Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'obra de Miquel Barceló a la catedral de Mallorca

El motiu

L'obra

La catedral de Mallorca


dijous, 1 de febrer de 2007
Demà s'inaugurarà la renovada capella de Sant Pere (dita també del Santíssim) de la catedral de Mallorca, obra del pintor i escultor Miquel Barceló Artigues (Felanitx, Mallorca, 1957), un dels nostres artistes de més renom internacional. D'aquesta manera culminaran els actes commemoratius del set-centè aniversari de la primera pedra de la seu mallorquina, duts a terme l'any passat.

La labor de Barceló a la capella de la catedral ha durat cinc anys (2001-2006), i és el fruit d'una idea sorgida el 2000, que va propiciar la institució (2002) de la Fundació Art a la Seu de Mallorca, integrada per institucions diverses de les Illes, civils i eclesiàstiques.

La inauguració de demà, doncs, posa punt final a una obra projectada per Barceló el 2001, al taller del ceramista Vincenzo Santoriello (Vietri sul Mare, prop de Nàpols), localitat de gran tradició ceramista. Una volta aprovada la maqueta, va començar a concretar-se el procés creatiu, captat pel fotògraf Agustí Torres: les seves instantànies il·lustren el llibre de Barceló 'La catedral baix la mar', publicat el 2005.

Diguem també que avui Miquel Barceló serà investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears (UIB), institució acadèmica compromesa de bona hora amb la intervenció de l'artista a la catedral.
  • ! Actualització el 02/02/2007 a les 15:40

El motiu


+ El retaule recrea el miracle de la multiplicació dels pans i dels peixos.
Com dèiem, aquesta intervenció s'ha fet a la capella de Sant Pere, situada a l'absis lateral dret, artísticament inferior a les capelles reial i del Corpus Christi, situades a l'absis major i lateral esquerre, respectivament. El retaule afaiçonat per Barceló recrea el capítol sisè de l'evangeli de Sant Joan, el de la multiplicació dels pans i dels peixos, que precedeix el sermó de l'Eucaristia.

L'obra


+ La labor de Barceló ha durat cinc anys.
La representació d'aquest motiu ocupa tres-cents metres quadrats i té una alçària de setze metres: un monumental tríptic mural de ceràmica policromada, amb elements representatius de la terra i la mar i presidida per la figura de Crist ressuscitat. L'obra es completa amb cincs vitralls de dotze metres d'alçada, per on es filtra la llum que atorga múltiples tons al retaule de terracota, i amb diverses peces de mobiliari fetes de pedra de Binissalem (Mallorca) i destinades a la celebració eucarística: altar, ambó, candeler, cadires...

La catedral de Mallorca


+ Vista de la la seu mallorquina.
La catedral de Mallorca és una obra notable de l'arquitectura gòtica, emplaçada en un indret privilegiat: al centre històric, entre el palau episcopal i l'Almudaina, i a tocar de la mar. Bé que enriquida amb aportacions d'estils diferents (renaixentista, barroc, neoclàssic, modernista...), la petja gòtica hi és molt perceptible. Destaquem-ne la immensa rosassa de damunt l'altar major i la vastitud de l'espai interior, amb columnes de més de vint-i-un metre i una nau central de quaranta-quatre metres d'alçada.

MATERIALS

  • Fons Documental Miquel Barceló d'Artà
    Format:Web
    Recollit per iniciativa de l'Ajuntament d'Artà (Mallorca) i Miquel Barceló, en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears. Guarda i actualitza la documentació relativa a aquest artista.
  • Miquel Barceló
    Format:Web
    Pàgina amb notes biogràfiques, exposicions, col·laboracions, àmplia selecció d'obres...
  • Catedral de Mallorca
    Format:Web
    Amb imatges i informació de l'obra que Barceló hi ha dut a terme.
  • 'La catedral baix la mar'. Miquel Barceló
    Format:Llibre
    Il·lustrat pel fotògraf artanenc Agustí Torres. Galàxia Gutenberg, 2005.
  • Miquel Barceló
    Format:Web
    Pàgina que n'aplega recursos de diversa mena.

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cronologia de la trajectòria professional de Miquel Barceló.
Unes quantes imatges de la flamant capella del Santíssim.
Una mostra de l'art d'avantguarda de Barceló.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua