Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Poder femení

Angela Merkel i Ségolène Royal

Hillary Clinton: destí, la Casa Blanca

Una llista indicativa


dimarts, 20 de febrer de 2007
Aquest mes de febrer la Universitat de Harvard (Cambridge, Massachusetts), la més antiga dels Estats Units i una de les més prestigioses del món, ha elegit presidenta la historiadora Drew Gilpin Faust. És la primera dona accedeix a la presidència d'aquesta institució acadèmica, fundada el 1636.

El fet pot ésser una prova més del paper creixent de la dona en distints àmbits de relleu social, en un moment en què les dones dedicades als afers polítics omplen les pàgines dels mitjans de comunicació, sia pel càrrec que ocupen, sia pel que poden atènyer d'ací a no gaire.

A les ratlles següents relacionarem les figures femenines més influents del món actual, sobretot de la política. Però, abans, convé d'observar un fet incontestable: tot i les fites assolides, la presència femenina en càrrecs polítics, econòmics i acadèmics de responsabilitat és, encara avui, molt inferior a la masculina.

Heus ací algunes dades prou il·lustratives, de l'àmbit polític: el percentatge de dones als parlaments de tot el món no arriba al 17%, i als ajuntaments és del 20%, cosa que no ha variat aquests últims deu anys; el 6% dels ajuntaments té batllessa, i sols hi ha dinou dones caps d'estat o de govern.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Dones.

Angela Merkel i Ségolène Royal


+ Ségolène Royal i Angela Merkel.
Alemanya, potència econòmica i demogràfica de la Unió Europea (UE), té per primera vegada una dona al cap del govern: Angela Merkel, que va assolir la cancelleria a les darreries del 2005. Doctora en física i no gaire atenta a les qüestions d'imatge, Merkel, una de les figures polítiques més respectades de la UE, té el propòsit d'afermar el procés de construcció europea, embarrancat des de fa dos anys. Alemanya ha estat, històricament, el màxim impulsor de la Unió Europea, ensems amb França, país que el mes d'abril pot tenir la primera presidenta de la història: Ségolène Royal, candidata del Partit Socialista. Elegant, de maneres distingides i de discurs renovador, Royal té de màxim rival el conservador Nicolas Sarkozy, que la guanya als sondatges.

Hillary Clinton: destí, la Casa Blanca


+ Hillary Clinton, anunciant la candidatura a les eleccions presidencials.
'Sóc aquí, i sóc aquí per a guanyar'. Amb aquesta proclama, Hillary Clinton va fer oficial la candidatura a les eleccions presidencials nord-americanes del 2008 pel Partit Demòcrata. Muller de l'ex-president dels Estats Units Bill Clinton, Hillary té carisma i popularitat, però la seva figura suscita alhora rebuig, cosa que pot limitar les seves possibilitats d'arribar a la Casa Blanca. Ben situada als sondatges, pot atènyer la candidatura del Partit Demòcrata, que potser l'afro-americà Barack Obama li disputa més que ningú; si l'atenyia, podria acabar pugnant per la presidència amb un altre polític de gran popularitat: el republicà Rudolph Giuliani, ex-batlle de Nova York, catapultat a la fama mundial arran dels atemptats de l'11 de setembre de 2001.

Una llista indicativa


+ Indra Nooyi, presidenta de la companyia PepsiCo.
A les acaballes de l'estiu passat la revista quinzenal nord-americana Forbes va fer pública una de les llistes mediàtiques que proposa anualment: la de les dones més poderoses del món. El rànquing era primerejat per la cancellera Angela Merkel, que havia desplaçat al segon lloc la Secretària d'Estat dels Estats Units, Condoleezza Rice. Les seguien Wu Yi, vice-primera ministressa de la Xina; Indra Nooyi, presidenta de la companyia PepsiCo; i Anne Mulcahy, cap de l'empresa de material d'oficina Xerox. A las llista, també hi figuraven els noms de Melinda Gates, Sonia Gandhi, Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Michelle Bachelet...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'home de Ségolène Royal és el cap del Partit Socialista francès, François Hollande, amb qui ha tingut quatre fills.
  • Als països nòrdics, el percentatge de dones amb escó parlamentari s'acosta al 41%.
  • Entre els governs amb més presència femenina hi ha el való, el xilè, l'espanyol, el sud-africà, el gal·lès, el noruec, el nicaragüenc i el finlandès.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'oratòria de Hillary Clinton.
La fermesa d'Angela Merkel.
Ségolène Royal: poder de seducció.
Ellen Johnson-Sirleaf, la primera cap d'estat electa d'un país africà.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua