Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La sisena hora a primària

Propòsit: millorar el rendiment escolar

Horari escolar i horari laboral

Veus discordants


dilluns, 18 de setembre de 2006
El curs escolar ja ha reprès a tot el país. A Catalunya, on les classes van començar el 12 de setembre, la tornada a escola va ser marcada per l'ampliació de l'horari escolar als centres públics de primària, que ara serà de sis hores en lloc de cinc.

La implantació de la sisena hora, prevista pel Pacte Nacional per l'Educació, signat el mes de març passat, afecta uns dos-cents mil alumnes d'aquesta etapa educativa, el 80% del total, i ha requerit la incorporació de gairebé tres mil dos-cents mestres nous al sistema educatiu català.

La mesura abasta enguany els centres docents de les capitals de comarca i dels municipis de més de deu mil habitants, i l'any vinent s'estendrà als de la resta de municipis.

L'ampliació de l'horari escolar es presenta com una mesura encaminada a afavorir la igualtat d'oportunitats entre els centres públics i concertats, que ja feien trenta hores setmanals (sis hores diàries).

Propòsit: millorar el rendiment escolar


+ El Pacte Nacional per l'Educació va signar-se el mes de març passat.
La sisena hora pretén millorar el rendiment de l'alumnat. El propòsit és que els estudiants hi exercitin habilitats destinades a afavorir el desenvolupament de competències bàsiques: lectura, comunicació oral, matemàtiques (jocs, estratègia, simulacions...) i sensibilitat artística. Moltes escoles han decidit de dedicar l'hora addicional al reforç del coneixement de l'anglès, ço que ha implicat una gran demanda de mestres d'aquesta llengua.

Horari escolar i horari laboral


+ La sisena hora pot ajudar a conciliar l'horari escolar i l'horari laboral.
De moment, sembla que la instauració de la sisena hora ha tingut una acollida social favorable, ni que sigui perquè, en alguns casos, pot ajudar a conciliar una mica més l'horari escolar dels fills i l'horari laboral dels pares. Hom subratlla, nogensmenys, que l'horari escolar ha de tenir en compte, sobretot, les necessitats de l'alumne, més que no pas la jornada de feina dels adults, d'una altra banda molt llarga (segons un informe d'Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea, el temps dedicat a la feina a l'estat espanyol se situa per sobre de la mitjana europea).

Veus discordants


+ La mesura afecta uns dos-cents mil alumnes de primària.
El cas és, emperò, que l'allargament de l'horari escolar no ha merescut un elogi unànime. La Unió Sindical de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC) no considera que sigui prioritari; pensa que calien més mestres, però no pas per a cobrir una sisena hora, sinó per a pal·liar les mancances i superar els envits del sistema educatiu, tant de primària com de secundària: excés d'alumnes per aula, aules d'acollida de l'alumnat nouvingut insuficients, impossibilitat de dur a terme una atenció individualitzada...

MATERIALS

  • Suport als centres per l'aplicació de la sisena hora
    Format:Web
    Amb una introducció a la mesura i exemples d'organització dels horaris.
  • Pacte Nacional per l'Educació
    Format:PDF
    Rubricat a Catalunya el 20 de març de 2006, s'ha començat a desplegar amb l'entrada del nou curs escolar.
  • USTEC
    Format:Web
    Pàgina oficial del sindicat, amb notes de premsa sobre temes educatius.
  • Eurydice
    Format:Web
    Xarxa d'informació de l'educació europea, integrada al programa Sòcrates. Banc de dades consultable per països i temes.
  • Education at a Glance 2006
    Format:Web
    Panorama educatiu dels països integrants de l'OCDE. El resum de l'informe, acabat de presentar, és en una vintena de llengües.
  • Els reptes de setembre
    Format:Web
    Com respondre als envits del curs escolar. Reportatge del Diari dels Estudiants.
  • Jo no vaig a escola
    Format:Web
    Unitat didàctica de l'edu365 sobre les causes de l'explotació infantil, amb el procés d'industrialització incoat al segle XVIII de fil conductor.

QUE HO SABIES?

  • El Pacte Nacional per l'Educació fou fruit de l'acord entre les associacions de pares d'alumnes, d'estudiants, d'escoles concertades i dels sindicats, llevat d'un: la USTEC, el sindicat de mestres majoritari de Catalunya.
  • A Finlàndia, amb un sistema educatiu lloat pels bons resultats acadèmics dels alumnes, l'educació primària oscil·la entre dinou-trenta hores setmanals de classe.
  • Segons un informe acabat de publicar per l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), el 34% dels alumnes de l'estat espanyol no termina els estudis d'educació secundària; val a dir, un 15% més de la mitjana europea, segons els resultats obtinguts als trenta estats d'aquest organisme.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una valoració positiva de la sisena hora.
I una de crítica.
Alerta per l'escassetat de mestres d'anglès.
El sistema educatiu a Europa, país per país.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua