Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Nou d'Octubre, diada del País Valencià

El rei en Jaume

La festa de Sant Dionís

Del Nou d'Octubre al Vint-i-cinc d'Abril


dilluns, 9 d'octubre de 2006
Avui, dia 9 d'octubre, se celebra la diada del País Valencià, en recordança de l'entrada del rei Jaume I a la ciutat de València, el 1238, any que, podríem dir, marca la naixença del País Valencià. El Nou d'Octubre té una significació alhora festiva i reivindicativa de la identitat valenciana.

De matí es fan els actes institucionals (processó cívica que recorre els carrers de València) i, al vespre, els reivindicatius, com la manifestació de la Comissió 9 d'Octubre, que aplega a la capital valenciana les organitzacions culturals, socials i polítiques valencianistes i d'esquerra. Sota el lema 'Guanyem el país', la manifestació d'enguany es farà a les 18.00, a la plaça de Sant Agustí.

Quant a l'àmbit estrictament polític, aquest Nou d'Octubre arriba marcat, d'una part, per la recent i frustrada moció de censura presentada pel Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE) contra el president de la Generalitat valenciana, Francesc Camps; d'una altra, per la possibilitat d'un acord entre les forces esquerranes i valencianistes amb vista a les eleccions a les Corts valencianes del 2007. Sobre això, no fa gaires dies que tot d'entitats culturals i cíviques (Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, Valencians pel Canvi...) van signar un manifest en favor d'una entesa electoral.
  • ! Actualització el 10/10/2006 a les 07:40

El rei en Jaume


+ Representació de Jaume I presidint les corts.
Dèiem suara que el Nou d'Octubre rememora l'entrada triomfant a València del rei Jaume I de Catalunya-Aragó, dit el Conqueridor. Nat el 1208 a Montpeller (Llenguadoc, Occitània), la figura d'aquest monarca és essencial per a entendre l'evolució històrica del país. Durant el seu llarguíssim regnat (1213-1276), Jaume I eixamplà els límits territorials amb les conquestes de Mallorca i de València, alhora que renovellava les corts i el govern de les ciutats. Les seves fites i fetes són consignades al 'Llibre dels feits', la primera de les quatre grans cròniques medievals catalanes, que tingué la participació activa i personal del rei.

La festa de Sant Dionís


+ La mocadorada és el present que els enamorats es fan el 9 d'octubre.
La commemoració del Nou d'Octubre guanyà molta popularitat devers el segle XV, amb la tirada de petards i coets (piules i tronadors) i l'encesa de fogueres, però fou suprimida de cop pel decret de Nova Planta (1707). Fou aleshores que els pastissers i confiters valencians tingueren la pensada de perpetuar la commemoració per uns altres camins: a base de dolços de massapà en forma de fruita, hortalisses, piules i tronadors, tot plegat embolicat amb un mocador. Heus ací l'origen de la mocadorada ('mocadorà'), el present que els enamorats es fan el 9 d'octubre, per Sant Dionís.

Del Nou d'Octubre al Vint-i-cinc d'Abril


+ Els actes reivindicatius presideixen el Vint-i-cinc d'Abril.
El Nou d'Octubre a banda, hi ha una altra diada molt reivindicativa de la identitat del poble valencià: el Vint-i-cinc d'Abril, que recorda la derrota d'Almansa, esdevinguda el 25 d'abril de 1707, l'any vinent farà tres-cents anys. Emmarcada en la guerra de Successió (1702-1716), un conflicte d'abast internacional que oposà les corones catalano-aragonesa i castellana, la desfeta d'Almansa es resolgué amb l'ocupació del País Valencià i la imposició del decret de Nova Planta, dictat pel rei borbó Felip V, que arranà les institucions, les constitucions i els costums propis. Igual dissort tingueren no gaires anys més tard Catalunya i Mallorca, on el decret es començà a aplicar els anys 1716 i 1715, respectivament.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El costum de la mocadorada entronca amb la llegenda segons la qual, el 1238, els habitants sarraïns de la ciutat ofrenaren a la reina Violant d'Hongria, muller de Jaume I, fruita i hortalisses de l'horta valenciana.
  • Bé que prengué molta volada a partir, sobretot, del segle XV, la commemoració del Nou d'Octubre data del 1338, any del centenari de la conquesta de València per Jaume I.
  • Coincidint amb la diada, farà cap a València el Correllengua, una acció ciutadana d'afirmació de la llengua i la cultura catalanes, apareguda el 1993 a Mallorca, que té per element vertebrador el pas de la flama per tots els racons del país.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Programa d'actes del Nou d'Octubre al Campello (Alacantí).
Vida i obra del rei en Jaume.
Galeria fotogràfica del monestir del Puig, centre d'aplecs reivindicatius.
I també...
  • Facsímil de la crònica de Jaume I.
  • Tomb virtual per l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, d'inauguració imminent.
  • Manifest del Correllengua 2006.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua