip de la Institució Cultural de la Franja de Ponent.
La Franja, o Franja de Ponent, és una llenca de territori català sota administració aragonesa, estesa de septentrió a migjorn al límit occidental de Catalunya, que suma cinc mil quilòmetres quadrats. Dividida en quatre comarques: Ribagorça, Llitera, Baix Cinca i Matarranya, que tenen per capital Benavarri, Tamarit de Llitera, Fraga i Vall-de-roures, respectivament, compta cinquanta mil habitants. Fraga, que ultrapassa els tretze mil habitants, n'és el municipi més poblat. D'acord amb algunes estimacions, el 90% dels franjolins té el català per llengua habitual de comunicació.

Un poc d'història


+ Mapa dels Països Catalans.
Conquerit als sarraïns el segle XII, l'actual territori de la Franja fou repoblat per catalans. A la centúria següent el rei Jaume I el Conqueridor establí que Catalunya era compresa entre Salses i el Cinca, riu de la conca de l'Ebre tributari del Segre (l'any 839 el Cinca ja constava com la frontera més ponentina del bisbat d'Urgell). Tot amb tot, la frontera entre l'Aragó i Catalunya experimentà força variacions, fins que al primer terç del segle XIX, amb la divisió provincial espanyola, la Franja fou integrada a les províncies aragoneses d'Osca, Saragossa i Terol.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'article 3 de la constitució espanyola diu que, espanyol a banda, les llengües de l'estat seran oficials als territoris respectius, cosa que, en el cas que ens ocupa, hauria d'implicar el reconeixement de l'oficialitat del català i de l'aragonès.
  • Constituïda el 1137, la corona catalano-aragonesa, d'estructura confederal, durà fins als decrets de Nova Planta (1707-1716), que també afectaren l'Aragó.
  • El nou estatut aragonès considera l'Aragó una nacionalitat històrica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Auca de la Franja.
El Cinca, frontera occidental de Catalunya.
Nota biogràfica de l'escriptor franjolí Jesús Moncada, autor de 'Camí de sirga'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua