Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Caps d'any i calendaris

El primer dia del 'muharram'

Roix ha-Xanah

El calendari xinès


dijous, 4 de gener de 2007
La nit de cap d'any, quan s'estrenava l'1 de gener, una bona part del món va celebrar l'entrada del 2007, especialment a Europa i Amèrica, continents on preval el calendari gregorià.

Aquest calendari és solar, val a dir: regulat pel temps que triga la Terra a orbitar el Sol: 365 dies i 6 hores, afegitó que explica els anys de traspàs, un de cada quatre. Aquest calendari deu el nom al papa Gregori XIII, que el va sancionar l'any 1582. Adoptat tot seguit pels països de tradició catòlica, també els de tradició protestant i ortodoxa van adoptar-lo gradualment, en alguns casos en data molt tardana.

A Rússia, per exemple, el calendari julià va continuar vigent fins la revolució del 1917. De fet, el calendari gregorià no és sinó una reforma del calendari julià, introduït el 45 aC per Juli Cèsar.

Ara, a despit de l'ús pràcticament universal del calendari gregorià, el fet és que hi ha cultures i tradicions religioses en què el cap d'any s'escau en una data diferent de l'1 de gener, d'acord amb calendaris que a vegades no són solars, sinó lunars o lunisolars.

El primer dia del 'muharram'


+ L'hègira designa l'emigració de Mahoma de la Meca a Medina.
El calendari lunar segueix les llunacions o intervals que separen dues llunes noves. N'és un exemple el calendari musulmà, de dotze mesos (un per llunació), en vigor als països de majoria islàmica, que comença el primer dia del mes de 'muharram'. Enguany el cap d'any musulmà serà el 20 de gener (segons el calendari gregorià), i marcarà el començament de l'any 1428 de l'hègira, la partença del profeta Mahoma de la Meca a Medina, esdevinguda el 622.

Roix ha-Xanah


+ La festa del Roix ha-Xanah commemora la creació del món.
El calendari jueu és lunisolar: regulat per la posició de la Lluna i del Sol ensems. La festivitat que dóna entrada a l'any s'anomena Roix ha-Xanah, que vol dir, literalment, 'cap d'any'. El Roix ha-Xanah dura dos dies (enguany, el 13-15 de setembre), presidits per la joia, però, també, per la meditació, la introspecció i els propòsits d'esmena. La festa, de repòs preceptiu i commemorativa de la creació del món, inaugura un període de deu dies que es clou amb el Iom Kippur, la festa més solemne del calendari jueu, de dejuni i expiació dels pecats.

El calendari xinès


+ El cap d'any xinès serà el 18 de febrer.
També és lunisolar el calendari xinès, emprat a la Xina juntament amb el gregorià. L'any nou xinès s'escau habitualment entre les darreries del mes de gener i la primera quinzena del mes de febrer, i és molt celebrat pels xinesos, del país i de fora, que el 18 de febrer propvinent entraran a l'any del Porc. I és que una de les particularitats del calendari xinès és la nomenclatura animal que designa els anys: rata, bou, tigre, llebre, drac, serp, cavall, ovella, mico, gall, gos i porc. Finit l'any del Porc, el cicle, que segueix aquest mateix ordre, recomença amb l'any de la Rata.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hi ha qui es pensa que el fet de néixer sota el signe d'un animal concret del calendari xinès determina el tarannà, la manera d'ésser. Per exemple, diuen que els nats l'any del Porc, que aviat s'estrenarà, són de tranc tolerant, bonhomiós i honest.
  • D'acord amb el calendari musulmà, el 10 de gener de 2008 serà cap d'any, i el 29 de desembre del mateix any, també.
  • Durant els primers temps medievals, la majoria de països europeus canviaven d'any el 25 de març, festa de l'Anunciació.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Quin animal del calendari xinès denominava l'any en què vau néixer?
Els déus del món: un calendari igualment interreligiós.
Article enciclopèdic sobre el calendari hindú.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua