Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions Catalunya 2006

Què diuen els sondatges?

Sobre pactes post-electorals

Presidents de la Generalitat de Catalunya


dilluns, 30 d'octubre de 2006
Demà passat, dia 1 de novembre, hi haurà eleccions a Catalunya, de les quals eixirà un parlament renovat, que elegirà el cap de govern dels quatre anys vinents. La campanya electoral, que es clourà avui a mitjanit, ha estat pròdiga en tensió política, sobretot els primers dies.

El fet s'explica, en part, pels esdeveniments de la legislatura passada, inaugurada amb el pacte de govern entre el Partit del Socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa, cosa que va deixar Convergència i Unió a l'oposició, tot i haver atès més escons que no cap altra força política.

Recordem que la tramitació i l'aprovació del nou estatut d'autonomia han marcat la vida política catalana d'aquests últims tres anys, sobtada per la ruptura del govern tripartit i per la convocatòria consegüent d'unes eleccions anticipades.

Remarquem, d'una altra banda, que a les eleccions del Parlament de Catalunya, s'hi presentaran, com sol passar, un estol de candidatures (una trentena), però ben poques atenyeran representació parlamentària. A les últimes eleccions sols arribaren al Parlament cinc grups polítics: Convergència i Unió (CiU), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)-Ciutadans pel Canvi (PSC-CpC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Popular de Catalunya (PPC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA).
  • ! Actualització el 05/11/2006 a les 22:00

Què diuen els sondatges?


+ Els sondatges no atorguen majoria absoluta a cap força política.
La majoria de sondatges coincideixen a atorgar a Convergència i Unió un avantatge més o menys clar, amb un notable augment de vots respecte de les eleccions del 2003, bé que insuficient per a tenir majoria absoluta; també indiquen una pujada d'Iniciativa per Catalunya Verds i un retrocés, en grau divers, del Partit dels Socialistes de Catalunya, d'Esquerra Republicana de Catalunya i del Partit Popular. Tot plegat sembla que farà necessari l'establiment de pactes per a formar una majoria de govern.

Sobre pactes post-electorals


+ Logotip dels cinc partits amb representació parlamentària.
De pactes, se'n dibuixen tres de possibles: CiU-PSC (això que els mitjans de comunicació anomenen 'sociovergència'); repetició del tripartit, amb PSC, ERC i ICV; i bloc nacionalista CiU-ERC. Resta, així mateix, una altra opció: que el partit guanyador de les eleccions governi en minoria, cercant acords puntuals, però sense un pacte de govern estable amb cap força política. Finalment, CiU diu que descarta del tot un acord amb el PP.

Presidents de la Generalitat de Catalunya


+ Francesc Macià, primer president de la Generalitat republicana.
Els orígens de la Generalitat de Catalunya es remunten a la baixa edat mitjana. Instituïda a mitjan segle XIV, amb el nom de Diputació del General de Catalunya, fou suprimida arran dels decrets de Nova Planta (1707-1716), i no es restablí fins a la Segona República espanyola, el 1931. Novament abolida per la dictadura franquista que seguí a la guerra del 1936-1939, la institució de la Generalitat de Catalunya es mantingué simbòlicament a l'exili i fou reinstaurada amb la vinguda de la democràcia. Per això a l'edat contemporània sols ha tingut sis presidents: Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla, Josep Tarradellas, Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Del 1980 ençà, la comarca amb menys electors ha estat l'Alta Ribagorça: poc més de tres mil a les eleccions parlamentàries del 2003.
  • De les set eleccions al Parlament de Catalunya tingudes des de la recuperació de l'autogovern, les del 1984 foren les de més participació: 64,36% del cens electoral.
  • El primer president de la Diputació del General, o Generalitat, de Catalunya fou Berenguer de Cruïlles, que regí la institució els anys 1359-1362.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resultats de les eleccions parlamentàries catalanes del 2003.
Tres opinions sobre les prioritats del futur govern en matèria d'immigració.
Curiositats sobre les eleccions parlamentàries.
Debats electorals emesos per la Televisió de Catalunya, en vídeo.
I també...
  • Presidents de la Generalitat de Catalunya des del segle XIV.
  • Breu història d'aquesta institució.
  • Del restabliment de les institucions catalanes ençà, quines eleccions al Parlament han tingut menys participació?
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua