Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Catalunya, en dades

Població i territori

Societat i economia

De Catalunya al país sencer


dilluns, 6 de novembre de 2006
Gencat dades: així s'anomena la compilació de dades estadístiques que acaba de publicar la Generalitat de Catalunya i que projecta llum sobre una colla d'aspectes de la realitat catalana.

El nou banc de dades és accessible en versió flash, interactiva, gràfica i imprimible (pdf); i també en html, amb taules i vincles de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que permeten de completar la informació proporcionada.

Gairebé totes les dades s'han tret de l'Anuari Estadístic de Catalunya 2006, llevat d'alguna, que procedeix de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC). Les informacions consignades van acompanyades de l'any a què es refereixen.

Gencat dades presenta un gavadal d'informació de Catalunya en quatre àmbits: població (habitants, ocupació per sectors, nombre i provinença dels residents estrangers, esperança de vida...); societat (coneixement i ús del català, costums viatgers, connexió a internet, nombre d'escolars per professor...); economia (moviment d'avions i vaixells, inversions, desocupació...); i territori (posició i límits geogràfics, habitants per quilòmetre quadrat...).
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Principat.

Població i territori


+ La població de Catalunya ultrapassa els set milions.
Quant a la població, els nombres donen fe del creixement espectacular experimentat aquest últim segle a Catalunya , que ha passat d'1.984.115 habitants, el 1900, a 7.083.618, a la primeria del 2006, bé que repartits d'una manera molt desigual: 5.226.354 es concentren a la província de Barcelona. En tot cas, un nombre considerable en termes relatius, atesa la densitat de població: 217 habitants per km², cent més que no al conjunt de la Unió Europea. La superfície urbana i urbanitzable abasta el 6,7% del territori; boscs, pastures i prats, el 59,1%; i conreus, el 28,7%.

Societat i economia


+ L'obra de Gaudí, un dels principals atractius culturals.
En l'àmbit social, el banc de dades revela la realitat de la llengua catalana, fonament de la identitat de Catalunya i de tot el país. Segons dades relatives al 2001, el 50% de la població parla habitualment el català (el 44% opta per l'espanyol), llengua que entén el 94,5% i sap parlar el 74,5%. Destaquem, així mateix, la importància del turisme (quasi 20 milions de turistes el 2005) i el predomini del sector terciari (serveis), que ocupa força més gent que no pas els sectors primari i secundari (agrícola i industrial), cosa general als països desenvolupats.

De Catalunya al país sencer


+ Mapa dels territoris de parla catalana.
Catalunya és el territori més extens i poblat del país, que comprèn també el País Valencià, les Illes, Catalunya Nord, Andorra, la Franja de Ponent i l'enclavament catalanoparlant de l'Alguer, a l'illa de Sardenya. La superfície dels Països Catalans voreja els 70.000 km² i la població, els 13 milions: més que no la de països europeus com Àustria, Dinamarca, Grècia, Portugal, Suècia i Suïssa. Més del 93% del territori és sota administració espanyola, i gairebé el 6%, sota administració francesa.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La població femenina de Catalunya és de 3.568.516, lleugerament superior a la masculina, de 3.515.102.
  • La província de Girona és la que presenta un percentatge de residents estranger més alt: 15,1%.
  • El percentatge d'usuaris d'internet és del 47,8%.
  • La feina ocupa el 37,6% dels ciutadans de Catalunya, que treballen una mitjana diària de set hores i mitja, segons càlcul del 2001.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Població de Catalunya segons el lloc de naixença.
El turisme, fenomen creixent.
Els catalans i la distribució del temps.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua