Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Patrons d'una alimentació sana

Cuina mediterrània

Alimentació equilibrada

Riscs


dimarts, 26 de setembre de 2006
Els dies 28-30 de setembre es farà el I Congrés Mundial de Nutrició i Salut Pública, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, amb la participació d'especialistes de tot el món. Ahir ja van començar les activitats pre-congressuals, que es fan a Sitges (Garraf), a Reus (Baix Camp) i a Barcelona mateix.

El propòsit d'aquest primer congrés és d'involucrar tots els sectors implicats: científics, organitzacions governamentals i no governamentals, professionals de la salut i la indústria alimentària, en la recerca d'estratègies d'abast mundial per a millorar l'estil de vida i la nutrició de la població.

Tinguem present que els problemes existents necessiten solució ràpida. Segons dades dels organitzadors, les malalties relacionades amb una mala alimentació (cardiovasculars, respiratòries, càncer, diabetis...) causen la meitat de les morts de tot el món, però, en canvi, els pressuposts de salut destinats a la nutrició són molt migrats.

D'una altra banda, i atesa la importància de seguir una alimentació sana des de la infantesa, demà dia 27 de setembre hi haurà un 'minicongrés' amb els menuts de protagonistes: aplegarà uns tres-cents estudiants d'educació primària de Catalunya. Entre més coses, l'acte ha de servir per proposar uns bons hàbits alimentaris i mesures per a reduir l'obesitat infantil.
  • ! Actualització el 28/09/2006 a les 15:00

Cuina mediterrània


+ L'oli d'oliva és un fonament bàsic de la cuina mediterrània.
En un model d'alimentació sana, hi té un paper l'anomenada cuina mediterrània, molt lloada també pel sabor. Aquesta cuina es basa en la tríada oli d'oliva, pa i vi, prioritza els productes de temporada i és abundosa en fruita, verdura i hortalisses. Molt variada, inclou així mateix llegums, peix, productes carnis i làctics i ous.

Alimentació equilibrada


+ Piràmide de l'alimentació.
La cuina mediterrània és equilibrada, i aquest equilibri és, alhora, el fonament d'una alimentació sana. S'ha de menjar de tot, cal insistir-hi (en la proporció adequada, és clar). Experts i institucions sanitàries indiquen que és aconsellable d'ingerir, si fa no fa, un 55% d'hidrats de carboni (pa, sucre, llegums, arròs, patates...), un 30%-35% de greixos (oli d'oliva, rovell d'ou, fruita seca...) i un 10%-15% de proteïnes (ous, carn, peix, llet i derivats: iogurt, formatge). Les vitamines i els minerals, igualment imprescindibles, es troben en molts aliments, sobretot fruita i verdura.

Riscs


+ L'exercici: complement essencial d'una alimentació sana.
Seguir una bona alimentació és essencial per a tenir salut i prevenir malalties. També és bàsic fer exercici o esport i, no cal dir-ho, prescindir del tot de determinats dictats estètics, de modes passatgeres que res no tenen a veure ni amb la salut, ni amb la realitat. Aquest és el millor camí per a evitar l'obesitat i trastorns alimentaris com l'anorèxia, la bulímia, summament perilloses.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 1986 va néixer al Piemont un moviment estès avui a més de cent països: Slow Food, expressió anglesa que es pot traduir per 'menjar lent', rèplica del 'fast food' ('menjar ràpid'). Aquest moviment, defensor del valor cultural de la cuina tradicional, té per símbol un mol·lusc ben parsimoniós: el caragol.
  • El refranyer català testimonia l'arrelament i les propietats saludables de la cuina mediterrània, avui universalment reconegudes. Tres exemples: 'L'oli d'oliva, tot mal esquiva'; 'Pels mals de ronyó, l'oli d'oliva és el millor'; i 'Oli, vi i amic, el més antic'.
  • Una dada prou eloqüent del dany causat pel tabac: en una cigarreta hi ha més de quatre mil substàncies tòxiques.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Característiques i valors nutritius de la cuina mediterrània.
Un decàleg.
Alimentació: errors i malentesos més freqüents.
Feu prou exercici? Comproveu-ho.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua