Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Túnels del món

Des del temps antic

Els túnels més llargs

Túnels alpins


dimarts, 27 de febrer de 2007
Durant segles l'home ha anat bastint murs amb propòsits adés defensius, adés amenaçadors, i encara en basteix avui, oblidant que la història s'ha encarregat d'arranar-los. Una cosa ben diferent es pot dir dels túnels, construïts amb la idea de franquejar fronteres naturals, d'escurçar distàncies i d'acostar pobles i territoris.

Oberts, com veurem tot seguit, des d'antic, els túnels han proliferat moltíssim aquests dos últims segles, requerits pel desenvolupament industrial, que portà, de primer, el ferrocarril i, després, l'automòbil. Actualment se'n continuen obrint molts, de túnels, però hom demana que siguin segurs i d'un impacte ambiental tan minso com sigui possible.

En alguns territoris la construcció de túnels ha tingut una importància històrica remarcable. És el cas, per exemple, de la Vall d'Aran, de llengua i cultura occitanes. Bé que lligada des de la baixa edat mitjana a Catalunya, la Vall d'Aran es regí durant segles amb institucions pròpies (que també té ara), gràcies, en part, a l'aïllament geogràfic.

Per superar aquest aïllament el 1924 va començar a construir-se la carretera del port de la Bonaigua, la primera via de comunicació moderna entre la Vall d'Aran i la resta del territori. Però la neu la feia intransitable els mesos d'hivern. Finalment, el 1948, entrà en funcionament el túnel de Viella, de més de 5.000 metres de llargada.

Recordem que aquest mes de febrer va esfondrar-se la bocana septentrional d'aquest túnel. Bé que reobert al trànsit al cap de pocs dies, el fet atià la polèmica sobre la durada de les obres del nou túnel, que hauria d'obrir a les darreries d'aquest 2007.

Des del temps antic


+ Túnel d'Eupalinos, a l'illa grega de Samos.
Com apuntàvem, de túnels, se'n fan des de fa qui-sap-lo. Fa més de quatre mil anys, a Babilònia, se'n construí un per sota del riu Eufrates. També n'edificaren els egipcis i els grecs: el segle VI aC, l'arquitecte Eupalinos de Mègara ideà el túnel que duu el seu nom, reclam turístic de l'illa grega de Samos, de més de mil metres de longitud i que serví d'aqüeducte. Els grecs bastiren força túnels amb idèntic propòsit, igual que els romans, grans mestres en l'art de projectar aqüeductes.

Els túnels més llargs


+ L'Eurotúnel uneix les costes anglesa i francesa pel pas de Calais.
De tots els túnels operatius del temps present, el més llarg és el de Seikan, ferroviari, de quasi 54 km de llargària, una part dels quals submarins, que uneix les illes japoneses de Honshu i Hokkaido. Quatre quilòmetres menys té el túnel del Canal, o Eurotúnel, ferroviari (també permet de transportar vehicles) i en bona part submarí: enllaça les costes anglesa i francesa pel pas de Calais. Quant als túnels de carretera, el de més longitud és el de Laerdal (24,5 km), en la ruta que uneix les ciutats noruegues d'Oslo i Bergen.

Túnels alpins


+ Al massís de Sant Gotard hi ha el segon túnel de carretera més llarg del món.
La serralada dels Alps, la més important de l'Europa occidental, és una cruïlla de camins: fa de frontera entre uns quants països europeus. És així que s'hi han fet força túnels de llargària notable, de carretera i ferroviaris. Per exemple, al massís de Sant Gotard (Suïssa) hi ha el segon túnel de carretera més llarg del món i un túnel ferroviari de quinze quilòmetres que data del darrer quart del segle XIX; els túnels de Frejús connecten França i Itàlia, igual que el túnel del Mont Blanc, reobert al trànsit el 2002, després del fatal incendi del 1999; el de Simplon uneix Itàlia i Suïssa.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Quan sigui enllestit, d'aquí a uns deu anys, el túnel Base de Sant Gotard (Suïssa) serà el més llarg del món: 57 km.
  • El primer túnel ferroviari construït a casa nostra fou el de Montgat (Maresme), de la línia Barcelona-Mataró (1848), que inaugurà la xarxa ferroviària del país.
  • Un estudi de la Federació Internacional d'Automobilistes, encarregat l'any 2000, concloïa que el túnel de Viella era el més perillós d'Europa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Alguns túnels antics.
Galeria fotogràfica de les obres del nou túnel de Viella.
Vídeo del túnel del Mont Blanc, sota la muntanya europea de més altitud.
La construcció de túnels: eines i tècniques.
I també...
  • Cop d'ull a l'Eurotúnel.
  • Llista dels túnels de carretera de més longitud.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua