Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Catalunya-Euskadi: més que un partit de futbol

Catalunya: una selecció centenària

Precedents

Lluita pel reconeixement internacional


dijous, 5 d'octubre de 2006
Diumenge (8 d'octubre) es disputarà un partit de futbol que ha aixecat força expectació: el Catalunya-Euskadi, dues seleccions que van oposar-se per última vegada ja fa trenta-cinc anys. El partit es jugarà al Camp Nou, a l'estadi del FC Barcelona, seu de vuit dels nou últims partits de la selecció catalana.

Certament, serà un partit de molta significació, puix que acararà i agermanarà alhora dues seleccions que malden de fa temps per atènyer el reconeixement internacional; en aquesta línia, hom destaca com una passa més el fet que es jugarà en una data assenyalada per la Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA) per a disputar partits oficials.

El partit començarà a les 18.30, precedit del desplegament d'una pancarta amb el lema de l'esdeveniment: 'Junts per la pau', al·lusiu a la solució del conflicte basc.

La festa, això no obstant, haurà començat tres hores i mitja abans, a les 15.00, a l'exterior de l'estadi, amb actuacions musicals, parades d'entitats diverses, una mostra de gastronomia basca i un fum d'activitats més: tallers de pintura i de circ, concursos de dibuix i de llançament de penals, partits de futbol 3x3, gegants, capgrossos... A les 17.30, ja a dintre de l'estadi, actuaran els Pets i el grup basc Kenzazpi, fundat el 1996 a Gernika.
  • ! Actualització el 09/10/2006 a les 07:50

Catalunya: una selecció centenària


+ Catalunya disputarà el partit número 143.
La selecció de futbol de Catalunya té una història més que centenària, originada no gaire després de la introducció d'aquest esport al país, a les darreries del segle XIX. Concretament, Catalunya va estrenar-se el 30 de maig de 1904, en un partit contra l'Espanyol jugat al camp on avui es dreça l'Hospital Clínic de Barcelona. Comptant-hi aquest, Catalunya n'ha disputats 142, de partits, amb el resultat següent: 73 victòries, 24 empats i 45 derrotes.

Precedents


+ Estadi de San Mamés.
L'últim Catalunya-Euskadi de futbol es remunta a l'any 1971, amb victòria catalana (2-1) a San Mamés, el mític estadi de l'Athletic de Bilbao, que aplegà uns 25.000 espectadors. Quaranta anys abans, el 1931, també a San Mamés, el partit entre ambdues seleccions havia estat favorable als bascs (3-2), que ja havien guanyat per la mínima (1-0) l'any abans, en un partit disputat a l'estadi de Montjuïc.

Lluita pel reconeixement internacional


+ Logotip de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.
El reconeixement internacional de les seleccions esportives catalanes és una aspiració de la societat civil, testimoniada, per exemple, en la reeixida campanya de recollida de signatures (més de mig milió) impulsada per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, que menà a la promulgació de la nova llei catalana de l'esport, l'any 2000. Ara, aquesta ferma aspiració popular ha topat amb traves d'ordre polític, com es va palesar en el cas de la Federació Catalana de Patinatge: dues votacions (novembre de 2004 i de 2005) de l'assemblea de la Federació Internacional de Patinatge van revocar-ne el reconeixement internacional, acordat el març del 2004.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Entre les poquíssimes federacions esportives catalanes reconegudes internacionalment hi ha les de corfbol, futbol sala i 'pitch and putt'.
  • La temporada 1938-1939 la selecció d'Euskadi va disputar la lliga mexicana, que acabà guanyant.
  • El 27 de setembre el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va autoritzar, avalant el dret fonamental de la llibertat d'expressió, l'últim espot televisiu de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, en resposta a sengles denúncies del Partit Popular i de Ciutadans-Partit de la Ciutadania, respectivament.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resultats dels partits de futbol disputats per Catalunya.
I per Euskadi.
Llista de futbolistes que han dut la samarreta catalana.
Entrevista de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes a Joan Laporta, president del Barça.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua