Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Estudis sobre Jesús de Natzaret

Tres llibres

'Última notícia de Jesús el Natzarè'

Evangèlics canònics i evangelis apòcrifs


dilluns, 2 d'abril de 2007
Diumenge, dia de Pasqua, els cristians commemoraran la resurrecció de Jesucrist, fonament del cristianisme, religió que, comptant branques i subdivisions, suma més de dos mil milions de fidels a tot el món.

Pels qui professen la religió cristiana, Jesús és, sobretot, el fill de Déu que es va fer home, va donar la vida per redimir la humanitat i va ressuscitar al terç dia després de mort. Pels no-cristians, Jesús és, si més no, el portador d'un missatge d'amor, justícia i fraternitat únic, proclamat fa dos mil anys a l'antiga Palestina, situada a banda i banda del riu Jordà; un missatge que irrità les autoritats jueves que el feren condemnar a mort pels romans, que en aquell temps ocupaven aquesta regió del Pròxim Orient.

Sigui com sigui, la figura de Jesús de Natzaret és una de les més influents de la història de la humanitat, objecte de documentats estudis i de debat, atiat ara pel gran interès que susciten els dits evangèlics apòcrifs, no reconeguts per les esglésies cristianes, que no l'inclouen al cànon bíblic. El monestir de Montserrat acaba de dedicar, precisament, unes jornades a ponderar l'origen, significat i importància d'aquests evangelis.

Tres llibres


+ 'Jesús, un perfil biogràfic', d'Armand Puig Tàrrech.
De l'interès per la figura de Jesús, en són testimoni els estudis publicats aquests últims anys a casa nostra mateix. Remarquem-ne tres, a tall d'exemple: 'Jesús, un perfil biogràfic' (2004) del biblista Armand Puig Tàrrech; 'Qui és Jesús de Natzaret' (2005) del teòleg i capellà Josep M. Rovira Belloso; i 'Última notícia de Jesús el Natzarè' de l'escriptor i periodista Lluís Busquets Grabulosa, que, aparegut a la darreria del 2006, ja ha arribat a la tercera edició. Aquest llibre, escrit des de la fe i crític amb la jerarquia catòlica, és prologat pel bisbe emèrit Pere Casaldàliga, premi Internacional Catalunya 2006 i figura visible de la dita teologia de l'alliberament, molt compromesa amb els sectors socials més oprimits.

'Última notícia de Jesús el Natzarè'


+ L'estudi de Busquets no defuig la polèmica ni la provocació.
El llibre de Busquets, molt documentat i desmitificador, presenta Jesús com un home de gran carisma, creient absolut en Jahvè (nom donat pels jueus a Déu), que desafià les estructures polítiques, socioeconòmiques i religioses del seu temps amb un missatge d'amor, de no-violència i de compromís amb els més desvalguts. L'estudi no defuig la polèmica ni la provocació. Sosté, per exemple, que Jesús era, segurament, analfabet, igual que el 99% de la població de l'època; que tenia germanastres; que el seu cos acabà, molt probablement, o bé en un pou de calç, o bé en una fossa comuna; i que no fou divinitzat fins als concilis dels segles IV i V.

Evangèlics canònics i evangelis apòcrifs


+ 'Santa Cena' de Leonardo da Vinci.
La vida i les ensenyances de Jesús són recollides pels quatre evangelis del Nou Testament, anomenats canònics: de Mateu, Marc, Lluc i Joan. Però també hi ha els evangelis apòcrifs, que les esglésies cristianes, com hem dit, no consideren inspirats ni, per tant, revelats. Són els evangelis de Tomàs, de Judes, de Maria Magdalena, la 'Història de Josep el fuster' i més. Per bé que de tendències diverses i objecte de interpretacions vàries (i, a vegades, contraposades), els evangelis apòcrifs, a banda testimoniar la complexitat dels orígens del cristianisme, no han deixat de tenir una certa influència en devocions i festes populars.

MATERIALS

  • La Bíblia
    Format:Web
    Edició catalana a cura de la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya.
  • From Jesus to Christ
    Format:Web
    Pàgina d'un documental centrat en Jesús i en els primers cristians.
  • Life in the Time of Jesus
    Format:Web
    La vida en temps de Jesús, il·lustrada.
  • World Religions
    Format:Web
    Pàgina juvenil de la United Religions Iniciative (URI), comunitat intercultural que treballa en favor de la pau.
  • Christianity
    Format:Web
    Pàgina informativa de la BBC sobre el cristianisme.
  • El fet religiós a secundària
    Format:Web
    Personatges bíblics i característiques d'algunes de les religions més seguides del món.
  • Evangelios polémicos
    Format:Web
    Quatre valoracions aplegades per BBC Mundo.

QUE HO SABIES?

  • Els evangelis de Mateu, Marc i Lluc s'anomenen sinòptics, perquè, disposats en columnes paral·leles, se'n poden observar les similituds i diferències.
  • L'evangeli de Judes, un papir que té devers mil set-cents anys, presenta Judes Iscariot no pas com un traïdor, sinó com l'apòstol predilecte i l'executor de la voluntat del Messies.
  • Aquesta primavera es publicarà, segurament, la primera part d'un llibre del papa Benet XVI sobre Jesús de Natzaret.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les benaurances del sermó de la muntanya, compendi de la doctrina de Jesús de Natzaret.
Opinió vaticana sobre els texts apòcrifs.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua