Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Guia de les eleccions al Parlament de Catalunya

Comesa del Parlament de Catalunya

Qui té dret de vot?

El cens electoral


dilluns, 23 d'octubre de 2006
Ens trobem a la meitat de la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya, que es faran l'1 de novembre. Però, exactament, què elegim, en aquestes eleccions? Qui hi té dret de vot? Quantes candidatures hi concorren? Què és el cens electoral? Mirem d'escatir-ho.

De primer, tinguem ben present que el Parlament de Catalunya forma part de la Generalitat de Catalunya, la màxima institució de l'autogovern del Principat, un autogovern que defineix l'estatut d'autonomia (enguany s'ha aprovat, recordem-ho, l'últim text estatutari, ja en vigor).

El Parlament de Catalunya, amb precedents que es remunten al temps medieval, és integrat pels diputats, elegits per a un període de quatre anys mitjançant sufragi universal, lliure, igual, directe i secret. Els diputats són, doncs, els representants del poble de Catalunya.

A les pròximes eleccions se n'elegiran 135: 85 a la circumscripció electoral de Barcelona, 17 a la de Girona, 15 a la de Lleida i 18 a la de Tarragona.

Comesa del Parlament de Catalunya


+ El Parlament de Catalunya és situat al parc de la Ciutadella de Barcelona.
El Parlament català és una assemblea legislativa (té la missió de fer lleis), amb funcions de control i d'impuls de l'acció de govern. Als diputats que l'integren, els pertoca d'elegir el cap de govern o president de la Generalitat de Catalunya: que és el candidat que aconsegueix el vot de més diputats. Per tant, si no hi ha cap partit amb majoria absoluta, són les aliances entre les forces polítiques amb representació parlamentària que determinen l'elecció del president. Aquest nomena i dirigeix el govern, que també forma part de la Generalitat de Catalunya, i que és l'encarregat de dur a terme les lleis aprovades pel parlament.

Qui té dret de vot?


+ Votar és un dret democràtic fonamental.
A les eleccions al Parlament de Catalunya, poden votar-hi tots els ciutadans de Catalunya de més de divuit anys (inclosos els que els fan el dia de les eleccions), tant si hi resideixen com si no. Els electors que hi resideixen poden votar a la mesa electoral corresponent o per correu, única opció dels que no hi resideixen, però que hi són empadronats. Remarquem, finalment, que votar és un dret democràtic fonamental, encara que no sigui una obligació.

El cens electoral


+ Sant Jaume de Frontanyà és el municipi amb menys electors.
El cens electoral engloba tots els ciutadans amb dret de votar. A les eleccions catalanes de l'1 de novembre, les primeres que no s'escauran en diumenge, podran votar 5.320.637 ciutadans (la població de Catalunya raneja els set milions), 108.851 dels quals viuen a l'estranger. Per circumscripcions, Barcelona té 3.908.815 electors; Girona, 475.823; Lleida, 300.777; i Tarragona, 526.371.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A les eleccions de l'1 de novembre, s'hi presentaran una trentena de candidatures distintes. Pensem, ara, que a l'última legislatura sols tenien representació parlamentària cinc grups polítics: Convergència i Unió (CiU), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)-Ciutadans pel Canvi (PSC-CpC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Popular de Catalunya (PPC) i Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA).
  • El municipi amb el cens electoral més reduït és el de Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), amb 31 elector.
  • Del 1980 ençà, el cens electoral ha augmentat de quasi 900.000 electors més.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Glossari de termes electorals.
La llista de candidatures de les eleccions catalanes.
Guia didàctica del Parlament de Catalunya, qüestionari inclòs.
Vistes panoràmiques de la seu d'aquest òrgan legislatiu.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua