Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Albània i les minories albaneses

La terra de les àguiles

Minories albaneses als Balcans

A Itàlia, des de la dominació catalana


dilluns, 5 de febrer de 2007
El dia 2 de febrer l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va presentar oficialment a les autoritats sèrbies i kosoveses la proposta sobre l'estatut polític de Kosovë, rebuda amb sentiments oposats. Com ja havia transcendit a les darreries de gener, el pla de l'ONU atorga a aquest territori dels Balcans una sobirania sota control internacional que li obre la porta a la independència.

Recordem que Kosovë és, formalment, part integrant de Sèrbia, però que, a la pràctica, és administrat per l'ONU des del 1999, quan la comunitat internacional va posar fi a l'ocupació militar (i a les matances en massa) menada per Slobodan Milosevic, aleshores president de Sèrbia.

Kosovë té una població que raneja els dos milions d'habitants, el 90% dels quals és d'origen albanès (el país frontereja, al sud-oest, amb Albània), partidaris de la independència. Contràriament, la minoria sèrbia, el 10% restant, vol que Kosovë continuï formant part de Sèrbia, que fomenta aquesta pretensió. El principal aliat de Sèrbia és Rússia: tots dos països, de majoria eslava.

La terra de les àguiles


+ Vista de Gjirokastra, patrimoni mundial de la UNESCO.
A Kosovë hi ha la comunitat albanesa més nombrosa fora d'Albània (3,5 milions), país muntanyós amb capital a Tirana, banyat a ponent per les aigües de la mar Adriàtica i anomenat pels albanesos 'Shqipëria', val a dir: 'terra de les àguiles'. Bé que encara avui se'n discuteix l'origen, els albanesos són, probablement, descendents dels il·liris, els pobladors de l'antiga Il·líria. Quant a la llengua, l'albanès, té dues variants bàsiques: el geg i el tosk, i forma un grup únic de la família de llengües indoeuropees.

Minories albaneses als Balcans


+ Distribució de la població albanesa als Balcans.
Albània i Kosovë a banda, hi ha països de la península dels Balcans amb una minoria albanesa: Macedònia, on els albanesos constitueixen el 25% de la població del país i on l'albanès, amb el macedònic, té la condició de llengua oficial; Montenegro, on són devers cinquanta mil; i Sèrbia, a la regió fronterera amb Kosovë. La petja albanesa també és present a Grècia.

A Itàlia, des de la dominació catalana


+ El municipi de Piana degli Albanesi, a Sicília.
Enllà de la península dels Balcans, cal remarcar el cas d'Itàlia, on hi ha els dits arbëreshë, o italo-albanesos, d'origen albanès, establerts en onades migratòries successives a partir de mitjan segle XV. La presència albanesa a Itàlia té l'origen en l'aliança entre l'heroi nacional albanès Skandërbeg i el rei de Catalunya-Aragó Alfons el Magnànim, que el 1443 havia culminat la conquesta del regne de Nàpols (Itàlia meridional i Sicília). Avui hom calcula que, d'arbëreshë que parlin l'albanès, n'hi ha 80.000-90.000, escampats per una cinquantena de viles i ciutats situades en indrets més o menys muntanyosos del migdia d'Itàlia i de Sicília.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Albània i Bòsnia-Hercegovina són els dos països europeus on la religió islàmica hi és preponderant.
  • Més de la meitat de la població d'origen albanès viu fora d'Albània.
  • A la llista de celebritats albaneses figura la mare Teresa de Calcuta, missionera, nada el 1910 a Macedònia i premiada amb el Nobel de la Pau el 1979.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Albanesos: distribució geogràfica.
Perfil d'Albània.
Apunt històric sobre Kosovë.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua