Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Tres aniversaris del 2007

Tres-cents anys de la batalla d'Almansa

Mig segle d'Unió Europea

Centenari del moviment escolta


dimarts, 9 de gener de 2007
A l'entrada d'un nou any és corrent de veure als mitjans de comunicació llistes amb previsions de fets destacats dels dotze mesos venidors, llistes que també inclouen aniversaris i esdeveniments commemoratius.

A tall d'exemple, aquest 2007 farà quatre-cents anys de la primera representació, a la ciutat llombarda de Màntua, de 'Orfeu', considerada la primera gran òpera, composta per l'italià Claudio Monteverdi; cent cinquanta de la naixença de l'escriptor anglès (d'origen polonès) Joseph Conrad, que reflectí a les novel·les la seva vida aventurera; i dos-cents de la de Giuseppe Garibaldi, un dels artífexs de la unificació política d'Itàlia, consumada el 1870.

A casa nostra continuen els actes commemoratius del centenari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), fundat el 1907 per Enric Prat de la Riba i centrat en la recerca de tots els elements configuradors de la cultura catalana; també prossegueix l'Any Rusiñol, començat el 2006 arran del setanta-cinquè aniversari de la mort de Santiago Rusiñol: aquest 2007 farà cent anys de la publicació de 'L'auca del senyor Esteve, la seva novel·la més cèlebre. Anotem, finalment, que enguany fa setanta-cinc anys de la mort d'Antoni Maria Alcover, impulsor del 'Diccionari català-valencià-balear'; d'Amadeu Vives, un dels fundadors de l'Orfeó Català; i de Ramon Casas, pintor i dibuixant modernista.

Tres-cents anys de la batalla d'Almansa


+ Representació del camp de batalla.
El 25 d'abril els valencians tenen la gran diada reivindicativa, que enguany encara ho serà més, puix que recordarem el tercer centenari de la batalla d'Almansa, dintre la Guerra de Successió, d'abast internacional, que oposà les corones catalano-aragonesa i castellana. La desfeta d'Almansa fou seguida de l'ocupació del País Valencià i de la imposició del decret de Nova Planta, dictat pel rei borbó Felip V, que arranà les institucions, les constitucions i els costums propis. Igual desastre assolà no gaires anys més tard Catalunya, Mallorca i les Pitiüses (Menorca passà a sobirania britànica), on el decret es començà a aplicar els anys 1715-1716.

Mig segle d'Unió Europea


+ Mapa de la Unió Europea.
El 25 de març de 2007 farà cinquanta anys de la signatura del tractat de Roma, que instituïa la Comunitat Econòmica Europea (CEE), embrió de l'actual Unió Europea, formada per sis socis fundadors: Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, el Luxemburg i els Països Baixos. La CEE fou una passa decisiva en la línia d'edificar una Europa pròspera i pacífica, després de dues guerres mundials originades en terra europea: 1914-1918 i 1939-1945. Avui la Unió Europea, que ja comprèn vint-i-set estats, té la comesa d'afermar-se políticament i de donar veu a tots els pobles i cultures que la integren.

Centenari del moviment escolta


+ Retrat de Robert Baden-Powell, fundador de l'escoltisme.
I de dos aniversaris polítics a un d'abast educatiu: el centenari de l'escoltisme, fundat pel militar anglès Robert Baden-Powell per a instruir menuts i minyons en la responsabilitat, el civisme, la voluntat de servei i la feina en grup, especialment en convivència a l'aire lliure. El punt de partença de l'escoltisme se situa el 1907 a l'illa de Brownsea, a migjorn d'Anglaterra, quan Baden-Powell guià durant vuit dies un campament de prova. Al cap de tres anys, el 1910, el moviment escolta s'engruixí amb l'establiment del guiatge, o escoltisme femení.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El setge borbònic de Lleida, igualment esdevingut el 1707, serà rememorat durant la capitalitat de la Cultura Catalana, que enguany correspon a aquesta ciutat del Segrià.
  • Actualment, hi ha més de vint-i-vuit milions d'escoltes, escampats per cent cinquanta-cinc països.
  • Fa exactament quatre-cents anys de la fundació de Jamestown, el primer assentament anglès al continent americà. Al darrer quart del segle XVIII, les colònies americanes decidiren d'independitzar-se de la metròpoli i de formar un estat propi: els Estats Units.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La batalla d'Almansa: consideracions prèvies.
Una imatge del camp de batalla.
Cronologia de la Unió Europea.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua