Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les representacions de la Passió

Precedents medievals

El poble, protagonista

La representació


dimarts, 19 d'abril de 2011
Per Quaresma i, en alguns casos, fins passat Pasqua, hi ha poblacions del país que escenifiquen la Passió, una obra sobre la vida, suplici, mort i resurrecció de Jesucrist. Amb precedents que es remunten a l'edat mitjana, aquesta representació popular ha perdurat a les nostres terres fins avui mateix, amb una vigor superior, probablement, a la de cap altre punt d'Europa.

Així ho testimonien, per exemple, les passions de Cervera (Segarra), Esparreguera i Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), de gran anomenada, que ja en feren la primera representació ahir mateix; i les d'Ulldecona (Montsià), Molins de Rei (Baix Llobregat), Sant Climent Sescebes (Alt Empordà), Altea (Marina Baixa), Ondara (Marina Alta), Torreblanca (Plana Alta), Llinars del Vallès (Vallès Or.)...

De renom internacional, esmentem, així mateix, les passions del Tirol, regió alpina que s'estén entre Àustria i Itàlia; la de Tegelen (Països Baixos), que és quinquennal; i, sobretot, la d'Oberammergau (Baviera, Alemanya) que es representa cada deu anys des del 1634; aquesta passió té l'origen en una prometença feta per a allunyar la pesta, que aquell any assolava la vila.

Precedents medievals


+ Vista de Cervera, ciutat de gran tradició passionista.
La passió és hereva del drama religiós medieval, dels dits misteris: escenificacions de passatges de la vida de Jesús, de la Mare de Déu o d'algun sant. Pròpiament, el gènere passionista es desenvolupà a partir del segle XV, a càrrec de clergues que actuaven dins el temple. Però el concili de Trento (s. XVI) prohibí les representacions a l'interior dels temples, i la passió fou duta a places i carrers. De mica en mica s'hi anà afegint la gent del poble, que és la protagonista indiscutible de les funcions actuals.

El poble, protagonista


+ L'escenificació demana la implicació d'un gran nombre de gent.
En efecte, l'escenificació de la passió és una labor col·lectiva, que demana la implicació d'un gran nombre de gent, generalment de la mateixa població. En algunes escenes de les passions de més renom del país, poden arribar a eixir-hi més de quatre-centes persones, entre actors i figurants; a aquestes, cal sumar-hi els qui s'ocupen de la tramoia, del so, de la música, del vestuari, del maquillatge... Les passions de Cervera, d'Olesa de Montserrat i d'Esparreguera es fan, totes tres, en un teatre; la d'Esparreguera, a més, dura una bona part del dia (matí i tarda), amb una pausa a migdia per a dinar.

La representació


+ Cartell de la Passió d'Esparreguera 2007.
Bé que varia d'un indret a un altre, la passió recrea uns quants episodis de la vida de Jesús, la seva mort i la seva resurrecció, basats en el relat dels evangelis. Entre els episodis més generalment representats hi ha l'elecció dels apòstols, el sermó de la muntanya, el miracle de la multiplicació dels pans i dels peixos, la resurrecció de Llàtzer, l'entrada a Jerusalem, la purificació del temple, el sopar pasqual, la pregària a Getsemaní, l'interrogatori de Pilat i la crucifixió.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons uns estudis de la universitat parisenca de la Sorbona, la Passió de Cervera és la més antiga d'Europa: un document del 1481, guardat a l'arxiu comarcal, ja parla dels sous que ha costat la construcció d'un cadafal per a representar-la.
  • El polèmic documental 'The Lost Tomb of Jesus' ('La tomba perduda de Jesús'), produït pel director cinematogràfic James Cameron i emès ahir mateix pel canal televisiu Discovery, suggereix que Jesús era casat amb Maria Magdalena, amb qui va tenir un fill, de nom Judà, i que tots tres foren sebollits plegats. La hipòtesi es basa en l'anàlisi d'una tomba dels afores de Jerusalem, descoberta el 1980.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Remarca sobre la Passió de Cervera, completada amb imatges.
Les escenes que s'hi representen.
Cartell de la Passió d'Esparreguera: un Crist d'inspiració cinematogràfica.
El teatre de la Passió d'Olesa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua