Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cercant l'Ítaca d'Ulisses

La hipòtesi

El viatge d'Ulisses

El més astut dels homes


dijous, 25 de gener de 2007
Ítaca. Aquest és el nom de la pàtria d'Ulisses, o Odisseu, el llegendari heroi grec de 'L'Odissea', un dels més grans poemes èpics de tots els temps. Però, on és emplaçada, Ítaca? Més encara: va existir de debò aquesta illa, senyorejada per Ulisses, segons que diu el poema atribuït a Homer?

Aquestes qüestions han ocupat i apassionat durant segles els estudiosos, que no n'han acabat de treure l'aigua clara. Això no obstant, el descobriment, a la darreria del segle XIX, de l'emplaçament de l'antiga ciutat de Troia (escenari de la guerra en què prengué part Ulisses, segons relat de 'La Ilíada'), ha mogut alguns experts a pensar que 'L'Odissea' és quelcom més que una llegenda sorgida de la imaginació d'Homer.

Tradicionalment, hom ha situat Ítaca a l'illa grega del mateix nom, a la mar Jònica, i és per això que s'hi han fet força treballs arqueològics. Però aquesta localització ha estat històricament discutida, amb l'argument que la descripció d'Homer no s'adiu amb l'orografia accidentada de l'illa.

Prenent aquest argument, el 2003 un equip d'erudits, arqueòlegs i geòlegs britànics va emprendre els treballs encaminats a provar una nova hipòtesi: que el ver emplaçament de la terra d'Ulisses corresponia a la península de Paliki, a la part occidental de l'illa de Cefalònia, a tocar de l'Ítaca actual.

La hipòtesi


+ La recerca de l'equip britànic és descrita al llibre 'Odysseus Unbound'.
La península de Paliki és planera i situada a ponent de la Grècia continental, de conformitat amb la descripció homèrica. Això, amb les conclusions de la recerca arqueològica i geològica, ha menat l'equip britànic a considerar vàlida la hipòtesi formulada. A parer seu, Paliki fou en temps passat una illa (igual que l'Ítaca d'Ulisses), que devia unir-se a Cefalònia arran d'una esllavissada de tones de terra i roca causada per un gran terratrèmol (la mar Jònica és una regió sísmica); una tesi abonada pels últims resultats dels treballs fets sobre el terreny, anunciats aquest mes de gener.

El viatge d'Ulisses


+ Ítaca era senyorejada per Ulisses, segons que diu 'L'Odissea'.
Real o imaginària, Ítaca és la pàtria d'Ulisses, protagonista indiscutible de 'L'Odissea', que narra el seu viatge de tornada des de Troia. Abans de trepitjar la seva terra, el nostre heroi ha de sortejar tot de perills i haver-se-les amb éssers monstruosos, en un periple per la Mediterrània ple de peripècies. La curiositat sens límits, l'audàcia, el duran a situacions compromeses que superarà amb gran enginy. És així que, a la fi, aconseguirà d'arribar a Ítaca i de retrobar el seu fill, Telèmac, i la seva muller, Penèlope, que durant l'absència del marit ha eludit amb hàbils subterfugis la pressió d'una rastellera de pretendents, delerosos d'ocupar el tron.

El més astut dels homes


+ L'ardit del cavall de fusta va fer possible la victòria grega a Troia.
'L'Odissea' és una de les grans obres de la literatura universal, igual que 'La Ilíada', centrada en un episodi de la guerra de Troia i atribuïda, també, a l'aede Homer. En tots dos poemes, Ulisses es destaca entre tots els hel·lens per l'astúcia, l'enginy i la intel·ligència. És ell qui, a la guerra de Troia, excogita l'ardit del cavall de fusta, que permetrà a les tropes gregues de penetrar a la ciutat i vèncer la resistència troiana.

MATERIALS

  • Odysseus Unbound
    Format:Web
    Pàgina informativa de la pretesa descoberta de l'Ítaca homèrica.
  • 'L'Odissea'. Homer
    Format:Web
    Proposta de lectura de l'edu365. Autor, resum dels cants i exercicis.
  • Laberint
    Format:Web
    Espai didàctic de civilització greco-romana.
  • Mythweb
    Format:Web
    Pàgina dedicada a herois i divinitats de la mitologia grega.
  • Homero
    Format:Web
    Informació de l'autor de 'La Ilíada' i 'L'Odissea', i text íntegre de tots dos poemes.

QUE HO SABIES?

  • La figura d'Ulisses és una de les més recurrents de la literatura occidental, rememorada per autors com Virgili, Dant, James Joyce...
  • El 1911 el poeta grec Konstandinos Kavafis va compondre el cèlebre poema 'Ítaca', adaptat i musicat per Lluís Llach a partir d'una versió catalana de Carles Riba.
  • El mot 'Ulisses' deriva del llatí 'Ulixes', amb què els romans designaven l'Odisseu grec.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Geografia homèrica (interactiu).
La pretesa descoberta de l'Ítaca homèrica.
Paliki, avui.
Què volen dir, les ítaques, segons Kavafis?
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua