Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La regata Oxford-Cambridge

Desafiament anual

Victòries, derrotes i un empat

Les universitats


dijous, 5 d'abril de 2007
Dissabte les universitats d'Oxford i Cambridge, les més antigues d'Anglaterra i dues de les més prestigioses del món, disputaran la famosa regata que les oposarà per 153a vegada.

La regata Oxford-Cambridge és una cursa de rem, amb embarcacions de vuit remers, o remadors, amb timoner, i es fa en aigües del riu Tàmesi a Londres, la capital anglesa. L'itinerari, força sinuós, és de quasi 6,8 km, que es recorren en menys de vint intensos minuts, que l'oratge (sobretot el vent) pot fer encara més emocionants, a l'espera del resultat final.

A Anglaterra la cursa és un esdeveniment, seguit per milions d'espectadors, amb grans audiències televisives (del país i de fora, més de cent vint milions) i una munió de gent que s'aplega a totes dues vores del riu per animar entusiàsticament els competidors. Naturalment, els estudiants de totes dues universitat la viuen amb passió.

A la cursa d'enguany Oxford malavejarà per endur-se el triomf per tercera vegada consecutiva i de reduir l'avantatge de Cambridge, que, és clar, farà mans i mànigues per impedir-ho.
  • ! Actualització el 08/04/2007 a les 09:00

Desafiament anual


+ Logotip de la cursa.
La idea d'organitzar una regata entre aquestes dues institucions universitàries fou de dos amics: Charles Merivale i Charles Wordsworth, estudiants de Cambridge i d'Oxford, respectivament. El 12 de març de 1829 Cambridge va desafiar Oxford a disputar la cursa, costum (Anglaterra és un país amant de les tradicions) que ha arribat fins als nostres dies: el perdedor de l'últim any desafia el guanyador a repetir la regata. Disputada anualment del 1856 ençà, la regata Oxford-Cambridge sols ha estat interrompuda per les dues guerres mundials.

Victòries, derrotes i un empat


+ L'equip d'Oxford de l'any passat, celebrant la victòria.
Tots dos equips van de blau: els d'Oxford, de blau marí, i els de Cambridge, de blau cel. Els remadors de Cambridge han arribat primers a la fita setanta-vuit vegades, i setanta-tres els d'Oxford, que han guanyat quatre curses de les cinc últimes. La més famosa és la del 1877, en què el jutge va dictaminar un empat, segons que diuen, amb aquestes paraules: 'Empat per a Oxford per cinc peus'. El 1981 Sue Brown, timonera per Oxford, fou la primera dona que va participar en la regata.

Les universitats


+ Les universitats d'Oxford i Cambridge són les més antigues d'Anglaterra.
Per bé que no s'ha acabat d'escatir-ne l'origen, la Universitat d'Oxford és una de les més antigues del món: les primeres referències es remunten al 1096. Sigui com sigui, l'any 1167 s'afermà com a institució universitària, quan la Universitat de París va prohibir l'admissió d'estudiants anglesos. La de Cambridge, en canvi, fou fundada uns quants anys després, el 1209, per un grup de dissidents d'Oxford. Segurament que aquesta rivalitat d'origen, mantinguda en el transcurs dels segles, deu haver contribuït a fer que, dels col·legis universitaris de tots dos centres, n'hagin sortit, o hi hagin passat, grans noms de la literatura, la política, la ciència... Tradicionalment, Cambridge passa per ésser el millor en ciències, i Oxford, en humanitats.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'The other place' ('L'altre lloc'); amb aquesta expressió es designen mútuament Oxford i Cambridge.
  • Hom empra l'abreviació 'Oxbridge' per referir-se a totes dues universitats.
  • El 1998 l'embarcació de Cambridge va establir el rècord de rapidesa de la regata: setze minuts i dinous segons.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La regata entre les universitats nord-americanes de Harvard i Yale, també de molta anomenada.
Les regates Oxford-Cambridge, una per una.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua