Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
2007, l'any més calorós?

Base del pronòstic

El canvi climàtic

Com combatre'l


dilluns, 15 de gener de 2007
'Pel temps que som, no fa gens de fred'. Aquesta expressió, o una altra de semblant, fóra aplicable a la passada tardor i al present hivern, amb temperatures impròpies de l'època.

En efecte, a casa nostra, i llevat dels indrets de boira, que fa baixar molt el termòmetre, aquests últims mesos hem tingut unes temperatures insòlitament càlides. El fet s'ha vist reflectit en el paisatge de muntanya, amb cims pirinencs amb prou feines enfarinats i amb poca neu a les pistes d'esquí, que han de fer-ne d'artificial.

Ara, aquest clima sorprenentment temperat no és exclusiva del país. A Nova York, per exemple, durant els mesos de novembre i desembre no hi van caure ni quatre volves de neu, cosa que no passava des del 1877; i, al conjunt dels Estats Units, la temperatura mitjana anual del 2006 ha batut tots els rècords.

Doncs bé, enguany es pot accentuar aquesta tendència. Segons pronòstic del Servei Meteorològic Britànic, el 2007 pot ésser el més calorós d'àmbit mundial, més que no el 1998, quan es va establir el rècord vigent. Segons aquest servei, la temperatura superarà 0,54 graus centígrads la mitjana del període 1961-1990, que fou de 14 graus centígrads.
  • ! Actualització el 19/01/2007 a les 11:30

Base del pronòstic


+ El fenomen del Niño fa pujar la temperatura de les aigües del Pacífic.
La previsió del Servei Meteorològic Britànic es basa en dos factors: la persistència, durant els primers mesos del 2007, de l'anomalia climàtica dita del Niño, caracteritzada per una puja de la temperatura de les aigües de l'Oceà Pacífic, causant de precipitacions o de secades extremes, segons els indrets; i l'emissió (per l'home) de gasos que acreixen l'efecte hivernacle (diòxid de carboni, metà, òxid nitrós...), cosa que centra el debat sobre l'escalfament del planeta i, més generalment, sobre el canvi climàtic.

El canvi climàtic


+ El desglaç de l'Àrtida, una de les evidències del canvi climàtic.
L'augment mundial de la temperatura, el desglaç de l'Àrtida, la reducció de glaceres, l'augment del nivell de la mar, la seqüència d'huracans de gran magnitud..., tot plegat confirma el canvi climàtic, evident per a la comunitat científica: la immensa majoria de científics atribueix l'escalfament de la Terra a l'activitat humana, molt més que no pas a fenòmens naturals. Endemés, cada dia que passa transcendeixen informes i fets prou indicatius. Per exemple, no fa gaire va saber-se que, l'any 2005, una enorme massa de gel de 66 quilòmetres quadrats de superfície va desprendre's de l'illa d'Ellesmere, la més septentrional del continent americà, cosa que hom relaciona amb el canvi climàtic.

Com combatre'l


+ Al Gore ha alertat repetidament de l'escalfament del planeta.
Com que els efectes del canvi climàtic ja fa temps que s'observen, hom va signar, el 1997, el protocol de Kyoto, d'abast internacional, amb vista a reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle: del 5%, pel cap baix, respecte dels nivells del 1990, fita a assolir durant el període 2008-2012. En vigor des del febrer del 2005, cent setanta països han ratificat el protocol, entre els quals no hi ha ni Austràlia ni els Estats Units, el principal emissor de gasos d'efecte hivernacle. Tot amb tot, a l'última conferència internacional sobre el canvi climàtic, tinguda a Nairobi (Kenya) el novembre passat, va acordar-se de renovar i ampliar el protocol de Kyoto durant el 2008, a fi de perseverar en el combat contra l'escalfament del planeta.

MATERIALS

  • Met Office
    Format:Web
    Servei Meteorològic Britànic, que prediu un rècord de calor per al 2007.
  • El canvi climàtic
    Format:Web
    Què és, glossari, protocol de Kyoto, estratègies i polítiques per a combatre'l, vincles... Al Departament del Medi i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.
  • Canvi climàtic, cap al 2012
    Format:Web
    Publicació de la Fundació CIDOB. Presenta una visió global del fenomen a partir de l'anàlisi d'uns quants especialistes.
  • 'An Inconvenient Truth'
    Format:Web
    Film documental basat en les conferències sobre canvi climàtic pronunciades per Al Gore, vice-president dels Estats Units del 1993 al 2001.
  • Intergovernmental Panel on Climate Change
    Format:Web
    Instituït el 1998, avalua informació científica, tècnica i socioeconòmica a fi de comprendre el canvi climàtic.
  • World Meteorological Organization
    Format:Web
    Agència especialitzada de l'ONU.
  • What is global warming?
    Format:Web
    L'escalfament del planeta, didàcticament explicat per la BBC.
  • Kioto: ¿Y ahora qué?
    Format:Web
    Especial de BBC Mundo sobre el canvi climàtic i el protocol de Kyoto.

QUE HO SABIES?

  • Les prediccions del Servei Meteorològic Britànic tenen una gran fiabilitat, amb un marge d'error de tan sols 0,06 graus centígrads.
  • Dels últims cent cinquanta anys, els deu més calorosos són del 1994 ençà; així mateix, la dècada del 1990 fou la més calorosa de l'últim mil·lenni.
  • Segons la tradició catalana, la setmana més freda, és la dels barbuts (que avui comencem), en què s'escauen els dies de Sant Pau Ermità, Sant Antoni Abat i Sant Maur, representats amb llargues i tofudes barbes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Conseqüències (interactiu).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua