Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Camí: una ruta que uneix el país

L'itinerari

La senyalització

Indrets dels Països Catalans


dijous, 21 de setembre de 2006
Establir i senyalitzar un itinerari que permeti al caminant de redescobrir el país i, consegüentment, d'afermar la identitat col·lectiva de les terres de parla catalana: aquest és el propòsit primordial del Camí, un projecte participatiu nat fa tres anys.

Un projecte de molta envergadura, com es pot veure, impulsat pel col·lectiu el PAS, amb seu a Cardedeu (Vallès Or.), i tirat endavant pels Amics del Camí, que ja són uns dos mil cinc-cents, encarregats de fer les rutes de reconeixement, d'aplegar materials diversos: allotjaments, vídeos, indrets d'interès, contactes locals (esplais, ajuntaments, institucions culturals...) a fi i efecte de concretar l'itinerari. L'any vinent és previst que comenci a editar-se la guia del Camí, amb un primer tram Montseny-Vallès Oriental-Selva.

Pensem que el Camí té la voluntat de confegir un recorregut que inclogui les dimensions cultural, històrica, natural, paisatgística, humana, econòmica i espiritual del país. De conformitat amb aquesta pretensió, el PAS-Amics del Camí malda per atènyer més implicació de les institucions públiques, però també de la iniciativa privada.

El Camí ja compta amb l'adhesió d'una bona colla d'entitats: Centre UNESCO de Catalunya, Fundació Randa, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Moviment de Centres d'Esplai Cristians - Fundació Pere Tarrés, Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, Institut d'Estudis Eivissencs, Comissió de Festes de Santa Maria de Formentera, Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Natura, centres d'estudis comarcals, casals Jaume I, ateneus populars...

L'itinerari


+ El Camí traça un recorregut en forma de '8'.
El Camí traça un recorregut en forma de '8', símbol d'infinit i de renaixença, que uneix els caps de comarca del país. La ruta sencera, que aprofita vials ja existents, es pot fer a peu en sis mesos, a raó de quinze-vint quilòmetres per dia. Ara, aquest itinerari axial, encara provisional, es completarà posteriorment amb ramificacions locals, fins a connectar indrets d'interès diversos. Naturalment, la configuració final d'aquesta xarxa dependrà en gran mesura de la col·laboració i de l'empenta local.

La senyalització


+ Marca del Camí.
Ara mateix, ja hi ha Amics del Camí en una gran part de les vuitanta-vuit comarques que hom vol enllaçar. Més encara, ja ha començat la feina de senyalització. El tram Benavarri-Tremp ja la té gairebé enllestida, i durant el 2006-2007 és previst de fer les del Vallès Oriental, Eivissa-Formentera, Marina Alta i Marina Baixa, Montseny, Ribera d'Ebre, Olot-Ripoll-Berga-Puigcerdà i Prada-Canigó-Ceret. La marca del Camí són unes quatre barres inclinades, situades a tocar dels senyals dels Senders de Gran Recorregut (GR).

Indrets dels Països Catalans


+ Indrets dels Països Catalans vol fer conèixer la riquesa paisatgística del país.
Una altra iniciativa similar al Camí, i amb voluntat de complementar-lo, és l'anomenat Sender dels Països Catalans. Impulsat pel col·lectiu l'ateneu.org., pretén divulgar el tram del Sender de Gran Recorregut 7 (GR 7) que travessa el país de septentrió a migjorn, de Catalunya Nord al País Valencià (amb la previsió d'afegir-hi una ruta pensada per a les Illes). L'ateneu.org és, així mateix, al darrere d'una iniciativa diguem-ne literària: Indrets dels Països Catalans, que convida els internautes a fer conèixer la riquesa i la diversitat paisatgística del país amb explicacions d'ascensions, excursions, rutes, refugis...

MATERIALS

  • El Camí
    Format:Web
    Pàgina oficial. Itinerari, projecte, participació, vídeos i àlbum fotogràfic.
  • El Camí dels Països Catalans
    Format:Web
    Informació d'aquest projecte mateix; a la pàgina de Germanies, entitat integrada a PAS-Amics del Camí.
  • Indrets dels Països Catalans
    Format:Web
    Iniciativa participativa destinada a divulgar la riquesa paisatgística del país.
  • El Camí dels Bons Homes
    Format:Web
    Pàgina d'aquest itinerari transpirinenc que recorda la migració càtara del temps medieval.
  • Webtour pels Països Catalans
    Format:Web
    Webquest que proposa un tomb virtual pel país. Pensada per al segon cicle d'ESO.
  • Recursos
    Format:Web
    Sobre els territoris de parla catalana.

QUE HO SABIES?

  • La pròxima caminada organitzada pel PAS-Amics del Camí serà els dies 30 de setembre i 1 d'octubre, i anirà de Sant Cugat a Pedralbes, amb visita inclosa als monestirs de cada lloc.
  • L'anomenat Camí dels Bons Homes segueix la petja dels càtars, que els segles XIII-XIV travessaren el Pirineu per fugir de la croada albigesa.
  • Aquest itinerari uneix el santuari de Queralt, al municipi de Berga (Berguedà) i el castell de Montsegur, al País de Foix (Occitània); amb senyals vermells i blancs, segueix el GR 107.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tríptic sobre el Camí.
Videoentrevista de VilaWeb.
Presentació de la iniciativa i dels primers set trams de reconeixement fets, també en vídeo.
Galeria fotogràfica de les primeres caminades.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua