Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El debat sobre l'aeroport de Barcelona

Terminal sud i interconnexió transoceànica

Por del centralisme

L'adjudicació de la terminal


dimarts, 6 de març de 2007
De fa dies que dues infrastructures d'importància cabdal per al país omplen les portades dels mitjans de comunicació: la xarxa ferroviària de rodalia de RENFE a Barcelona, molt deficient, amb avaries repetides que afecten milers d'usuaris; i l'aeroport de Barcelona, en procés d'ampliació, objecte d'una polèmica centrada en el model de gestió. És d'aquesta polèmica, d'abast polític, que ens ocuparem a les ratlles següents.

De primer, convé de dir, tanmateix, que les infrastructures són vitals per al desenvolupament socioeconòmic d'un país, oimés en una economia mundialitzada com la present. És natural, doncs, que la societat catalana aspiri a convertir l'aeroport de Barcelona (situat al municipi del Prat del Llobregat) en un centre aeri de primer nivell, amb vols internacionals i transoceànics, de conformitat amb les necessitats de la ciutat i del conjunt del país i amb les possibilitats de la nova terminal aeroportuària, que és previst d'enllestir a final d'any.

Ara la gestió de l'aeroport barceloní és en mans de Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA), ens públic adscrit al Ministeri de Foment espanyol. El fet obeeix a un model de gestió aeroportuària centralista que no s'aplica a cap país europeu, llevat de Romania.

Doncs bé, dijous de la setmana passada, en una visita a les obres de la nova terminal, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va dir que l'aeroport de Barcelona seria un nus de comunicacions internacionals, però sense esmentar els vols transoceànics (que defineixen els grans aeroports); també va dir que el govern de la Generalitat de Catalunya participaria en la gestió de l'aeroport, però sense concretar ni quan ni de quina manera. Aquesta manca de concreció va suscitar les crítiques, en grau divers, de tots els partits polítics catalans, tret del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC).
  • ! Actualització el 09/03/2007 a les 09:45

Terminal sud i interconnexió transoceànica


+ L'aeroport de Barcelona és el novè d'Europa en nombre de passatgers.
Ara mateix l'aeroport de Barcelona és el novè d'Europa en nombre de passatgers: poc més de 30 milions, l'any passat. Una xifra que podrà gairebé doblar-se amb la nova terminal, dita terminal sud. Més encara: la terminal sud és vista com l'esquer que ha de permetre al Prat d'esdevenir un aeroport de primer ordre; o, segons la terminologia aeronàutica, en un centre d'interconnexió transoceànica (en anglès, 'hub').

Por del centralisme


+ La capital catalana aspira a convertir l'aeroport en un centre aeri de primer nivell.
Però força àmbits de la societat catalana temen, prou fonamentadament, que aquesta legítima aspiració no sigui coartada per interessos adversos al país; que una visió centralista no acabi perjudicant l'aeroport del Prat en benefici del de Barajas (Madrid), que l'any passat va inaugurar la immensa terminal 4, on la companyia Iberia té el centre d'operacions. Bé que encara no s'ha definit, aquesta companyia pot presentar candidatura per a obtenir l'adjudicació de la terminal sud, i això que es nega a fer vols transoceànics des de Barcelona.

L'adjudicació de la terminal


+ Logotips dels grup aeris Star Alliance i Oneworld.
Iberia, que ha reduït vols des del Prat, forma part de l'aliança Oneworld, igual que British Airways. Una altra gran aliança és Star Alliance, integrada, entre més companyies, per Lufthansa i Spanair, que opten a l'adjudicació de la nova terminal i que semblen més ben disposades a reconèixer i a potenciar les possibilitats que ofereix la capital catalana. És així que, tàcitament o explícitament, a Catalunya no poques veus han mostrat preferència per Star Alliance. La decisió pertocarà al govern espanyol, que, segons que ha manifestat, tindrà en compte l'opinió del de la Generalitat.

MATERIALS

  • Transport aeri
    Format:Web
    Pàgina de la Generalitat de Catalunya. Aviacions comercial, general i esportiva.
  • AENA
    Format:Web
    Organisme públic espanyol de gestió dels aeroports.
  • Aeroport de Barcelona
    Format:Web
    Pàgina d'AENA.
  • Airport Council International
    Format:Web
    Amb seu a Ginebra (Suïssa). Banc de dades sobre el trànsit aeri.
  • Star Alliance
    Format:Web
    Grup de companyies aèries interessat a operar a la terminal sud de l'aeroport de Barcelona.
  • Sky Team
    Format:Web
    També hi ha mostrat interès.
  • Oneworld
    Format:Web
    El tercer gran grup aeri internacional.

QUE HO SABIES?

  • El 22 de març s'ha de fer a Barcelona una acte de reivindicació de l'aeroport del Prat que té el suport de força entitats econòmiques, empresarials i acadèmiques catalanes.
  • El 2006 l'aeroport de Son Sant Joan, de Ciutat de Mallorca, va ésser el dotzè més transitat d'Europa, amb més de vint-i-dos milions de passatgers; al davant de tots, hi ha el de Heathrow (Londres), amb més de seixanta-set milions.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'El futur de l'aeroport del Prat': l'opinió de Josep M. Terricabras.
Article enciclopèdic sobre aquest aeroport.
Les companyies aèries que hi operen.
Evolució del trànsit durant el període 1998-2005.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua