Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Caça de balenes: creix la polèmica

Moratòria...

...amenaçada?

Les balenes


dilluns, 30 d'octubre de 2006
La caça de balenes, un afer sempre espinós, ha tornat al primer pla de l'actualitat. La controvèrsia ha estat atiada per la decisió d'Islàndia de reprendre la caça d'aquests cetacis amb fins comercials, una decisió que trenca una moratòria internacional en vigor des de fa una vintena d'anys.

En una declaració, feta el dia 17 d'octubre proppassat, el Ministeri de Pesca islandès autoritzava a caçar, fins el 31 d'agost de 2007, trenta exemplars de rorqual d'aleta blanca i nou de rorqual comú, una balena que figura a la llista d'espècies amenaçades. Al cap de cinc dies, el 22 d'octubre, els mitjans de comunicació islandesos informaven de la caça del primer rorqual comú.

Tot plegat ha aixecat les protestes dels grups conservacionistes (la Unió Europea també s'hi ha manifestat contra), que, a diferència d'allò que opina el govern islandès, neguen que la quota fixada sigui sostenible. Aquests grups s'oposen a la caça de la balena tant per raons ambientals com per la crueltat del procediment emprat.

A més d'indignació, la decisió del govern islandès ha causat viva sorpresa. Per exemple, l'organització ecologista Greenpeace la troba mancada de sentit i de justificació, d'una banda perquè sols l'1,1% dels islandesos consumeix carn de balena una vegada la setmana o més; d'una altra, perquè no s'adiu amb l'auge del negoci turístic de l'observació de balenes.

Moratòria...


+ Logotip de la Comissió Balenera Internacional.
Dèiem que hi ha una moratòria relativa a la caça comercial de balenes. En vigor des del 1986, aquesta moratòria fou acordada per la Comissió Balenera Internacional (IWC), avui integrada per una setantena de països. Tot i amb això, la caça del cetaci no s'ha pas reduït del tot. El Japó diu que practica la captura amb fins exclusivament científics, cosa que hom no s'acaba de creure, oimés que encapçala el consum mundial de carn de balena. Aquests últims anys la 'caça científica' també es duia a terme a Islàndia, que, amb la decisió acabada de prendre, s'ha afegit a Noruega, fins ara l'únic país que perseguia balenes amb propòsits comercials.

...amenaçada?


+ Tot i la moratòria, la caça de balenes no s'ha pas reduït del tot.
A la reunió anual de la Comissió Balenera Internacional, tinguda el mes de juny passat, hom votà una resolució sobre l'aixecament de la moratòria. Per primera vegada en vint anys, va haver-hi més països que hi van votar en favor que no contra: trenta-tres a trenta-dos. Tàcitament, la polèmica resolució deia que el consum de peix de les balenes afectava la indústria pesquera, cosa desmentida per les entitats conservacionistes. Sigui com sigui, la resolució no tindrà efectes pràctics, perquè cal una majoria de tres quartes parts dels vots per a abolir la moratòria.

Les balenes


+ La balena blava és l'animal més gros de la Terra.
Les balenes són mamífers marins de l'ordre dels cetacis. De grans dimensions, van sempre arramadades i fan, de tant en tant, milers de quilòmetres a la cerca d'aliment (plàncton i els crustacis que hi pul·lulen) o d'aigües temperades per a procrear-hi. De les moltes espècies de balena que hi ha, la balena blava, o rorqual blau, és l'animal més gros de la Terra: pot arribar a fer trenta metres de llargària i cent cinquanta tones de pes.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Cap dels països de la Unió Europea, llevat de Dinamarca, no va votar favorablement la resolució de reprendre la cacera de la balena.
  • Hi ha balenes que neden amb la boca oberta i que poden romandre submergides durant una hora seguida.
  • Delmada per la caça de què fou objecte durant anys, la població de balenes blaves és ara d'uns mil set-cents exemplars, segons càlcul de la Comissió Balenera Internacional.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Reacció de Greenpeace a la decisió d’Islàndia de tornar a caçar balenes.
Qüestionari sobre balenes.
Balenes i dofins: jocs per a saber-ne més.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua