Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Síndic de Greuges per a infants i joves

Drets i deures

Síndic de Greuges, Raonador del Ciutadà, ombudsman...

Drets humans i drets dels infants


dilluns, 13 de novembre de 2006
El mes d'octubre proppassat el Síndic de Greuges de Catalunya va presentar una pàgina web, específicament adreçada a menuts i joves, amb la idea d'acostar-los aquesta institució, que té per objecte primordial la defensa dels drets i de les llibertats dels ciutadans.

La nova pàgina comprèn dues seccions diferenciades: l'una adreçada als més petits de dotze anys, i l'altra als més grans de dotze (i fins a divuit). Totes dues informen d'una manera didàctica, gràfica i interactiva de la comesa i del mètode d'actuació del Síndic de Greuges, amb exemples il·lustratius.

El Síndic atén les queixes i consultes del ciutadà, si bé també té la potestat d'actuar d'ofici, val a dir: d'indagar per iniciativa pròpia, si creu que un dret no és prou respectat.

Amb la nova pàgina, doncs, quitxalla i jovenalla tenen una eina per a adreçar-se al Síndic, que, de totes les queixes rebudes el 2005, va comptar-ne un 10% de directament relacionades amb els infants i l'àmbit educatiu.

Drets i deures


+ Els drets impliquen deures.
Hem de pensar, nogensmenys, que els drets no tenen sentit si no van acompanyats de deures. Perquè la convivència demana llibertat, però també responsabilitat, com remarca aquesta pàgina web d'infants i joves del Síndic; una institució, repetim-ho, que vetlla per la protecció i defensa dels drets i de les llibertats dels ciutadans, i que, a tal fi, supervisa l'actuació de la Generalitat de Catalunya, de l'administració local (municipalitats), de les empreses públiques i de les empreses privades que acompleixen activitats d'interès general. L'actual Síndic de Greuges és Rafael Ribó, elegit el 2004 pel Parlament de Catalunya per a un període de cinc anys.

Síndic de Greuges, Raonador del Ciutadà, ombudsman...


+ Els suecs implantaren la figura de l'Ombudsman l'any 1809.
El Síndic de Greuges és una institució eminentment democràtica, present a força països regits per aquest sistema de govern. Els suecs foren els primers a implantar-la (l'any 1809), en la figura de l'Ombudsman. Aquesta figura, que s'ha estès arreu arreu, ha rebut a molts països un nom propi. A Catalunya i al País Valencià, per exemple, hi ha el Síndic de Greuges, i a Andorra, el Raonador del Ciutadà. A Espanya hi ha el Defensor del Poble; a França, el Médiateur; a Itàlia, el Difensore Civico; al País Basc, l'Ararteko; a Portugal, el Provedor de Justiça...

Drets humans i drets dels infants


+ La UNICEF treballa pels drets de la infància.
Els drets humans fonamentals són recollits per la Declaració Universal dels Drets Humans, signada el 10 de desembre de 1948 per l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). A banda, el 2 de setembre de 1990 va entrar en vigor la Convenció sobre els Drets de l'Infant, hereva de la Declaració dels Drets de l'Infant (1959). Aquesta convenció, jurídicament vinculant, concerneix els drets civils, culturals, econòmics, polítics i socials, i és el document sobre drets humans que més països han ratificat: cent noranta-dos.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El Síndic de Greuges de Catalunya, en un minut.
Una institució amb antecedents medievals.
Una manera de treballar basada en la persuasió.
Informe del Síndic sobre l'accés a internet de banda ampla.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua